Du kan med fordel indtage noget af kødet fra aftensmaden til frokost i stedet, hvis du ønsker et vægttab. Det viser en ny undersøgelse.
Et indtag af kød omkring frokost er sundere end hvis du udelukkende spiser kød til aftensmad. Derfor bør du flytte noget af dit kødindtag fra aftensmaden til frokost.
Det viser en undersøgelse, der er gennemført af Teknologisk Institut.
Undersøgelsen viser, at en mere proteinrig frokost kan medvirke til at nedsætte det daglige energiindtag. Det har en effekt, der svarer til en chokoladebar.
"Protein har en mere mættende effekt, der betyder, at man spiser mindre til aften," forklarer Ursula Kehlet, som er konsulent hos Teknologisk Institut.
134 testpersoner deltog
Forsøget blev udført i samarbejde med Osted Efterskole ved Roskilde. Her deltog 134 elever i alderen 15 til 16 år.
Selve forsøget forløb over fire dage. To af dagene fik eleverne en mere proteinholdig frokost, mens de fik en normal frokost de resterende to dage.
Begge frokostmåltider havde et energiindhold på omkring 2.300 kJ, hvilket også svarer til 550 kcal.
35 procent mod 15 procent protein
I den proteinrige frokost udgjorde protein i alt 35 procent af energien, mens der kun var 15 procent protein i den normale kost.
"Eleverne fik målt deres oplevelse af appetit seks gang i løbet af dagen. Samtidig blev aftenmåltidet vejet, og hvis eleverne ikke spiste op, blev det også registreret. Det viste sig, at energiindtaget til aften var cirka 250 kJ lavere, når de havde fået den proteinrige frokost. Desuden var der en tendens til, at det samlede energiindtag var op mod 500 kJ lavere på dagene med den proteinrige frokost. Selv om eleverne spiste mindre til aften, spiste de ikke mere, senere på aftenen," fortæller Ursula Kehlet, og hun uddyber:
”Vi kunne se, at eleverne tog mindre portioner til aftensmaden, når vi havde skruet lidt op for kødindtaget til frokost. Protein er det mest mættende næringsstof per energienhed. Det viser mange undersøgelser, og nu har vi dokumenteret, at det også fungerer i det virkelige liv. Hvis man spiser en proteinrig frokost, spiser man mindre til aftensmåltidet."
Årligt vægttab på tre kilo
Ved at nedsætte sit daglige energiindtag med 250 kJ, kan man tabe sig omkring tre kilo på et år.
"Kød indgår typisk i de danske aftenmåltider, men undersøgelsen viser, at man med fordel kan spise kød tidligere på dagen. Desuden indeholder kødet vitaminer og mineraler."
Kehlet understreger dog, at man skal holde sig til de magre kød- og pålægsproducenter, hvis man ønsker et vægttab.
"Det gælder, uanset om man spiser kød fra gris, ko, fjerkræ eller mejeriprodukter. Det kan desuden kombineres med æg, fisk, skaldyr, fiber og fuldkorn," slutter Ursula Kehlet.
Kilde: Teknologisk Institut