Et nyt studie viser, at antallet af svært overvægtige danskere er stagneret. Undersøgelsen bygger på data fra 8.000 danskere.
Den truende fedmeepidemi er aflyst, hvis man skal tro et nyt studie. Tidligere har antallet af svært overvægtige danskere været stigende med 50-100 procent hvert årti blandt voksne.
Men nu viser en ny undersøgelse, som er offentliggjort i Ugeskrift for Læger, at fedmekurven er knækket. Lægerne har sammenlignet tal fra danskernes BMI-tal fra perioden 1998-99 og perioden 2004-05.
"Resultaterne viser, at der samlet set ikke er forskel i BMI. Det tyder på, at der er sket et knæk på fedmekurven," forklarer reservelæge Mathilde Svendstrup, som står bag undersøgelsen.
Undersøgelsen er skabt på baggrund af data fra 8.000 danskere.
"Den største stigning har vi hidtil set blandt de unge. Med i vores nye tal, forsætter stigning i fedmen heller ikke blandt de unge. Det ser ud som om, vi er på vej i den rigtige retning."
På trods af at mængden af overvægtige danskere ikke længere er så hastig som tidligere, så er der store regionale forskelle på de danske livvidder.
"Vi har haft folk inde for at blive målt og vejet. Dataene viser et billede af, at folk har tabt sig i København, mens ålborgenserne er blevet federe," fortæller Mathilde Svendstrup, som ikke har noget kvalificeret bud på, hvorfor det hænger sådan sammen.
"Vi har justeret for forskelle i uddannelsesmæssig baggrund og socialklasse, men det forklarer ikke hele forskellen. Vi formoder, at faktorer som kost og motion spiller ind. Vores tese, som vi håber holder, er, at der er sket en udvikling i København, som vil sprede sig til resten af landet."
Der er dog fortsat mange danskere, som trænger til at tage deres sundhed mere alvorligt.
"For 40 pct. af danskerne er stadig overvægtige eller fede," fastslår Mathilde Svendstrup.