Stort interview med IFBB-atlet Daniel Alami Kielgast

Stort interview med IFBB-atlet Daniel Alami Kielgast

0

Her fortæller IFBB-atlet Daniel Alami Kielgast om sine erfaringer med træning og deler ud af gode råd.

Du vil blandt andet få indblik i forskellige kost-, trænings- og supplementsråd. Og hvordan du via den rette motivation og drivkraft kan opnå hurtige og naturlige resultater af din træning.

Hurtig information

 • Daniel Alami KielgastFitness-guide-Daniel-Kielgast
 • 170 cm
 • 72 kg.
 • 11 års erfaring med træning
 • Konkurrencer:
  • Newcommers
  • Danmarks Mesterskabet
  • Nordisk Mesterskab
  • Arnold Classic Ohio
  • Loaded Cup.
 • Sponsorer: ISIS & The body factory

Hvad fik dig til at starte med bodybuilding?

"Træningen har altid ligget i min underbevidsthed. Min fars onkel havde et fitnesscenter i Sverige, hvor vi ofte kom som små. Allerede dengang var jeg meget motiveret af de her trimmede og muskuløse mænd, samt det miljø som var i fitnesscenteret."

"Som ung var jeg altid meget motiveret af sportens verden, og jeg har selv dyrket flere forskellige sportsgrene, blandt andet basketball og fodbold på højt plan. Men da jeg fandt andre interesser i min teenage-år, som fest og det modsatte køn, så måtte jeg tage et valg. Uanset hvilken sport man dyrker, så må man ligge hele sit fokus der, hvis man ønsker at være med på et højeste plan, hvilket jeg ikke var motiveret for i den periode."

"På baggrund af dette startede min kærlighed for bodybuilding. Her havde jeg større frihedsgrader, og jeg vidste at mine egne valg kun ville ramme mig selv. Ønskede jeg at gå i byen, eller at have en aften med kammeraterne frem for træning, så var det udelukkende mine egne resultater, som ville blive forringet af mine valg. Jeg blev forelsket i en sport, hvor det var mig selv, som var i fokus, og mig selv der styrerede dagsordenen."

"Til forskel fra fodbold kunne jeg også selv vælge mine træningstidspunkter, hvilket gjorde det nemmere for mig at holde motivationen og den høje intensitet under træning. Fodboldtræning lå fast på bestemte dage og tidspunkter, og det var ikke altid her, at motivationen var højest kontra bodybuilding, hvor jeg kan tage ned og træne når det passede bedst, og når mit energiniveau er højest."

Hvordan gik du fra fitness som en fritidsinteresse til at stille op i konkurrencer, og hvordan ser fremtiden ud?

"Da jeg startede med at træne, havde jeg aldrig tænkt i de baner før. Men jeg omgik nogle folk, som i højere grad var præget af fitnessverdenen, end jeg selv var på daværende tidspunkt. De nævnte flere gange, at jeg havde en rigtig god grundform, og at jeg bestemt havde noget at bygge videre på."

"De syntes derfor, at jeg burde overveje at gøre mere ud af min træning. Af person har jeg altid været motiveret af at flytte mine grænser, og jeg stiller mig aldrig tilfreds med den nuværende situation. Den største sejr er at prøve kræfter med ting, som du aldrig har troet du kunne, og komme ud på den anden side med overbevisningen om, at du kan mere end først antaget."

Fitness-guide-Daniel-Kielgast"Det resulterede i, at jeg sidenhen har stillet op til 5 konkurrencer, alle samlet på det samme år. Det har været et oplevelsesrigt år, og det har givet mig massere af viden på området, men også viden om mig selv. Da jeg blev nummer 5 til Newcommers, og dermed kvalificerede mig til DM, hvor jeg både vandt min klasse og overall i Mens Physique-klassen, gav det mig blod på tanden."

"Og da jeg stod i min bedste form hidtil, tænkte jeg at tage så mange konkurrencer med som muligt, imens jeg stadig havde momentum. Set i bakspejlet betød det, at jeg levede på diæt i over et år, og jeg kan mærke nu, at det har været hårdt både for krop og sjæl."

"Jeg er derfor blevet mere selvbevidst, og jeg planlægger i højere grad både min træning og konkurrencer efter, hvordan min krop har det. Jeg prøver forskellige træningsmetoder og diæter af, og ser hvordan min krop reagere på det. Når jeg igen har fundet glæden med træning, og har bygget den fysik, som jeg gerne vil vise frem, så vil jeg igen prøve kræfter med nye konkurrencer i udlandet. Det skal ikke forstås, som at jeg ikke længere er motiveret og inspireret af styrketræning, men når man stiller op til konkurrencer, så er både træning og kost fastlagt, og du har ikke længere de samme frihedsgrader, som du havde under normale omstændigheder."

Hvad motiverer dig til at presse dig selv?

"Det at jeg konstant kan flytte grænserne for, hvad min krop kan præstere, og det at jeg kan se, at min resultater motiverer og inspirerer andre til, at gøre det samme."

"Jeg kan se, at folk på diverse sociale medier kan lide det jeg gør, og bliver inspireret af min fysik. Det er helt bestemt med til, at presse mig til noget bedre hver dag. Det at jeg kan hjælpe og biddrage både til andres træning med nye øvelser og kombinationer samt motivation til en sundere og aktiv livsstil."

"Jeg tror også på, at træningen giver mig resultater udenfor træningscenteret. Det at føle sig sund og stærk giver også et gå-på-mod i andre aspekter af ens liv. Og samtidig håber jeg da også, at jeg kan vedligeholde min krop i en høj levealder, forstået på den måde, at man stadig er i stand til at have et aktivt og velfungerende liv selv i de sene dage."

Hvilken træningsmetode foretrækker du og hvorfor?

"I forhold til min træning, har jeg langt større glæde og resultater ved at løfte mere moderate kilo med flere gentagelser frem for tunge løft. Det giver mig muligheden for at squeeze og fokusere på det område, som jeg ønsker at ramme med hver eneste øvelse og gentagelse. Det at løfte mange kilo, og at forsøge at øge mit max i mange øvelser, giver mig helt sikkert også resultater, og det giver mig i en vis grad også ømhed, men ikke i samme omfang, som når jeg kan squueze og kontrahere kontrolleret."

"Jeg oplever ikke, at jeg i samme grad kan fokuserer min træning om et område, da jeg i tunge løft ikke kan være 100% sikker på, hvilken muskel jeg rammer, da men har større tendens til at ”cheate” i sine reps. Så jeg er bestemt fortaler for lave/moderate kilo og mange gentagelser i en mere fokuseret træning."

Hvor ofte ændrer du din træningsrutine og hvordan?

"Det essentielle er, at du ændrer din træningsrutine, når du ikke længere føler samme ømhed efter din træning. Kroppen vender sig til den belastning, som du udsætter den for, og du vil derfor ikke bygge muskelmasse på samme niveau, hvis ikke du udsætter den for en kontinuerlig belastning, som differentiere sig fra den forrige træningsmetode. Jeg indoperer derfor også tit super-sæt, drop-sæt og triple-sæt for at ramme min muskler anderledes fra forrige træning og for at ramme dem fra flere forskellige vinkler."

"Jeg bygger ikke min træning op omkring et bestemt program men fokuserer i højere grad på, hvad jeg mener min krop har brug for. Jeg kan derfor skifte træningsmetode fra gang til gang, og jeg har blot i mente, at jeg skal ramme en specifik muskelgruppe. Jeg forsøger så at ramme den fra forskellige vinkler hver gang, så kroppen aldrig vender sig til en bestemt træningsmetode."

Hvordan ser din nuværende træningsrutine ud?

"Min træningsuge ser typisk ud som følgende. Der ændres af og til, hvilke dage jeg træner bestemte muskelgrupper, og om jeg har 5 eller 6 træningsdage,"Fitness-guide-Daniel-Kielgast

"Generelt kører jeg 4 sæt og repetitioner efter behov. Typisk når jeg op på omkring 40 set samlet igennem min træning. Jeg starter min træning med 10-15 min opvarmning, og min styrketræning vare max 75 minutter."

 • Mandag – Bryst/Mave
 • Tirsdag – Ryg
 • Onsdag – Biceps/Triceps
 • Torsdag – Ben
 • Fredag – Skulder/Mave
 • Lørdag – Rest eller Weak point day
 • Søndag - Rest

Hvordan planlægger du din kost?

"På nuværende tidspunkt følger jeg ikke en bestemt kostplan, da jeg ikke stiller op til konkurrence. Som tidligere nævnt, lytter jeg i højere grad til min krop og bygger min kost op omkring sunde madvarer, som jeg kan se giver mig resultater."

"Min kostplan består typisk af en høj procentdel sundt fedt og protein og en mindre procentdel kulhydrater”. Mine kulhydrater indtager jeg typisk om morgenen samt før og efter træning. Hvor fedt og protein er spredt ud over hele dagen. Op mod konkurrencer har jeg en dag ca. hver fjerde dag, hvor jeg minimere mit fedtindtag og maksimere mit kulhydratindtag, for at jeg igen sætter gang i min fedtforbrænding."

"Min måde at gøre tingene på, er ikke nødvendigvis den mest optimale for andre. Vi er alle forskellige, og vi vil alle reagere forskelligt på forskellige fødevarer. Derfor kan det være, at nogle kan indtage flere kulhydrater end jeg og stadig holde en lav fedtprocent. Det handler om at prøve forskellige kostprogrammer for at se, hvordan ens krop reagere. Helt basalt handler det om, hvor mange kalorier du forbrænder kontra, hvor mange kalorier du indtager."

"Det handler helt grundlæggende om, at hvis du ønsker at tabe dig, så skal du sørge for at spise mindre end du forbrænder i løbet af dagen, og omvendt, hvis du ønsker at tage på, så er det vigtigt at indtage flere kalorier end du forbrænder. Det handler ikke om, hvor mange gange og hvornår på dagen du spiser. Du skal blot holde dig til det, som virker for dig og sørge, for at du ikke laver radikale men mindre ændringer i din kostplan. Hold øje med vægten for at se, hvordan kroppen reagere på de ændringer, som du laver."

"Du kan i bund og grund godt tabe dig på 3 pizzaer dagligt, hvis du blot forbrænder flere kalorier end du spiser. Derfor vil du ikke opnå de samme resultater og samme sunde krop, som du vil gøre ved et vægttab på sunde madvarer, men du vil stadig tabe dig”. Jeg vil dog altid rådgive folk, i at spise sundt og varieret, da det ikke kun handler om kalorier, men også om, at kroppen bliver tilført vitaminer og mineraler, som ikke findes i pizza og andet junkfood."

Dette kunne være et eksempel på mit daglige madindtag:

 1. Havregryn, blåbær, banan, 10 g proteinpulver, lidt isis sød.
 2. Ris, Kylling og grøntsager
 3. Ris og Oksekød
 4. Kylling/Rejer/Hvid fisk & couscous/kartofler
 5. Æg, æggehvider, 10 g proteinpulver, peanutbutter, isis sød, isis marmelade (Laver en pandekage)
 6. Skyr, blåbær og mandler

Hvilken form for cardio foretrækker du, og hvornår dyrker du det helst?

"Personligt foretrækker jeg steady state cardio, som betyder at man holder en fast belastning hen over en længere periode uden at få pulsen alt for højt op. Dette kan være i from af powerwalk med stigning på et løbebånd. Grundet mit store fokus på styrketræning, er det ikke altid, at jeg har overskuddet til HIIT cardio efter et hårdt træningspas. Jeg hælder derfor tit til steady state”. Jeg taler på ingen måder imod HIIT cardio. Såfremt man har overskuddet, er det både en hurtig og effektiv måde at gennemfører sin cardio på."

”Jeg forsøger dog altid at minimere cardio, og så forsøge jeg at forbrænde de nødvendige kalorier under træning. Dette gør jeg blandt andet ved at kører forskellige supersæt og dropsæt for at sætte pulsen op under styrketræning. Grundlæggende oplever jeg, at folk har det med at overtræne. De styrketræner måske i 1,5-2 timer, og så vil de også gerne ud og dyrke cardio i 30-45 minutter. Træningen kan hurtig blive for lang, og det har kroppen ikke godt af."

”Jeg vil ikke tale for, at folk skal droppe cardio og kun fokuserer på deres styrketræning, men man kan klemme cardio ind på mange måder. Foreksempel igennem supersæt og igennem både færre og kortere pauser imellem sættene. Cardio har nemlig også mange positive effekter på kroppen."

"Det sikrer dig først og fremmest et godt helbred, men det sikre dig også en bedre blodcirkulation, og det vil derfor også gavne dig under din træning. Det vil optimere ilt og blodtilførslen til dine muskler, og dermed sikre en bedre muskeltilvækst. Derfor dyrker jeg også altid selv mellem 10 og 15 minutters opvarmning inden hver træningspas, og jeg fokuserer i højere grad min træning omkring supersæt."

"Jeg vil foreslå, at man varmer op inden hvert træningspas, for at optimere ilt og blodcirkulation i kroppen og for at klargøre lede og muskler til at de skal ind og yde."

Hvilke kosttilskud bruger du?

"Jeg er i mine senere dage , blevet en større fortaler for at tage færre kosttilskud, og fokusere på at få alt min ernæring igennem min kost. Hvis du baserer din kost omkring mange forskellige supplementer, så er der med sikkerhed mange vigtige næringsstoffer, som du går glip af."

"Jeg tager dog stadig en række forskellige vitamin/mineral tilskud, som jeg bruger sideløbende med mine måltider. Dette er i form af en meget lille mængde proteinpulver, BCAA under træning, vitamintilskud, magnesium, zink samt CLA og fiskeolie. Det er dog vigtigt at huske, at supplementer netop kun er supplementer til din træning og ikke erstatninger for dine måltider."

Her til sidst: Har du 3 gode råd omkring bodybuilding, som du ønsker at give videre?

  1. "Sørg for at træne hele kroppen og ikke kun fokuser på den muskelgruppe, som du ønsker skal vokse. Bestemt i en tidlig alder fokuserer mange drenge på at få en stor brystkasse samt overarme. Men hvis ikke resten af kroppen følger med, vil det både se forkert ud, men også skabe en ubalance i kroppen, og på sigt kan det give skavanker".
  2. "Lyt til din krop både med træning og kost, frem for at lytte til hvad andre siger. Mange personer sælger trænings og kostprogrammer over nettet, men i virkeligheden er du den eneste, som ved hvad netop din krop har brug for. Dermed ikke sagt at en coach ikke kan hjælpe og være kompetent, men det er ikke raket videnskab. Følg nogle sunde kostvaner, og byg dit kostprogram op omkring de resultater du ser i spejlet".
  3. "Mange professionelle atleter, som prædiker at man skal træne på den ene og den anden måde og nærmest træne 24/7. De får ofte hjælpemidler, som får dem til at restituere hurtigere og langt mere effektivt en dig og mig. Med det mener jeg, at du ikke bare skal stole blindt på alt, hvad du læser og hører. Du skal være nysgerrig og opsøgende selv, og du skal vigtigst af alt lytte til din egen krop. Men husk der er forskel på ømhed og smerte".

Har du noget, du kunne tænke dig at spørge Daniel om? Så stil endelig spørgsmålene i kommentarfeltet.

About Author

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.