Energidrikke får advarsler på etiketterne

Energidrikke får advarsler på etiketterne

0

Det er blevet besluttet, at produkter med et højt koffeinindhold skal mærkes med en advarsel rettet mod børn og gravide.

Det opkvikkende middel, koffein, er harmløst for de fleste. Men for gravide og børn kan for høje doser have nogle uheldige bivirkninger.

Fødevareminister gør advarsler lovpligtige

Derfor har fået fødevareminister Mette Gjerskov (S) til at gøre det lovpligtigt for produkterne af drikke- og fødevarer med højt koffeinindhold, at skal skrive "Bør ikke indtages af børn eller gravide" på emballagen.

"Hverken børn eller gravide har godt af at drikke energidrikke. Derfor ønsker jeg ikke, at vi i Danmark skal vente på, at de skrappere fælles europæiske regler træder i kraft. På den baggrund har vi lavet nationale regler, som træder i kraft i dag," fortæller Mette Gjerskov ifølge Ritzau.

Børn og unge drikker for meget energidrik

De europæiske regler, som Gjerskov hentyder til, vil først træde i kraft fra 2014. Med de nye danske regler håber hun, at især forældre bliver opmærksomme på, at børn ikke bør drikke energidrikke.

"Vi har desværre set eksempler på børn og unge, der har drukket alt for mange energidrikke."

Koffein kan give adfærdsændringer

Børn bør maksimum indtage 2,5 milligram per kilo kropsvægt per dag. For en 10- til 11-årig svarer det til en lille dåse energidrik.

Sådan lyder rådet fra Marta Axelstad Pedersen, der er forsker på DTU Fødevareinstituttet.

"Hos børn kan koffein indvirke på nervesystemet og give adfærdsændringer i form af for eksempel angst eller nervøsitet," forklarer hun.

For de gravides vedkommende kan et højt indtag af koffein påvirke fosterets vægt, så den mindskes.

"Men dermed ikke sagt, at alle gravide, der drikker mere end de tre kopper kaffe, som er det højst anbefalede, føder for små børn, men statistisk set øger det risikoen."

De nye advarsler i Danmark vil kun optræde på produkterne med et koffeinindhold på over 150 milligram per liter. Det vil sige, at det ikke gælder almindelige kaffe, cola og te.

Kilde: Ritzau

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.