Undersøgelse: Vi spiser sundest hjemme

Undersøgelse: Vi spiser sundest hjemme

0

Den mad, som vi indtager uden for hjemmet er ofte væsentligt usundere end den mad, som vi selv laver hjemme i køkkenet. Det viser en undersøgelse.

Måltider, der bliver indtaget udenfor hjemmet har fået en større betydning i vores hverdag, fordi vi har travlt i hverdagen og tilgængeligheden til det store udvalg af mad er blevet lettere.

I Danmark udgør shawarma, burgere eller hotdogs en stor del af fastfood-kulturen.

Måltider udenfor hjemmet er vigtige energikilder

Forskere fra Institute of Tropical Medicine i Antwerpen i Belgien har foretaget en række nye analyser af 29 tidligere publicerede studier af den mad, som bliver indtaget udenfor hjemmet.

De konkluderer, at måltider udenfor hjemmet er en utrolig vigtig energikilde for alle aldersgrupper, men især for unge og yngre voksne.

Færre vitaminer og mineraler udenfor hjemmet

I gennemsnit er det at spise ude forbundet med et højere totalt energiindtag, en mere fedt- og saltholdig kost samt en højere socioøkonomisk status.

De to største af studierne, som blev analyseret til bunds viste, at det er spise ude også er tæt forbundet med et lavere indtag af vigtige vitaminer og mineraler, såsom C-vitatmin, jern samt kalcium.

Overvægtige personer har tidligere også erkendt, at det er sværere at holde sig til en bestemt kost, når man spiser ude, fordi der er så mange fristelser.

Madkulturen i forskellige dele af verden:

Nordeuropa: Hyppig spisning i kantinen på arbejdet, hvor mellem 15 og 33 procent af energien fra mad udenfor hjemmet indtages.

USA: Fastfood spiller en stor rolle, og for mændene får de 25 procent af energien udefra, mens kvinderne får 15 procent.

Spanien: Madkulturen betyder, at man ofte spiser ude, og her kommer kun halvt så meget af energien udefra.

Kenya: Man spiser typisk fra madboder på gaden, og for mændenes vedkommende indtager de 20 procent af deres energi her.

Belgien: En tredjedel af belgierne over 15 år spiser mere end en fjerdedel af deres daglige kaloriebehov udenfor hjemmet. De spiser samtidig mindre frugt og grøntsager.

Europa generelt: Der var et tydeligt mønster mellem at spise ude og samtidig have tendens til at spise søde sager, såsom slik, is og kager.

Forsøg med grøntsager til studerende var en succes

Forskerne ville se, hvor hurtigt de kunne vænne de studerende til at spise sundere i hverdagen. Derfor gav de nogle studerende gratis frugt og grøntsager til frokost.

Resultatet var klart. De studerende, som fik det gratis, spiste 80 gram mere frugt samt 180 gram flere grøntsager end de kunder, som ikke modtog tilbuddet.

Herudover spiste de studerende, som fik tilbuddet, også flere grøntsager til aftensmad.

"De lå tættere på den anbefalede daglig dosis frugt og grønt, og de spiste bedre til frokost såvel som resten af dagen. Så det er muligt at få folk til at spise sundt, selvom de spiser ude," skriver forskerne i en pressemeddelelse.

Kilde: Videnskab.dk

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.