Coach-guide: 8 tips til at finde den rigtige coach for dig - Læs guiden her

Guide: Coach – Sådan finder du den rigtige

0

Coach-guide: 8 tips til at finde den rigtige coach for dig - Læs guiden herCoaching kan være en nødvendighed, hvis man vil lykkes med sine mål, uanset om det gælder en livsstilsændring, at blive bedre til sin sport eller noget tredje.

Coaching er dette årtis helt store buzzword. Det er et begreb, som man kan støde på i både private, erhvervsmæssige og sportslige sammenhænge. Den store hype omkring coaching har helt naturligt øget interesseren for at hyre en coach.

Ønsker du også at hyre en dygtig og motiverende coach? Så er du landet på den helt rigtige side.

Man kan mene, hvad man vil om coaching, men faktum er, at det har hjulpet rigtig mange mennesker. Ergo er det bestemt noget, som er værd at praktisere, hvis man har brug for vejledning, sparring og motivation. Alt dette kan en professionel coach nemlig bidrage med.

Hvad definerer en coach?

En coach er pr. definition en person, som vejleder og/eller træner en person, som er sportsudøver, ønsker at tabe sig, ønsker at få kontrol med sit liv eller noget fjerde.

Inden for sport bliver coaching benyttet inden for rigtig mange forskellige sportsgrene og motionsformer, herunder fodbold, basketball, atletik, svømning og badminton. Denne persons fornemmeste opgave er at få idrætsudøveren til at indfri sit fulde potentiale. En coach kan også hjælpe dig med at nå dit topniveau, hvis du er villig til at give den en ekstra skalle.

Coach er et vidt begreb, da man, som allerede nævnt, gør brug af coaching inden for mange forskellige områder. I denne guide vil vi både koncentrere os om coaching inden for sport og motion samt inden for personlig udvikling, som private og erhvervsfolk også gør brug af.

I guiden vil du blive guidet til at træffe det rigtige valg, når du skal finde en coach. I samme ombæring vil vi fremhæve, hvilke gode grunde der er til at investere i coaching.

Find den rigtige coach

Så starter jagten på den helt rette coach.

Før du danner dig et overblik over den lange liste over coaches nær dig, bør du klarlægge dine behov, ønsker og mål. Du får nemlig ikke meget ud af at hyre en coach, hvis du ikke har gjort dig nogle seriøse tanker om førnævnte.

I takt med at coaching er blevet mere og mere udbredt, er der også kommet flere coaches til. Coaches har som oftest deres ekspertise-områder, så det er værd at researche efter den coach, som passer allerbedst til dine behov.

1. Hvad er din motivation for at hyre en coach?

Coaching kan være gavnligt for langt de fleste, men ikke nødvendigvis alle.

At du har ambitioner med din sport eller har personlige udfordringer og ambitioner, som du ønsker hjælp til, er altså ikke ensbetydende med, at du absolut skal hyre en coach.

Det er i hvert fald vigtigt, at du tænker over, hvad din motivation er for at hyre en coach. Coaching er ikke en helt billig ydelse, hvorfor man kun bør benytte sig af det, hvis man rent faktisk tror, at det vil tjene et godt formål.

Du kan med fordel hyre en coach, hvis du kan nikke genkendende til blot ét af nedenstående scenarier:

• Du mangler motivation
• Du mangler rådgivning og sparring
• Du ønsker at indfri dit fulde potentiale
• Du ønsker at gøre din sport til din levevej

2. Den rette kemi

Det er meget muligt, at du ikke skal indlede et ægteskabeligt forhold med din kommende coach, men det betyder altså ikke, at kemien er ligegyldig. Netop kemien er faktisk en af de vigtigste faktorer – hvis ikke den vigtigste – ved valg af coach.

Det er trods alt svært at blive motiveret og engageret i sin egen udvikling, hvis man skal omgås en person, som man ikke klinger med. Derfor bør du lede med lys og lygte efter en person, som matcher dit temperament og din personlighed.

For at være sikker på at kemien er der, bør man aftale et uforpligtende møde, hvor man kan mærke efter, om det føles rigtigt. Det er alfa og omega, at du føler dig tryg og har en fornemmelse af, at jeres samarbejde nok skal blive en succes. Et coachforløb bliver kun en god oplevelse, hvis kemien er der, hvorfor en indledende dialog er givet godt ud for både coach og klient.

3. Den rette uddannelse

Dit valg af coach bør ikke udelukkende tage udgangspunkt i jeres kemi, men også i uddannelsesmæssige faktorer. Det er i hvert fald en fordel at vælge en coach med en faglig uddannelse inden for netop coaching.

Du skal i den anledning være opmærksom på, at mange mennesker går rundt med titlen coach, selvom de i virkeligheden ikke er uddannet inden for dette felt. Den manglende uddannelse betyder ikke nødvendigvis, at de ikke kan motivere og udfordre dig, men deres indgangsvinkel kan være anderledes.

Som klient kan du sagtens tillade dig at spørge ind til coachens uddannelsesbaggrund. Dette skal gerne fremgå af hans eller hendes hjemmeside, men hvis det ikke gør, så spørg endelig. Jo flere informationer du kan komme i besiddelse af, desto bedre forudsætninger har du brug for at træffe det rigtige valg.

4. Den rette erfaring

Uddannelse er ikke alt.

En god coach skal ikke kun have en lang og relevant uddannelse, men også have en masse personlig erfaring. Det er i hvert fald attraktivt at hyre en coach, som både har en uddannelse og mange års erfaring i ryggen.

Dog siger det næsten sig selv, at nyuddannede coaches som regel ikke har så meget erfaring. Derfor bør manglende erfaring ikke være den eneste årsag til, at man fravælger en coach. Man får trods alt aldrig erfaring, hvis man ikke får chancen for at vise sit værd.

Søger du efter coaches på nettet, kan du ofte finde frem til anmeldelser og bedømmelser fra tidligere klienter. Disse udtalelser kan ofte gøre dig klogere på, hvilken coach du har at gøre med. Man skal ikke stole blindt på alt, hvad man læser, men en masse positiv omtale af en coach er som regel et godt tegn.

5. Den rette pris

Coaching er ikke gratis – faktisk kan det være ganske omkostningsrigt.

Den øgede konkurrence inden for rådgivningsbranchen har haft en positiv indvirkning på prisniveauet. Det betyder, at alle i dag har råd til coaching. Dog skal man være opmærksom på, at prisen naturligvis kan variere markant fra coach til coach. Det er i øvrigt meget forskelligt, om man betaler en fast timepris, en månedlig pris eller en samlet pakkepris.

Hvad koster en coach?

Det er muligvis det spørgsmål, vi har modtaget allerflest gange. Der er helt naturligt mange, som gerne vil finde svar på dette spørgsmål, da det økonomiske selvfølgelig spiller en vis rolle. For at få et nøjagtigt svar på dette spørgsmål skal du indhente et tilbud på en coaching time eller et coaching forløb. Det kan du selvfølgelig gøre på nettet, hvor langt de fleste coaches er til stede.

Husk at gå efter coaches med speciale i sport og ernæring, hvis det er netop her, at du har brug for hjælp.

3 gode argumenter - derfor bør du få en coach

Selvom coaching kun bliver mere og mere populært herhjemme, så er det naturligvis helt valgfrit, om man vil hyre en coach. I princippet er det slet ikke sikkert, at du har behov for coaching. Måske er det i stedet en personlig træner, en kostvejleder eller en psykolog, du har brug for. Der er rigtig mange muligheder.

Er coaching en ny verden for dig, er du helt sikkert interesseret i at vide, hvorfor det kan være gunstigt at hyre en coach. Derfor vil vi gerne fremhæve en række gode grunde til at sætte sin lid til coaching.

1. Du bliver klogere på dig selv og din krop

En coach er ingen guru, som kan forvandle din kondition fra dårlig til god fra den ene dag til den anden, men coachen kan til gengæld hjælpe dig med at gøre dig klogere på dig selv og din krop. Danske coaches benytter sig af mange forskellige udviklingsværktøjer, men fælles for dem alle er, at de forsøger at få dig til at yde dit maksimale.

Med coaching vil du helt sikkert indse, at du kan meget mere, end du går og tror. Du lærer at presse dig selv og lærer samtidig, at der er stor tilfredsstillelse at hente ved at give 110 % af sig selv hver gang. Dette gælder, uanset om du beskæftiger dig med den ene eller anden form for sport.

2. Du får en bedre psyke

Der er en vis – ofte en meget tydelig – sammenhæng mellem psyke og sportspræstationer (og præstationer generelt, hvis du ikke beskæftiger sig med sportens verden). Faktum er i hvert fald, at en dårlig psyke har en negativ indvirkning på ens fysiske præstationer. Derfor er det klogt at arbejde med sin psyke, hvis man har ambitioner med sin sport.

Her kan man vælge at alliere sig med en coach, psykolog og / eller personlig træner. En coach kan ikke sidestilles med en psykolog, men det er en kendsgerning, at coaches arbejder med flere psykologiske aspekter.

Skal man præstere i sportslige sammenhænge, er det altafgørende, at man tror på sig selv, og at man yder sit bedste. Se blot på en person som Cristiano Ronaldo: Han sprudler af selvtillid og gåpåmod, hvilket helt åbenlyst smitter af på hans spil på banen. Han er godt nok blevet kåret som verdens bedste fodboldspiller, men du må ikke glemme, at han er startet fra bunden ligesom alle andre store sportsstjerner.

Der vil altid være nogle, som er hurtigere, bedre og smartere end dig, men så længe du gør dit bedste, så har du det bedst mulige udgangspunkt.

3. Du kommer et skridt tættere dit store mål

Uanset om dit mål er at tabe dig, opbygge muskelmasse, blive professionel badmintonspiller eller noget helt fjerde, skal du vide, at en coach kan hjælpe dig et skridt nærmere dit mål. Coachen gør ikke det hårde arbejde for dig, men vedkommende kan bidrage med den vejledning, motivation og sparring, som du har brug for, for at tage din form til et højere niveau.

Det er meget forskelligt, hvor meget glæde idrætsudøvere har af en coach, men det er ikke desto mindre noget, man bør give en chance. Det ville jo være alle tiders, hvis du med coaching kunne gøre noget godt for både dig selv, din krop og din elskede sport.

Oversigt over landets bedste coaches

Fitness-guide.dk vil mægtig gerne hjælpe dig med at finde din ideelle coach. Derfor præsenterer vi dig for en stor oversigt over nogle af landets dygtigste coaches.

Du kan via vores søgeformular indtaste dine krav og ønsker til både køn, mål, by og region. Dermed bliver du kun introduceret for de mest relevante muligheder.

Har du erfaringer med en coach? Del dine råd!

Hvis du allerede har haft en coach eller samarbejder du med en på nuværende tidspunkt, så del meget gerne dine gode råd og erfaringer med de af vores læsere, der for første gang skal starte et forløb med en coach. Din viden og erfaring kan helt sikkert hjælpe andre til at få en god oplevelse. Sharing is caring!

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.