Rapport: Europæerne lever seks år længere

Rapport: Europæerne lever seks år længere

0

Europæerne lever i gennemsnit seks år længere end resten af verden, viser rapporten Health at a Glance, der er udarbejdet af OECD og Europakommisionen.

OECD har i samarbejde med Europakommisionen udarbejdet en rapport under navnet "Health at a Glance".

Den afslører, at europæerne lever seks år længere i gennemsnit i forhold til resten af verden. Konklusionen er lavet på baggrund af 31 europæiske lande, hvor man har sammenlignet den gennemsnitlige levealder siden 1980.

"Vi har set en stigende velstand, der har medført, at folk generelt har fået flere penge mellem hænderne, som de også bruger til at forbedre deres levevilkår," forklarer Susanne Kofoed, som er chefkonsulent for Forskning & Fødevarer hos Landbrug & Fødevarer ifølge Foodculture.dk.

Resultaterne viser, at kvinderne bliver 80 år i gennemsnit, mens mændene bliver 74 år. Forklaringerne på den positive fremgang i Europa, skal blandt andet findes i forbedrede livs- og arbejdsforhold samt et øget fokus på sundhedssektoren.

Frankrig og Sverige er alderspræsidenterne

Foruden de 27 EU-lande har Tyrkiet, Schweiz, Norge og Island også valgt at deltage i undersøgelsen, der afslører, at Frankrig er det land, hvor kvinderne bliver ældst, nemlig 84 år og seks måneder i gennemsnit.

Derimod kan det danske naboland, Sverige, bryste sig af at være det land, hvor mændene bliver ældst. Her ligger gennemsnitslevealderen på 79 år.

Rumænien og Litauen ligger i bunden

Rumænien og Litauen deler de kedelige pladser i bunden. I Rumænien bliver kvinderne blot lidt over 76 år, mens litauiske mænd i snit kun når en alder af 65 år. Det betyder, at der er et spænd på omkring otte års forskel mellem kvinderne og 14 år hos mændene.

Danmark indtager en 21.-plads

Med Danmarks aldersstatisikker, indtager landet en 21.-plads på listen. Mændene har en gennemsnitlig levealder på 76 år, mens kvinderne står noteret for 80 år. Danmarks ikke synderligt prangende placering, skyldes især danskernes rygevaner, mener Susanne Kofoed.

"I Sverige har de formået at skære ned på rygningen. Det er en bærende grund til, at de ligger så højt på listen (nummer 6, red.). I Danmark har vi til sammenligning ikke præsteret at skære ned på den uvane, og sammenligner vi med andre faktorer som fysisk inaktivitet, alkohol og usunde madvaner, som alle spiller en rolle i forhold til, hvordan vi har det, er de alle langt mindre afgørende i det store billede sammenlignet med cigaretterne," siger hun og begrunder det med, at danskerne skal være bedre til at gøre de sunde valg lettilgængelige.

"Der er god grund til at være opmærksom på alle KRAM-faktorererne: Kost, rygning, alkohol og motion, og vi skal være meget bedre til at give forbrugerne mulighed for at vælge sundt. Det gælder om at sætte nogle fornuftige rammer op, som både forbrugere og virksomheder kan bruge. Et godt eksempel er Nøglehulsmærket, som giver forbrugerne mulighed for hurtigt at træffe et sundere valg af fødevarer."

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.