Fitnesscentre-organisation utilfreds med sen genåbning

Fitnesscentre-organisation utilfreds med sen genåbning

0

Foto: Shutterstock

De danske fitnesscentre kan først åbne for alvor i august måned, grundet corona-situationen, og det er fitnesscentrenes brancheforening ikke tilfreds med. De vil kunne åbne nu.

Mens der er åbnet mere op for det danske samfund, så står fitnesscentrene fortsat med sorteper.

Først i august måned må landets 938 fitnesscentre igen åbne, og ventetiden er bestemt ikke noget, som fitnesscentrenes brancheforening, der repræsenterer over 800.000 danskere, ser positivt på.

"Jeg frygter, at vi mister en hel generations udvikling i idrætsdeltagelsen. Det har alvorlige konsekvenser, når vi bryder med folks motionsvaner. Når vi nu kan se, at nedlukningen kommer til at vare fem måneder, så vil det få alvorlige økonomiske konsekvenser for branchen. Vi kommer til at miste en lang række idrætsfaciliteter, der er opbygget over de sidste 20 år," siger Morten Brustad, direktør i Dansk Fitness og Helse Organisation, i en pressemeddelelse, og tilføjer:

"For eksempel har fitnesscentre i Sverige og Finland åbent, mens i Schweiz åbner på mandag, og flere steder i USA åbner den 18. maj."

En ny undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut viser, at corona-nedlukningen har fået stor betydning for danskernes idrætsdeltagelse.

Andelen af danskere, som normalt dyrker sport og motion er faldet fra 55 procent før nedlukningen til 39 procent under nedlukningen.

"Regeringen bør også have blik for nedlukningens negative konsekvenser for folkesundheden. Det kan få alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser for den enkelte og for samfundet, at regeringen vælger fortsat at afskære de over 800.000 fitnessbrugere fra deres vante motionsform."

Fitnessbranchen består af alt fra store kæder til lokale enkeltmandsvirksomheder. Netop offentliggjorte tal fra Idrættens Analyseinstitut (IDAN) viser, at der i Danmark nu er 938 fitnesscentre. Det svarer til en fordobling på ti år.

Fitnesscentre i 4. fase i genåbning

Fitnesscentrene befinder sig i den fjerde fase i genåbningsplanen. Det betyder, at centrene først kan åbne i august måned.

Fitnessbranchens talsmand mener, at det ville være sundhedsmæssigt forsvarligt at åbne centrene igen allerede nu, eftersom centrene er parat til at åbne med restriktioner og flere forholdsregler.

"Vi har aldrig på noget tidspunkt ville åbne et eneste fitnesscenter, hvis vi mente, vi ikke kunne gøre det sundhedsmæssigt forsvarligt," siger Morten Brustad til Ekstra Bladet.

Han påpeger, at brancheforeningen har taget initiativ til et regelsæt med afstands- og hygiejnekrav med afsæt i, hvordan andre brancher har fået tilladelse til at åbne.

Adspurgt om den højere risiko forbundet med at flere mennesker står og sveder end eksempelvis på en restaurant, siger han:

"Men det er ikke sikkert, at det så meget er sveden, det handler om, men mere er åndedrættet. Og vi er fuldstændigt opmærksomme på, at der kan være situationer, hvor der kan være brug for større afstandskrav. Derfor vil vi bare gerne i dialog med myndighederne for at se, om vi har ramt rigtigt, eller om vi skal kigge på flere restriktioner," forklarer Morten Brustad til Ekstra Bladet.

Fitnesscenter har rykket træningen udenfor

Viborg har Fitness 8800 valgt at medlemmerne kan træne på deres maskiner udendørs.

"Vi ville gerne give vores medlemmer muligheden for at træne, selvom centret var lukket, og vi havde hørt, at man godt måtte træne udendørs," fortæller Ulla Øeby Pedersen, som står bag fitnesscentret til TV 2 og uddyber:

"Vi har ringet til politiet og coronalinjen og har fået grønt lys. Så længe der maks er ti personer, som træner samtidig, og mindst fire kvadratmeters plads til hver person, så er der ingen problemer."

Udstyret, som kunderne kan benytte udendørs er jernstænger, håndvægte og vægtskiver, men også en række faste maskiner, som kan træne hele kroppen.

Løbebånd og andet lignende udstyr, der kræver strøm, er dog ikke rykket med udenfor af sikkerhedsmæssige årsager.

Udendørstræningen i Viborg har været så stor en succes, at folk fra København også besøger centreret. Således får de omkring ti nye medlemmer dagligt i øjeblikket, mens det før coronakrisen lå på et-tre nye medlemmer dagligt.

"Det har været helt vildt. Folk har ringet fra hele landet for at melde sig ind. Der er endda folk, der kører helt fra Aalborg, Vejle og København for at komme og træne her."

De mange nye medlemmer kan dog ikke træne lige når de har lyst, eftersom der kun må træne ti personer ad gangen.

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.