Mange danskere sætter urealistiske mål og træner forkert, hvilket betyder, at antallet af løbeskader er fordoblet på ti år.
Siden år 2000 er der sket en fordobling i antallet af løbeskader, viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed.
Det er især overbelastningsskader, der påvirker løberne. Det vil sige, at de enten løber for meget eller træner forkert.
"Nogle får belastningsskader, som de skal slås med i mange år," forklarer Per Lind, der er specialist i fysioterapi i Holbæk ifølge DR Sjælland.
Risikoen er stor for løbeskader
En undersøgelse fra Institut for Idræt på Aarhus Universitet viser, at risikoen for skader er stor. Hvis man løbetræner i tre måneder, er der hele 25 procents chance for at pådrage sig en alvorlig skade.
Det svarer til, at der i løbet af et år er 800.000 danskere, som pådrager sig en løbeskade.
Urealistiske mål skader på sigt
Forklaringen på den hastige udvikling er, at antallet af løbere er steget markant i takt med at danskerne er blevet mere sundhedsbevidste. Men samtidig sætter løberne sig store og ofte urealistiske mål.
"Det er ikke nok kun at løbe 10 kilometer. Man skal løbe et maratonløb. Problemet er bare, at langt fra alle er egnet til at løbe maraton, og langt fra alle får trænet ordentligt op til at løbe det," siger Per Lind.
Derfor er det vigtigt for den enkelte løber, at lægge ambitionsniveauet rimeligt, understreger Lind.
DR Sjælland har undersøgt blandt en række fysioterapeuter i Østdanmark, hvornår skaderne hyppigst sker. Her er forårsmånederne de klare syndere, fordi danskerne træner mere i det gode vejr, og giver den en ekstra skalle efter en vinter, der ikke har bestået af meget udendørstræning.