Et stort sundhedsprojekt har midtvejs i undersøgelsen vist, at du kan tabe dig af at spise nordisk-inspireret mad i stedet for gennemsnitlig dansk mad.
Et større sundhedsprojekt har vist, at man på 12 uger kan tabe sig ved at spise mere Ny Nordisk Hverdagsmad, som det kaldes, i stedet for udelukkende at spise dansk mad.
OPUS Butiksprojektet på Københavns Universitet står bag sundhedsprojektet, hvor 181 overvægtige deltagere indtil nu har involveret i projektet i et halvt år, men fortsat kun er halvvejs.
"Formålet med OPUS Butiksprojektet er at undersøge, hvilken effekt det har på kropsvægt og forebyggelse af vægtrelaterede sygdomme at spise efter principperne for Ny Nordisk Hverdagsmad," forklarer Projektleder på OPUS Butiksprojektet, lektor Thomas Meinert Larsen, i en pressemeddelelse, og han uddyber:
"Og resultaterne efter 12 af de 26 testuger viser, at de 113 personer, der spiste Ny Nordisk Hverdagsmad, i gennemsnit tabte sig 3,1 kg, hvor de 68 personer, der spiste de gennemsnitlige danske madretter i gennemsnit tabte sig 1,6 kg."
Claus Meyer i spidsen for Ny Nordisk Hverdagsmad-programmet
Claus Meyer har stået for sammensætningen af Ny Nordisk Hverdagsmad, som deltagerne altså har indtaget i stedet for gennemsnitlig dansk mad.
Ny Nordisk Hverdagsmad-princippet er bygget på råvarer, som er enkle med en nordisk identitet og udvalgt efter sæsonen. Maden består af mere frugt, grønt, fuldkorn og er hovedsageligt økologisk.
Den gennemsnitlige danske mad lyder eksempelvis på pizza, frikadeller, spaghetti med kødsovs. Mens råvarerne oftest er brød, kartofler, ris, pasta, kød og grøntsager som tomat og agurk.
Midtvejsresultaterne er yderst positive
Foruden forskellen i vægttabet, har Ny Nordisk Hverdagsmad-deltagerne også oplevet et større fald i fedtprocenten end den anden gruppe af deltagere, der udelukkende holdt sig til dansk mad.
Projektet er dog endnu kun halvvejs, og derfor ventes de endelige resultater at blive præsenteret i foråret 2012.
"Midtvejsresultaterne er interessante, men det er stadig svært at sige noget helt konkluderende, før vi har de endelige resultater. Først der kan vi se, hvordan forsøget har påvirket deltagerne på længere sigt, herunder om Ny Nordisk Hverdagsmad også har potentiale til at forebygge vægtrelaterede sygdomme," forklarer Thomas Meinert Larsen, som dog understreger, at de foreløbige resultater er yderst positive.