Eksperter: Intet slik er sundt

Eksperter: Intet slik er sundt

0

Mange af slikposerne i supermarkederne er fyldt med slogans, der fremhæver det positive i produkterne. Men intet slik er sundt, fastslår eksperterne.

Supermarkederne bugner med slik, hvor der står slogans som "30 procent mindre sukker", "Ikke tilsat sukker" og "Uden kunstige farver".

Men sandheden er, at intet slik er sundt, fastslår eksperter som 24timer har talt med.

"Bredt set, så er danskerne blevet meget sundhedsbevidste i løbet af de seneste år. Den tendens har slikproducenterne tydeligvis fanget. De markedsfører produkterne med slogans og indpakninger, der giver indtryk af, at indholdet er sundt," forklarer måltidssociolog og ekspert i markedsføring ved Professionshøjskolen Metropol, Jon Fuglsang, til avisen 24timer.

"Som forbrugere får vi en illusion om, at vi har valgt et sundt produkt og slipper for den dårlige samvittighed ved at spise slik. Det er en markedsføring, vi ser i forbindelse med mange typer fødevarer i øjeblikket - alt bliver anprist; især, hvis det traditionelt har ry for at være usundt."

Naturlighedsbegreb vildleder forbrugerne

"Der bliver nærmest gjort vold mod naturlighedsbegrebet. Det grænser til vildledning og er i hvert fald dårlig etik, for det meste slik har ikke ret meget med naturen at gøre," siger Fuglsang.

Preben Vestergaard Hansen, der er kandidat i human ernæring ved Professionshøjskolen Metropol, deler samme holdning som Jon Fuglsang.

"Næsten alle poserne slår på, at der kun er tilsat naturlige farvestoffer. Men når det er sagt, så skal man jo bare lige vende posen om for at konstatere, at der stort set ikke findes en varegruppe med flere E-numre end slik. Alt slik er spækket med tilsætningsstoffer, uanset om posen indikerer, at indholdet er sundere end andet slik. Sukker, hvedemel, sirup, gelatine og godt med E-numre. Det lader til at være opskriften på det meste slik, uanset om det priser sig af at være særligt sundt eller ej."

Slik indeholder masser af kalorier

"Vi identificerer slik med sukker, og når der så står 'ikke tilsat sukker' - får vi uafladeligt det indtryk, at der her er tale om en form for slik, der er helt i orden - der er jo ikke sukker i. Men der er altså masser af tom energi i alligevel, og vi får en masse overflødige kalorier."

30 procent mindre sukker af hvad, spørger Forbrugerrådet

"De der relative anprisninger er problematiske, for det lyder jo fint med 30 procent mindre sukker. Men 30 procent af hvad? Og selv om det er reduceret med de påståede 30 procent, kan det sagtens i virkeligheden være fyldt med sukker," forklarer fødevarepolitisk medarbejder hos Forbrugerrådet, Camilla Udsen.

"Vi er generelt ikke glade for det. Især sukkerfri slik til børn, som så er sødet med kunstige sødestoffer, er i stærk stigning. Vi holder øje med det, og det står på listen over ting, vi vil tage op."

Kilde: 24 timer

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.