Undersøgelse: Kvinder er mindre syge end mænd

Undersøgelse: Kvinder er mindre syge end mænd

0

Den genetiske arv hos kvinder gør, at de er bedre beskyttet mod sygdomme end mænd. Det afslører en belgisk undersøgelse.

Kvinderne er fra naturens side bedre bygget til at modstå infektion, og ikke at lade sig påvirke synderligt af bakterier. Det viser en ny, belgisk undersøgelse, der er foretaget af Ghent University.

"Statistikkerne viser, at det hos mennesker, ligesom med andre pattedyr, er kvinderne, som lever længst. I samme forbindelse er kroppen hos kvinder bedre til at håndtere fysiske chok, såsom blodforgiftning, infektion og traumer," forklarer Dr. Claude Libert fra Ghent University, der var leder af forskerholdet.

Et ekstra X-kromosom gør udslaget

Kvinderne har udstyret med et ekstra X-kromosom og det ifølge forskerne årsagen til den øgede styrke i kampen mod sygdom.

Dr. Eleanor Fish, som er professor i kvindernes helbred ved Toronto Universitetet i Canada, har tidligere fortalt til magasinet Marie-Claire, at fordelen ved at kvinder har to X-kromosomer i stedet for et X og Y, som det er tilfældet for mændene, er kæmpestore.

Det kommer især til udtryk ved at kvinderne har en backup af X-kromosomet, hvis der udvikler sig skade på et gen, som er tæt forbundet med immunsystemet.

Kvinder er vigtigst for artens overlevelse

Dr. Fish mener, at det har været evolutionen, som har været afgørende for forskellen på mænd og kvinders opbygning af immunforsvaret.

Kvinderne nemlig skulle modstå flere infektioner, for at kunne beskytte børnene både under og efter graviditeten.

"Det er ikke nødvendigt med mange mænd for at holde menneskeracen i live, men det er nødvendigt med mange kvinder," forklarer Dr. Fish.

Mænd er syge i en længere periode

Tidligere undersøgelser underbygger dette faktum. En britisk undersøgelse i 2006 viste, at mændene indtager den svage rolle i alle dele af et sygdomsforløb.

I undersøgelsen svarede 64 procent af mændene, at de i løbet af den pågældende vinter havde været ramt af en slem omgang influenza. For kvinderne havde kun 45 procent døjet med influenza.

Herudover forklarede mændene, at de i gennemsnit bliver tre dage i sengen, når de er syge, mens kvinderne nøjedes med halvanden dag. Mændene var også af den overbevisning, at de lettere blev smittet med influenza.

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.