Stort interview: Sådan tabte Alina 40 kilo med vegansk livsstil

Stort interview: Alina tabte 40 kilo med vegansk livsstil

1

Alina Toft Petersen var igennem utallige slankekure, før hun valgte at skifte til en vegansk livsstil med stor succes. Det medførte nemlig et vægttab på 40 kilo.

I dette store interview fortæller hun ærligt til Fitness-guide.dk, hvor hun vendte den mørkeste periode i hendes liv til den lyseste, da hendes liv ændrede sig radikalt, efter at hun blev veganer.

Fakta:

Navn: Alina Toft Petersen
Alder: 30 år
By: Vejen
Højde: 172 cm.
Vægt i dag: 60,5 kilo
Veganer i: 4 år

Hvornår startede du med at blive overvægtig?

Som mange andre, så tog jeg lidt ekstra på år for år, så jeg lagde ikke rigtigt mærke til det i starten. Men i starten af 20’erne fik jeg noget antidepressivt medicin, som fik mig til at tage på. Senere blev jeg også udsat for et seksuelt overgreb, som gjorde at jeg tog virkelig meget på.

Nu taler jeg kun for mig selv, men anti-depressiv medicin er fint nok, hvis du ikke har en grund til at du er depressiv. Hvis du har haft en dybt traumatisk barndom eller har oplevet nogle forfærdelige ting i dit liv, så får du ikke fjernet det ved at tage en pille.

Jeg fik ikke nogen fordele ud af det. Jeg fik kun sideeffekterne, og det førte til at jeg tog på.

Den sidste gang, hvor jeg kiggede på vægten i chok, vejede jeg 93,5 kilo, og jeg har nok været over det.

Har du prøvet at tabe dig tidligere?

Jeg har prøvet alt. Jeg har prøvet faste, spise en masse protein, spise efter Atkins-kuren, en kålsuppekur, en kur, hvor du drikker citronvand med cayennepeber. Ligesom mange andre kvinder, har jeg prøvet en masse forskellige kure. Den første uge virkede kurene, men det, der er tilfælles ved dem er, at de er meget ekstreme. Enten må du kun spise få, specifikke ting eller meget få kalorier.

Det er fint nok den første uge, men så bliver du sulten, og så falder du af. Så får du det ad helvede til, og så tager du det hele på igen og mere til.

Slankeindustrien tjener så mange penge på alle disse kure. Hvis de virkede, så ville der ikke var særlig mange kure, for så ville folk bare følge én kur og aldrig behøve andre.

Mellem de forskellige kure gik der nogle måneder, før jeg prøvede en ny. Man skal lige bruge lidt tid på at komme ovenpå igen, fordi man føler sig som en kæmpestor taber, når man har set én, der gjorde det med succes. Så må der være noget galt med mig, siden jeg ikke lykkedes.

Man hører typisk om en kur i et blad eller på nettet, hvor en fortæller, at de har tabt sig meget og har det godt. Hvis de kan, så kan jeg vel også, tænker man.

Da jeg var overvægtig havde jeg også rigtig dårlig selvværd. Det var mig, der havde fejlet, fordi jeg ikke havde kontrol nok over mig selv. Hvorfor kunne jeg ikke bare tage mig sammen, sagde jeg til mig selv mange gange.

Hvornår fik du succes med vægttabet?

Nærmest fra den dag, hvor jeg blev veganer. Jeg havde det så dårligt psykisk, at jeg var nået så langt ud, at jeg var nået til den tankegang, at enten så finder jeg en løsning på mit problem, ellers bliver jeg nødt til at tage mit eget liv.

Jeg havde så store maveproblemer, at jeg ikke turde at gå udenfor en dør. Jeg begyndte at få mange strækmærker. Jeg havde så ondt i mine led, at bare det at skulle ud at handle resulterede i, at jeg fik ondt i knæene. Jeg isolerede mig bare derhjemme og havde det ad helvede til.

Jeg fik kendskab til vegansk mad ved at søge på nettet. Eksempelvis maveproblemer døjer halvdelen af den voksne befolkning. Det er nærmest normen. Du bliver ikke taget seriøst, når du går til lægen – specielt ikke, hvis du har en form for psykisk diagnose. Hvis du først er blevet stemplet, så vil alt hvad du fejler have noget med det at gøre.

Så jeg søgte på nettet, og så stødte jeg på vegansk kost. Jeg havde ikke så meget kendskab til det dengang, men jeg begyndte at læse om alle de folk, der havde opnået fantastiske resultater, og så tænkte jeg, at det er mit sidste forsøg.

Før det havde jeg været på en keto-kur, hvor jeg nærmest levede af æg og ost. Der havde jeg virkelig lyst til at hoppe ud fra en bro. Det var forfærdeligt.

Så jeg begyndte i stedet at købe en masse bananer, og begyndte at lave en masse banan-smoothies med dadler og spise en masse kartofler og ris.

Hvor lang tid gik der, før din krop reagerede positivt på det?

Jeg har fundet ud af at jeg ikke kan tåle mælk, fordi fra den dag, hvor jeg stoppede med at indtage komælk, så havde jeg ikke flere maveproblemer. Det var nærmest fra den ene dag til den anden.

Vægttabet kom også hurtigt. Jeg talte ikke kalorier på det tidspunkt, så jeg ved ikke præcist, hvad jeg tabte, men jeg kunne se fra dag til fra, at jeg tabte mig stille og roligt. Så jeg kunne se resultaterne med det samme.

Jeg følte, at det var som om at blive genfødt. Jeg ved godt at det lyder frelst, men at gå fra ikke at turde til at gå udenfor døren til at du to måneder efter går en tur på stranden ved Blåvand i to-tre timer er helt vildt. Jeg kunne bare gå, og jeg havde det fedt og følte mig fri. Jeg følte mig endelig mæt og godt tilpas.

Jeg havde så meget energi og glæde, efter at jeg begyndte at spise frugt og grøntsager.

Hvordan var det, at have forandret sit liv på den måde?

Det er det bedste, der er sket for mig. Før følte jeg, at jeg var fanget i min egen krop. Tidligere følte jeg ikke, at det var min egen krop. Jeg var ligesom skåret af fra halsen og ned, da jeg ikke kunne se mig selv som denne her kæmpe klump.

Forestil dig at gå rundt med en 40 kilos rygsæk på konstant. Alt er hårdt og uoverskueligt. Selvfølgelig kom jeg ikke af med vægten øjeblikkeligt, men jeg følte bare, at jeg dagligt smed en lille vægt, og jeg kunne mærke at jeg var på vej det rigtige sted hen.

Jeg havde været vegetar siden jeg var 13 år, og blev så veganer som 25-årig. På intet tidspunkt fik jeg hjælp af en kostvejleder eller diætist, men jeg endte med at tabe omkring 40 kilo i alt.

Med den viden, du har i dag - ville du så have gjort noget anderledes i forbindelse med dit vægttab?

Jeg ville have undgået de andre kure, og jeg synes, at man burde slå ned på de kure, der åbenlyst er skadelige, såsom højt protein og høj fedt kure.

Hvordan trænede du i starten af dit vægttab?

I starten trænede jeg ikke andet end at gå på løbebånd. Jeg synes, at det var flovt at være i fitnesscentreret, fordi jeg var så stor som jeg var, og så kunne jeg heller ikke bevæge mig så meget som jeg ville.

Jeg var faktisk startet i et fitnesscenter før jeg blev veganer, og der var jeg startet på et løbebånd, og så stille og roligt så udviklede jeg min træning. Men det var ikke det vigtigste i starten, for man ikke skal overdrive træningen. Når man har så meget vægt, så det er ikke godt for leddene osv.

Da jeg startede med at træne, sørgede jeg for at tage løst tøj på og træne ovre i et hjørne. Jeg holdt mig til løbebåndet i starten, for jeg må indrømme at jeg intet vidste om de andre maskiner og det virkede intimiderende.

Men derefter begyndte jeg at cykle meget på en god landevejscykel, som jeg cyklede på til arbejde. Sidste år henover sommeren, cyklede jeg nærmest 50 kilometer hver dag, og i weekenderne kunne jeg godt køre omkring 120 kilometer hver lørdag og søndag.

Efter cirka tre og halvt år, nåede jeg min idealvægt. Undervejs mødte jeg også nogle plateauer, fordi der er perioder, hvor vægttabet står mere stille end i starten. Hvis du ikke vil ødelægge dit stofskifte, så er du nødt til at gøre det langsomt.

Jeg var opmærksom på at give mig krop god tid til at komme ned igen. Det er også derfor, at jeg ikke har så meget løs hud i dag.

Jeg vidste, at det her var den rigtige livsstil for mig. Derfor var jeg meget tålmodig.

Hvordan har din familie og venner reageret på din nye livsstil?

I forhold til min familie, så havde de svært ved at forstå at jeg ikke spiste kød for eksempel. Og i forhold til mine venner og veninder, så prøver jeg at holde det på min banehalvdel.

Jeg vil gerne hjælpe dem, hvis de er interesserede i det, men jeg nævner det sjældent for folk - med mindre, at de spørger ind til det. Det gør de som regel, hvis de ser mig spise noget.

Jeg bryder mig ikke rigtigt om at spise med andre, der ikke spiser vegansk, fordi jeg ikke synes det er behageligt at se andre spise kød. Jeg håber, at jeg har inspireret nogle i min omgangskreds.

De har været glade på mine vegne, men de virker også nogle gange overbekymrede i forhold til, hvorvidt jeg træner for meget, om jeg nu ikke er tynd og sådan noget. Det er et meget ømtåleligt emne for folk.

Hvis de selv har prøvet at være på kure, så får de det måske dårligt med dem selv, når de ser at jeg har fået succes med mit vægttab.

I forhold til mine veganske venner, så synes jeg det er rigtigt fedt, at veganerne generelt støtter hinanden – også på de sociale medier, hvor der findes flere forskellige grupper.

Hvor meget har træningen betydet for dit vægttab?

Med hensyn til mit vægttab, så har træningen udgjort cirka 30 procent, mens de sidste 70 procent har været kosten.

Jeg føler, at mit vægttab har givet mig mulighed for at være aktiv i stedet for at det er træningen, som skulle have givet mig vægttabet.

Tidligere forbandt jeg det at være aktiv med noget negativt, fordi jeg var buttet og altid blev valgt til sidst i idræt.

I dag er det meget sjældent at jeg bliver øm efter, at jeg eksempelvis har cyklet 120 kilometer. Jeg er også begyndt til calisthenics, hvor jeg træner med fyre på 16-17 år.

I dag træner jeg cirka to en halv time om dagen. Det jeg træner mest er i fitnesscenteret, hvor jeg starter med en times stille og rolig cardio. Derefter løfter jeg nogle vægte i en times tid, og så strækker jeg ud med yoga i en halv times tid.

Yoga handler om koncentration, vejrtrækning og afslapning. Ved at have det med i hverdagen, så har jeg lært at hvile meget mere i mig selv, da jeg tidligere har døjet meget med social angst. Det er typisk hatha-yoga, jeg dyrker.

Nogle gange så svømmer jeg lidt, og om sommeren så cykler jeg.

Der er en myte om at veganere ikke kan få store muskler. Der synes jeg det er fedt, at jeg kan gå rundt og være ripped, og jeg møder også mange positive kommentarer, når jeg lægger noget op på Instagram.

Hvordan ser din kost ud på en typisk dag?

Morgenmad: Havregryn med frugt, bær, forskellige frø, såsom græskarkerner, chia, hør og solsikkefrø. Så spiser jeg gerne tofu eller edamamebønner til.

Frokost: Forskellige bønner, ris og en masse forskellige grøntsager. Ellers er én af mine favoritter også lasagne med Naturli’ Hakket med enten linser eller bønner med min egen bechamelsovs lavet på vegansk smør og mælk og med masser af gærflager. En anden favorit er risotto. Jeg er også blevet rigtig vild med bare at spise en masse rå grøntsager i hummus eller tomater på glas fra Urtekram. Lidt ala ketchup.

På den søde side er mine favoritter nicecream, amerikanske pandekager og havregryn med forskellige ting.

Aftensmad: Der spiser jeg lidt lettere. Fx nogle kartofler, gulerødder og rødbeder i ovnen. Mine favoritretter til aftensmad er pizza, dhal og sweet potato fries uden olie og salt.

Jeg spiser med vilje ikke noget olie, salt eller sukker i min kost.

Snacks: Frugt. En lille håndfuld nødder, men sjældent.

Dessert: Spiser nicecream med frugt, eller kakao og mynteblade. Man kan også bruge peanutbutter, hvis man har trænet ekstra hårdt den dag.

I løbet af en dag drikker jeg også omkring tre til fire liter vand.

Jeg ryger ikke, og jeg drikker heller ikke alkohol og jeg har ikke drukket alkohol i omkring fire år. Jeg kan ikke se formålet med at forgifte sin krop med alkohol og have det dårligt flere dage efter.

Hun får negative kommentarer

Du har fortalt mig, at du møder negative kommentarer i fitnesscentreret og nogle gange også på de sociale medier. Hvordan håndterer du dem?

Jeg har mødt tankeløse kommentarer i fitnesscentreret, efter at jeg har tabt mig så meget. ’Pas nu på, at du ikke bliver for tynd’. ’Mænd kan ikke lide tynde piger, du skal have nogle former.’

Folk føler, at det er helt okay at kommentere på din vægt, når du er tynd. Da jeg var overvægtig var der ikke så mange, der kommenterede, at jeg skulle lade være med at spise kage, eksempelvis.

Jeg har svært ved at se, hvordan jeg skal svare på det. De tænker det muligvis ikke ondt, men jeg synes ikke, at det er okay.

Når jeg bliver mødt af sådanne kommentarer, så svarer jeg bare, at jeg er rigtig glad for hvordan jeg ser ud og jeg føler mig godt tilpas med den vægt, som jeg har.

Hvis du gerne vil kommentere på en andens udseende, så tænk over, om det er nyttigt for vedkommende. Er det noget positivt, jeg har at sige? Det ville være okay, hvis du havde et positivt budskab og konstruktivt i stedet for at sige noget negativt.

Tænk over, hvordan du selv ville have det, hvis nogen sagde sådan til dig.

Træningsudstyr:

I forhold til træningsudstyr, så holder Alina det forholdsvist simpelt. Hun har ikke investeret stort i en dyr racercykel, men har i stedet købt en billigere model, der gør at hun skal bruge ekstra kræfter, når hun træder i pedalerne.

Min cykel er egentlig bare Giants billigste model, så der skal trædes ekstra hårdt. Derudover bruger jeg min yogamåtte, og så har jeg købt en motionscykel til hjemmet, der har erstattet min sofa. Så kan jeg også træne derhjemme, mens jeg eksempelvis ser serier på min computer.

Kosttilskud:

Jeg tager kun en multivitaminpille, hvor jeg også får mit B12-vitamin fra. Jeg bruger Cronometer.com til løbende at holde øje med om min kost opfylder min krops behov.

3 gode råd til at starte på vegansk livsstil

1. Find nogle grøntsager, som du rigtig godt kan lide.

2. Find nogle sportsgrene, som du finder sjove og udfordrende.

3. Prøv dig frem med madlavningen, så du lærer at lave gode retter. Du behøver ikke at følge opskriften 100 %. Erstat nogle af ingredienserne, hvis du ikke kan lide dem.

3 gode råd til at få succes med en livsstilsændring

1. Vær realistisk. Lad være med at spise eller drikke noget, som du ikke kan lide bare fordi du hører, at det er sundt. Det sammen med din træning. Sæt dig små mål i stedet for at sætte et kæmpe mål, som du fejler på.

2. Hold fra dig ”hurtigkure” og andre quickfixes. Hvis din livsstil er usund, så vil en hurtigkur ikke gøre noget positivt for dig. Tværtimod.

3. Lyt til din familie, dine venner og læger, men forhold dig stadig med en sund skepsis. Læger lærer for eksempel ikke meget om kost i deres uddannelse.

Alina afslører sin "guilty pleasure"

Flere før og efter billeder af Alina kan her:

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

1 kommentar

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.