Undersøgelse: Cykling forlænger livet med fem år

Undersøgelse: Cykling forlænger livet med fem år

0

Cykling, hvor pulsen kommer i vejret, kan forlænge dit liv med hele fem år. Det viser en ny dansk undersøgelse.

Cykling er sundt, men det sikrer dig ikke ekstra leveår, hvis du nøjes med at cykle i et roligt tempo, hvor pulsen ikke kommer op.

Derimod kan du forlænge dit liv med helt op til fem år, hvis du cykler i et så højt tempo, at pulsen kommer i vejret. Samtidig er det ikke nødvendigt, at cykle nær så langt for at opnå den øgede effekt.

Sådan lyder resultatet i den danske Østerbro-undersøgelse, der igennem 18 år har fulgt 5.106 mænd og kvinder i alderen 21 til 90 år.

"Det giver næsten ingenting at tage en cykeltur på to timer, hvis du cykler langsomt. Hvis du derimod sætter tempoet op, så lever du længere end dem, der bare tager den langsomme tur," forklarer hjertelæge Peter Schnohr, som står bag undersøgelsen.

Ingen faste krav til km/t

Han har dog ikke mulighed for at fastsætte et præcist tal for, hvor mange kilometer i timen, som det er nødvendigt at cykle, før denne bonus udløses.

"Det varierer fra person til person. For en 90-årig er det hårdt at cykle 12 km/t, mens der skal noget mere til for at give en 20-årig sved på panden. Og der er jo også stor forskel på folks kondition. Det vigtige er bare, at de får pulsen op."

Af samme årsag indeholder undersøgelsen ikke informationer omkring, hvor hurtigt testpersonerne cyklede.

Resultaterne er sat sammen ud fra spørgeskemaer, hvor deltagerne blev bedt om at bedømme, hvor hård de oplevede, at cykelturen var.

Størst gavnlig effekt hos mændene

Undersøgelsen viser, at de mænd, som cykler i et almindeligt tempo lever 2,9 år længere end de personer, der blot cykler i et langsomt tempo - uden at pulsen kommer mærkbart i vejret.

De mænd, som vælger at cykle hurtigt og derved får pulsen helt op, kan indkassere hele 5,3 år mere på livskontoen.

For kvinderne var tallene 2,2 år for et almindeligt tempo, mens de kunne glæde sig over 3,9 år ekstra, hvis de øgede tempoet yderligere, så pulsen kom på arbejde.

Peter Schnohr har ikke videnskabelige beviser for, hvorfor mændenes helbred bliver mere forstærket end kvindernes efter de hårde cykelture, men han kommer alligevel med et kvalificeret bud.

"Kvinder lever generelt længere end mænd. Så hvis de skal gøre noget for at leve yderligere længere, så skal de nok gøre mere end mændene."

Rådet er dog enkelt, og gælder begge køn: Sæt tempoet op på cykelturen og lev længere.

Kilde: Ritzau - Foto: Knud Korsgaard, Team Rynkeby 2011

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.