Tandlægeforeningen har udgivet en opdateret version af syreskalaen, så du bl.a. kan se om cola, appelsinjuice eller postevand ætser tænderne mest.
Tandlægeforeningen står bag den nye syreskala-grafik, hvor du bliver gjort opmærksom på, hvilke drikke og madvarer, der er de største trusler i hverdagen, hvis du skal minimere indtaget af syre, for at holde dine tænder sunde.
Tandlægeforeningen skriver, at det er surhedsgraden i det enkelte produkt, der har betydning for, hvor skadeligt det pågældende produkt er for tænderne.
Oversigt - Hvad ætser tænderne (målt i pH-værdi):
Cola: 2,4
Citron: 2,5
Drikkeklar saft: 2,7
Vingummi: 2,9
Sodavand: 3,0
Cider, breezers, hvidvin: 3,1
Kiwi, blandet saft: 3,3
Appelsin, is-te: 3,4
Æble: 3,5
Rødvin, æblejuice, energidrikke: 3,6
Jordbær, vindruer, blå-/hindbær,smoothie: 3,8
Appelsinjuice: 3,9
Øl, danskvand med citrus: 4,1
Tomat: 4,5
Danskvand uden citrus: 4,8
Banan: 5,1
Kaffe, avocado: 5,4
Agurk: 5,6
Gulerod: 5,9
Spinat: 6,4
Mælk: 6,6
Kakaomælk, te: 6,7
Postevand: 7,4
Kilde: Tandlægeforeningen