Dansk Erhverv har indgivet en klage til EU om den danske nøddeafgift. Man håber på at nøddeafgiften bliver afskaffet, så priserne bliver billigere.
Når man køber en pose peanuts eller en pakke marcipan, så afhænger prisen i høj grad af, om varerne er produceret i Danmark eller i udlandet.
Den danske stat har nemlig lagt store afgifter på produkter med nødder, der ikke er produceret i Danmark.
Det kan naturligvis også mærkes på priserne på importerede nødder, såsom mandler, jordnødder, pistacie, cashew og pekannødder.
Indhold:
ToggleDansk Erhverv: Nøddeafgiften skal væk
Nu ønsker Dansk Erhverv at få fjernet nøddeafgiften. De har onsdag indgivet en klage til EU-Kommissionen, fordi organisationen mener, at afgiften er i strid med EU-reglerne.
"De danske nøddeafgifter giver masser af benspænd for danske virksomheder, der importerer, producerer og sælger produkter med nødder i. Vi er overbevist om, at afgifterne er EU-stridige, og at Kommissionen er enig," siger skattepolitisk chef i Dansk Erhverv, Jacob Ravn ifølge Finans.dk.
Dansk Erhverv ser helst at nøddeafgiften fuldkommende fjernes. Hvis dette ikke er muligt, ønsker man at den danske regering ændrer den omstridte afgift.
"Det er vores forhåbning, at man fjerner nøddeafgiften helt. Provenuet for statskassen er desuden peanuts i forhold til erhvervslivets betragtelige administrative byrder med afgiften," siger Jacob Ravn.
Nøddeafgiften skabte stor debat
Nøddeafgiften har tidligere skabt stor debat i landet. Det skete, da den tidligere skatteminister Benny Engelbrecht (S) afviste at omlægge afgiften, eftersom han mente, at det var EU-stridigt, hvis man fjerde nøddeafgiften uden at fjerne afgifterne på chokolade og slik. Hans svar var at afgifterne hang sammen.
Venstre og erhvervslivet stillede dengang spørgsmålstegn ved, om EU kunne forhindre Danmark i at sænke den danske nøddeafgift, som i dag er EU's højeste nøddeafgift.
Specielt den ekstra afgift på importerede nødder har i lang tid været udsat for kritik af erhvervslivet.
I januar måned 2015 kom EU-kommissionen med et svar, der underkendte ministerens udtalelser, som gav nye forhåbninger til erhvervslivet.
"Disse afgifter er ikke-harmoniserede afgifter. Dermed står det Danmark stort set frit for at fastsætte reglerne. Men ét aspekt skal tages i betragtning: Danmark kan ophæve afgiften på nødder, forudsat at denne ændring både gælder for importerede og indenlandske nødder," skrev Kommissionens talsmand for finansielle anliggender, beskatning og told, Vanessa Mock, i en skriftlig kommentar til Berlingske Business.
Siden da har regeringenskontorerne skiftet ejermand, og Danmarks nuværende regeringsparti Venstre støtter nu erhvervslivet i kritikken af nøddeafgiftens sammensætning.
"Vi har længe ønsket at se på nøddeafgiften, som er urimelig høj. Den giver ikke kun meget høje priser på nøddeprodukter i de danske butikker, men den har også konsekvenser for danske importvirksomheder. Vi har fuld forståelse for de frustrationer, som erhvervslivet har med nøddeafgiften," siger Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm.
Venstre: Nøddeafgiften skal undersøges
Hvert år modtager statskassen omkring 270 millioner kroner som følge af afgiften. Den hører til kategorien punktafgifter.
Netop punktafgifter er alt for bureaukratiske og hæmmende for væksten, mener Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm.
Hun tilføjer, at man nu har igangsat et oprydningsarbejde, der blandt andet skal afgøre, hvorvidt det er hensigtsmæssigt at skrotte nøddeafgiften helt.
Louise Schack Elholm understreger dog, at der er mange punktafgifter, der trænger til en revision. Derfor er det en politisk vurdering, hvilke punktafgifter, som skal fjernes først.
Regeringen kan i første omgang blive tvunget til at justere nøddeafgiften, hvis Dansk Erhverv får medhold i sin klage af EU-Kommissionen.