Kronisk sygdom kan bremses med målrettet motion

Kronisk sygdom kan bremses med målrettet motion

0

En række eksperter og behandlere mener, at kommunerne bør satse intenst på målrettet motion i kampen mod store folkesygdomme.

Målrettet motion, som dyrkes under vejledning, er bedst og samtidig den billigste måde at behandle folkesygdomme som diabetes 2, KOL, gigt samt overvægt på.

Det mener en række forskere og behandlere. Dermed mener de, at der er en stor gevinst ved at tilbyde motion på recept for både patienter og samfundsøkonomien.

Der menes at være omkring en million kronisk syge danskere.

Tidligere var det sygehusene og amterne, der stod for både behandling om et forebyggelsestilbud efterfølgende, hvor motionen var i højsædet.

Men efter kommunalreformen var det regionerne, der overtog sygehusbehandlingen, mens kommunerne fik ansvaret for forebyggelsen, når patienten var udskrevet.

Patienternes motivation er i bund

Seniorforsker i sundhedsfremme og forebyggelse, Finn Breinholt Larsen, fra Region Midtjylland mener, at en stor del af de kroniske patienter ikke længere anser træning som et led i behandlingen. Det betyder, at færre tager imod tilbuddene.

"Der er behov for tilbud særligt målrettet den enkelte patient. Vi ved, at det virker, men at det er meget svært for patienter at finde motivation til at motionere på egen hånd," siger formanden for Danske Patienter, Lars Engberg, ifølge Ritzau.

Formanden for Social- og Sundhedsudvalget i Kommunernes Landsforening, Anny Winther (V), er enig i, at motion er vigtig.

Men, på trods af det, mener hun ikke, at Motion på Recept af læger skal genopstå, selvom det var udbredt i amternes tid.

"Det er for meget patientgørelse. I stedet vil vi sætte ind med almene træningstilbud under vejledning på sundhedscentrene, og som lægerne forhåbentlig også vil henvise til. Det er en god og billigere løsning end Motion på Recept."

Lars Engberg er dybt uenig i dette synspunkt.

"Selvfølgelig koster det noget at etablere nye tilbud på den korte bane. På sigt er det langt dyrere, hvis man lader være, fordi det betyder, at patienter med kronisk sygdom bliver mere syge, hvilket belaster samfundsøkonomien endnu mere."

Kilde: Ritzau

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.