Forskning: Vi kan snart måle graden af træthed

Forskning: Vi kan snart måle graden af træthed

0

I fremtiden vil man sandsynligvis kunne måle graden af træthed med et specielt apparat. Det er ingeniører fra Syddansk Universitet, der har udviklet værktøjet.

Træthed behøver ikke nødvendigvis, at være noget fysiologisk.

Der kan også være tale om noget psykisk. De forskellige grene af træthed vil man sandsynligvis kunne fastslå endegyldigt om nogle år.

Ny metode til at måle træthed

Maskiningeniør og ph.d. på Syddansk Universitet i Sønderborg, Arne Bilberg, har sammen med ph.d.-studerende Fei Yu forsket i en ny metode til at måle træthed.

"Vi har et godt samarbejde med overlæge Egon Stenager fra Sygehus Sønderjylland, og vi har blandt andet fundet frem til, at det er vigtigt at måle hjerterytme, muskelimpulser og kropstemperatur," forklarer Arne Bilberg til P4.

Arne Bilberg: Vi kunne se signifikante forskelle

De har testet 18 sklerose-patienter samt ni patienter, som udelukkende blev benyttet som kontrol.

"Blandt vores testpersoner kunne vi se nogle signifikante forskelle. De 18 sklerose-patienter klagede over træthed, mens vi også havde ni kontrolpatienter med i forsøget. Vi kunne se en tydelig forskel på den måde, som det autonome nervesystem reagerede på ved belastning."

Et større grundlag

Måleapparatet er dog endnu ikke moderne og enkelt nok til at kunne anvendes optimalt. Arne Bilberg forklarer også, at man er nødt til at gennemføre flere undersøgelser, før man endeligt kan fastslå, om man har fundet den rette metode.

Derfor regner han med, at metoden for alvor kan tages i brug om to til tre år, hvis alt forløber som planlagt.

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.