Eksperter: Spinning er ikke ulovligt i Danmark

Eksperter: Spinning er ikke ulovligt i Danmark

0

Den amerikanske fitnesskoncern Mad Dogg Athletics kan ikke forbyde danske fitnesscentre i at bruge betegnelsen spinning, forklarer eksperter.

Først forlød det, at den amerikanske fitnesskoncern Mad Dogg Athletics havde købt rettighederne til ordet spinning, der blot betyder "hjule" eller "køre rundt".

Dermed kunne ingen andre fitnesscentre benytte ordet uden at købe tilladelse hos amerikanerne til varemærket.

Men nu fortæller en række danske eksperter, at den amerikanske koncern ikke på den måde kan tage patent på navnet, der har betydet, at mange danske fitnesscentre i stedet har kaldt spinning for "bodybike" og "cykling".

"Spinning er optaget i den danske ordbog som en generel betegnelse for konditionstræning på cykel, og ikke er varemærke," forklarer Anders Skov, advokat med speciale i varemærker, til Avisen.dk.

"Ordet har været kendt og brugt i Danmark som en betegnelse siden omkring 1995, og opfattes ikke som et varemærke. Derfor er det degenereret."

Et degenereret varemærke vil sige, at det mister sin unikke status som varemærke, eftersom alle benytter betegnelsen generelt.

Men et firma mister kun retten til varemærket, hvis de ikke har ydet nok for at forhindre den generelle brug af det, hvilket er tilfældet i denne forbindelse, ifølge Anders Skov.

"I konkrete tilfælde er jeg tilbøjelig til at være enig med advokaten i, at der ikke kan håndhæves en varemærkeretlig eneret til ordet 'spinning' i Danmark eller EU," supplerer juraprofessor Palle Bo Madsen fra Juridisk Institut, Aarhus Universitet.

Mad Dogg Athletics aktiviteter i Danmark bliver varetaget af Jens Dyrvig fra Star Trade Biz, og han afviser, at spinning kan være degenereret.

"For vi har løbende screenet markedet og håndhævet vores ret til spinning hver eneste gang, nogen har krænket det," forklarer han og fastslår, at spinning er et registreret varemærke.

Han fortæller videre, at Mad Dogg Athletics agent gennem mange måneder har haft juridisk dialog med Fitnessdk's advokat om kædens ret til at bruge spinning-ordet, fordi de ikke har betalt for rettighederne.

"Fitnessdk brød vores rettigheder og sagen var tæt på at ende i retten, men det endte i forlig, hvor Fitnessdk accepterede at stoppe med at bruge det," fortæller Jens Dyrvig.

Anders Skov forklarer, at Fitness DK og en række andre fitnesskæder, der har fravalgt spinning-ordet, kan forringe sagen den dag, hvor en dommer skal træffe en afgørelse om at rettighederne til ordet, tilhører Mad Dogg Athletics eller ej.

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.