Undersøgelse: Mænd er tykkere end de tror

Undersøgelse: Mænd er tykkere end de tror

0

Mænd er tykkere end de selv er bevidste om. Til gengæld anser de kvinder som tykkere end de reelt er. De forkerte opfattelser kan skabe store problemer for under- og overvægtige personer. Det viser en dansk undersøgelse.

Sundhed har aldrig fyldt mere i de danske medier end det gør i dag. Alligevel har danskerne et skævt billede af, hvornår man er undervægtig, normalvægtig og overvægtig.

Mændene undervurderer deres egen overvægt

For mændene er det tilfældet, at de undervurderer deres egen overvægt, mens de opfatter kvinderne som tykkere end de i virkeligheden er.

Det viser en ny undersøgelse, der er uarbejdet af forskningsinstituttet AKF. Den er blevet publiceret i det britiske tidsskrift 'Health'.

Klare skævheder mellem mænd og kvinder

I undersøgelsen har mere end 1.000 personer deltaget, og de er blevet spurgt om deres højde og vægt, samt hvilken vægtkategori de ville placere sig selv i, blandt mulighederne:

- Undervægtig
- Normalvægtig
- Let overvægtig
- Overvægtig
- Svært overvægtig

Resultaterne viste, at der var nogle helt tydelige skævheder i forhold til, hvordan henholdsvis mænd og kvinder vurderede sig selv.

For mændenes vedkommende stod det klart, at de generelt undervurderede deres vægt. Det vil sige, at de mænd, der ifølge BMI-skalaen officielt hørte til gruppen "overvægtige", mente at de var normalvægtige.

Tendensen var desuden, at både overvægtige mænd og kvinder undervurderede deres egen overvægt.

Men for de kvinder, der tilhørte grupperne "undervægtige" eller "normalvægtige" ifølge de officielle målinger, så havde de tendens til at mene, at de selv tilhørte en gruppe højere på skemaet end det var tilfældet.

"Kvinder er nok lidt hårdere ved sig selv, mens mænd er lidt mere tilgivende og synes, at de ser da meget godt ud," forklarer sociolog Vibeke Tornhøj Christensen, som er én af hovedaktørerne bag undersøgelsen, til Videnskab.dk.

Mænd er også kritiske over for kvinders vægt

Testpersonerne blev også spurgt om, hvordan de opfattede deres samlever eller ægtefælles vægt.

For kvinderne var det kendetegnet, at de undervurderede deres mænds vægtniveau en smule, mens mændene befandt sig i den anden grøft.

De overvurderede nemlig kvindernes vægt, på trods af, at de var både undervægtige og normalvægtige.

Mændenes grænse for overvægt for kvinderne lød i gennemsnit på 22,59, mens tallet reelt er på 25 på BMI-skalaen.

"Det viser, at det ikke kun er kvinder, der banker sig selv i hovedet med deres vægt, men at der i meget høj grad sker en overførsel af opfattelser mellem kønnene, så begge køn får denne opfattelse," forklarer Vibeke Tornhøj Christensen, og hun uddyber:

"Når mændene begynder at opfatte kvinder som overvægtige, inden de er det, så går det jo lidt i mod den generelle idé om, at mænd godt kan lide en kvinde med lidt på sidebenene."

Fejlfortolkningen skyldes slanke kvindeidealer

Vibeke Tornhøj Christensen understreger, at hun ikke har undersøgt mændenes eller kvindernes idealer.

Men hun er ikke i tvivl om, at når begge køn overvurderer kvindens vægt, så hænger det sammen med, at der typisk er meget slanke kvindeidealer i medierne, i reklamerne og på film.

Det gælder dog ikke kun for de voksne. Det samme mønster tegnede sig omkring børn.

"Her kan man se, at det samme mønster går igen. Forældrene har en tendens til at vurdere pigerne til at være overvægtige, lidt før de er det, mens drengenes vægt undervurderes. Man er ligesom hårdere ved døtre end ved sønner."

Sundheden påvirkes af urealistisk syn på vægt

"Mænd skal være stærke og muskuløse beskyttere, og derfor må de gerne være store – om det så egentlig er mere fedt end muskler, det gør måske ikke så meget. Samtidig er der en opfattelse af, at det kvindelige og feminine, det er tyndt og slankt," siger Vibeke Tornhøj Christensen.

Men det kan give problemer, når man både undervurderer og overvurderer sin egen eller partnerens vægt.

Problemet er, at hvis man ikke tror, man ikke er enten undervægtig eller overvægtig, så er der også mindre chancer for, at man reelt får ændret på dette faktum, og det kan resultere i sygdomme senere hen.

Stort, unødigt pres på kvinderne

Presset er som tidligere nævnt stort på kvinderne, fordi der er et stort fokus på slanke kendisser og ultraslanke modeller.

"Det kan betyde, at nogle kvinder går rundt og bekymrer sig om deres vægt, selvom de ikke har brug for det, og måske bliver ulykkelige, fordi de ikke kan leve op til de idealer, der findes."

Især de helt unge piger kan blive presset til at tabe sig, på trods af, at de er normalvægtige.

Vibeke Tornhøj Christensen mener derfor, at den store mission for forældre og sundhedsmyndighederne bliver, at være opmærksomme på, hvad der er sundhed og hvad er der signaler fra medierne.

"Men det er ikke en let problematik, for samtidig er der befolkningsgrupper, som har problemer med overvægt. På den ene side skal man passe på med at overproblematisere vægt og sundhed, og på den anden side er der et behov for, at disse ting bliver problematiseret for særlige befolkningsgrupper," slutter hun.

Kilde: Videnskab.dk

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.