Tyndfed - Læs om du er tyndfed og hvordan du undgår tyndfedme

Guide: Tyndfedme og hvordan du undgår det

5

Fitness-guide.dk's Sundhedscoach, Jette, forklarer, hvordan man vurderer om man er tyndfed samt, hvordan man kan bekæmpe tyndfedme.

Går du og tror, at du er fritaget for at dyrke motion eller holde dig fra junkfood, bare fordi du ser slank ud? Så kan du godt tro om igen.

Forskning viser, at mange normalvægtige har så høj en kropsfedtprocent, at de har lige så stor risiko for at udvikle livsstilssygdomme som synligt overvægtige. At have et slankt udseende er altså ikke ens betydende med, at man er sund.

Er jeg tyndfed?

Betegnelsen tyndfed dækker over, at man har man en BMI, der ligger inden for normalområdet, men dog en for høj fedtprocent. Det vil sige, at man som tyndfed udadtil har et slankt udseende, men reelt set stadig kan betegnes for fed, fordi mængden af fedtvæv i kroppen er alt for højt i forhold til mængden af muskelvæv.

Det kritiske ved at være tyndfed er, at det overskydende fedt hovedsageligt er skjult mellem de indre organer og i blodet, og denne form for fedtdeponering er langt farligere end det synlige fedt, som ligger under huden.

Dertil kommer, at folk der er tyndfede ofte ikke er bevidste om, at de er i farezonen for livsstilssygdomme, fordi vægten, tøjstørrelsen og BMI-tallet umiddelbart indikerer, at de ikke har noget at bekymre sig om.

Talrige både danske og udenlandske studier afslører dog, at tyndfede har lige så stor risiko for at udvikle livsstilssygdomme som synligt overvægtige.

Netop slanke mennesker, med for meget fedt og mindre trænede muskler i kroppen, bliver der flere og flere af.

En britisk undersøgelse har vist, at ud af 800 personer, som ifølge deres BMI var normalvægtige, havde 45 procent af kvinderne og 60 procent af mændene alligevel for meget indre fedt på organerne.

Hvis du vil finde ud af, om du er tyndfed, er det en god idé, at du får målt din fedtprocent.

Dette kan du bl.a. få gjort i et fitnesscenter eller hos lægen. Hos kvinder bør fedtprocenten ca. ligge mellem 20-27 %, mens den for mænd helst bør ligge omkring 13-17 %.

Aktivitetsniveauet er afgørende

Årsagen til tyndfedme er ofte en kombination af forkert kost (for meget sukker og fedt) og for lidt motion. Dog har aktivitetsniveauet tilsyneladende den største betydning, når det kommer til at undgå risikoen for livsstilssygdomme.

Sammenligner man f.eks. personer som er overvægtige og aktive med personer, som er normalvægtige og inaktive, er der tydelige beviser for, at dødeligheden er højst blandt de sidstnævnte.

Antallet af inaktive danskere er stigende i alle vægtklasser, men især mange normalvægtige har det med at undervurdere deres behov for motion. Denne tendens er tydeligst blandt unge piger.

Dette skyldes formentligt at mange unge piger ofte fokuserer mere på, hvad de vejer, end på kvaliteten af deres vægt. Og ofte har de svært ved at forstå alvoren af at være inaktive, fordi konsekvenserne ligger så langt ude i fremtiden.

Konsekvensen af at røre sig for lidt er bl.a. øget risiko for diabetes, hjertekarsygdomme, knogleskørhed, samt en række forskellige kræfttyper.

I Danmark mister cirka 4.500 mennesker årligt livet som følge af fysisk inaktivitet, og fysisk inaktivitet er blevet den næsthyppigste årsag til dødsfald i befolkningen lige efter rygning.

Sådan undgår du tyndfedme

Har du mistanke om, at du er tyndfed? Heldigvis er der en del du kan gøre ved dette.

Som nævnt er det vigtigste, at du sørger for at skrue op for aktivitetsniveauet - gerne i form af jævntlig moderat til hård fysisk træning. En kombination af konditions- og styrketræning er bedst.

Konditionstræning kan især hjælpe dig med at forbrænde det farlige fedt, og styrketræning kan hjælpe dig til at opbygge en større muskelmasse.

Med øget fysisk aktivitet vil du bl.a. også opleve, at du får mere energi og mentalt overskud. Så der er absolut ingen gode grunde til ikke at motionere.

I forhold til kosten er der selvfølgelig også en del du kan gøre. Det er bl.a. vigtigt, at du skærer ned for fødevarer med højt indhold af transfedtsyrer, animalsk fedt og sukker.

Dette gælder især færdiglavet bagværk, færdiglavede snack-produkter (chips, popcorn, ristede nødder osv.), samt fede kød- og mælkeprodukter. Sørg også gerne for at skrue op for mad med masser af fibre og sunde, umættede fedtsyrer fra bl.a. fisk, oliven, avocado og mandler.

Derudover er det også vigtigt, at du sørger for at spise regelmæssigt og undgår at spise for store portioner mad ad gangen.

Sidst, men ikke mindst, kan det også være afgørende at undgå for meget stress i hverdagen, da stress bl.a. er kendt for at øge lagringen af fedt omkring organerne, samt øge lysten til især fede og søde sager.

About Author

5 kommentarer

  1. Det ville være rigtigt dejligt, og højne troværdigheden, hvis der generelt kom referencer efter jeres artikler

  2. Hej Camilla,

    Tak for din kommentar.

    Det vil vi overveje. Vi har tidligere gjort det med nogle af vores artikler, men det fandt andre læsere en smule uoverskueligt.

  3. Er det i alle fitnesscentre man kan få målt sit fedtprocent eller nogle specielle? Tror nemlig at jeg er tyndfed.

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.