Undersøgelse: Kvinder er stressede - Mænd er ensomme

Undersøgelse: Kvinder er stressede – Mænd er ensomme

0

Mange danskere har psykiske problemer. Stress, ensomhed og lavt selvværd er blandt de tilstande, der topper listen. Det viser en undersøgelse fra PsykiatriFonden.

En undersøgelse fra PsykiatriFonden viser, at hver femte dansker oplever svære problemer med stress.

Ensomhed og lavt selvværd ligger også i toppen blandt psykiske problemer hos danskerne.

  • 21 % af de adspurgte er så stressede, at de overvejer, at kvitte deres job eller søge professionel hjælp
  • 14 % af de adspurgte er ensomme
  • 20 % har lavt selvværd eller føler sig ikke tilstrækkelige

I undersøgelsen har man spurgt 5.000 danskere fra hele landet med en lille overvægt af kvinder, og en jævn aldersfordeling fra 20 år og op efter.

Formanden for PsykiatriFonden, Anne Lindhardt, er overrasket over resultaterne.

"Det er alment menneskeligt at have disse følelser i perioder, men bliver tilstanden dominerende og langvarig, så skal man handle. Og resultaterne viser, at befolkningen ikke altid tackler problemerne på den mest hensigtsmæssige måde," fortæller Anne Lindhardt.

Problemerne tackles forskelligt

Det er meget forskelligt, hvordan de adspurgte tackler deres problemer. Nogle søger hjælp, andre holder det for sig selv, mens andre igen ender ud i misbrug af eksempelvis mad eller alkohol.

Ifølge undersøgelsen er mænd mest tilbøjelige til at dulme følelserne med alkohol.

"Det er en udbredt løsning at håndtere svære følelser med f.eks. alkohol, men det er ikke holdbart. Det udskyder, at man forholder sig til problemernes årsag og forværrer derfor meget ofte det egentlige problem. Det er vigtigt, at vi ikke sygeliggør ensomhed, stress eller lavt selvværd," forklarer Anne Lindhardt og fortsætter:

"Men hvis følelserne overtager kontrollen, og man prøver at dulme dem med forskellige former for misbrug, bør man søge råd og hjælp. Det handler om at gøre noget ved de underliggende personlige eller psykiske problemer," lyder vurderingen fra Anne Lindhardt.

Problemerne er tabubelagte

Hvis man analyserer problemerne hos mænd og kvinder viser det, at kvinder har de største problemer med stress og lavt selvværd. Mændene derimod føler sig mere ensomme end kvinderne.

"Ensomhed er voldsomt tabubelagt og kan opleves meget invaliderende - det mærker vi tydeligt i vores telefonrådgivning, hvor halvdelen af dem, der ringer, er mennesker uden sociale netværk. De har bare brug for at tale med et andet menneske. Ensomheden er størst blandt mænd - men samtidig er mændene dem, der er mindst tilbøjelige til at tale højt om personlige problemer og række ud efter andre," forklarer Anne Lindhardt.

Undersøgelsen viser også, at danskerne generelt har vanskeligt ved at beslutte sig for, hvordan man skal omgås folk med psykiske lidelser.

37 % af testpersonerne spørger ikke ind til, hvordan den syge har det, hvis sygdommen er psykisk. Den psykisksyge har som regel heller ikke lyst til at tale om problemerne.

"Desværre bekræfter undersøgelsen at fordomme, skam og berøringsangst fylder meget. Det er velkendt, at mange holder psykiske problemer eller sygdom skjult for omgivelserne. Men der er lang vej igen, når hver 6. dansker også finder det problematisk at tale med en professionel om deres psykiske problemer og foretrækker anonymitet i rådgivning eller behandling. Det kan forhindre, at mennesker med psykiske problemer eller sygdom får den professionelle hjælp, de har brug for," siger Anne Lindhardt.

Berøringsangsten fordeler sig således

I undersøgelsen er de adspurgte blevet spurgt om, hvorvidt de undgår at spørge til psykisk sygdom hos andre. I figuren herunder fremvises resultaterne.

De 37 % af de adspurgte svarede, at de undlod at spørge ind omkring psykiske problemer hos et andet menneske af frygt for, at overskride den anden persons grænser, eller fordi de ikke vidste, hvad de skulle sige. 18 % svarede "ved ikke".

Kilde: PsykiatriFonden

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.