Eksperter: Danskernes pilleforbrug har taget overhånd

Eksperter: Danskernes pilleforbrug har taget overhånd

0

Danskerne er ikke sene til at gribe fat i pilleglaset, hvis de føler de mindste smerter. Disse tendenser har taget overhånd, mener eksperter.

Danskernes indkøb af smertestillende håndkøbsmedicin er steget med op mod 50 procent på 15 år, viser tal fra Lægemiddelstyrelsens statistikbase.

Det svarer til at danskerne sidste år købte medicin, der indeholdt knap en milliard piller.

Danskernes smertetærskel er lav

Tilgængeligheden af smertestillende piller, såsom Panodil, Kodimagnyl og Ipren, har aldrig været bedre, eftersom man kan hente pilleglas på apoteket, hos tankstationer og i supermarkeder.

Det har været medvirkende til den store udvikling i salget, og nu kræver en række overlæger og professorer, at der gribes ind over for håndkøbssalget.

"Vi vil ikke finde os i at have smerter. Samtidig tager flere smertestillende piller forebyggende - simpelthen for at imødegå smerter eller stress. Vi er slet ikke opmærksomme på bivirkningerne, forklarer Kim Dalhoff, der er overlæge på Klinisk Farmakologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital, til Jyllands-Posten.

Tendensen er værst blandt 35-44-årige

Ebba Holme Hansen, der er professor i samfundsfarmaci ved Københavns Universitet, forklarer, hvor forbruget for alvor har taget overhånd.

"Der er sket et skred i vores forhold til smertestillende medicin. Flere tager pillerne for at klare hverdagens pres eller for at kunne slappe af. Forbruget er størst blandt de 35 til 44-årige," forklarer hun.

Ebba Holme Hansen fastslår, at hun vil have stoppet salget hos kiosker og supermarkeder, og hun ønsker derudover også et forbud mod salg af de store pilleglas.

Ifølge professor, Per Sjøgren fra Enhed for Akut Smertebehandling, Rigshospitalet, bør al smertestillende medicin gøres receptpligtigt.

"Et ukontrolleret forbrug medfører hvert år, at et meget stort antal patienter indlægges pga. hjerteproblemer, mavesår, leversvigt og andre bivirkninger."

Sundhedsministeren undersøger sagen

Sundhedsminister Astrid Krag fra SF, mener ligesom eksperterne, at forbruget er bekymrende.

Hun siger, at hun vil overveje, om det vil være den optimale løsning, hvis de store pakker med piller, blev receptpligtige.

Kilde: Jyllands-Posten

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.