Undersøgelse: Meget mindre kød på bordet

Undersøgelse: Meget mindre kød på bordet

0

Mindre kød - undersøgelseEn ny undersøgelse viser, at en stor del af danskerne spiser væsentligt mindre kød end tidligere. Der er mange årsager til at kødet skæres fra måltiderne.

Hver tredje dansker spiser mindre kød end for to år siden. Samtidig holder flere helt kødfrie dage ugentligt. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget af TNS Gallup for Berlingske.

42 procent af danskerne har én eller flere kødfrie dage om ugen.

"Det er et tegn på, at man ikke synes, kød er noget, som hører hver eneste dag til. Kød har ikke den samme status som tidligere, hvor det i alles opfattelse var den fineste spise. Jeg tror, at den udvikling er kommet for at blive. Forandringen har været i gang i mange år, og det er noget, som vil blive ved med at udvikle sig langsomt," fortæller Lotte Holm, sociolog med speciale i fødevarer ved Københavns Universitet, til BT.

Supermarkederne mærker det

Tendensen er, at det er flest kvinder, er er villige til at lægge kødet på hylden og i stedet kaste sig over de vegetariske retter.

Hos Coop mærker de også den store udvikling i danskernes fravalg af kød og interesse i alternativer.

"Vi har været igennem det nye nordiske køkken, og nu vil danskerne gerne prøve noget nyt. Her er man begyndt at kigge på mad uden kød. Det ser vi både med efterspørgslen på linser og bønner, men der er også stor vækst inden for deciderede vegetarretter," forklarer analysechef hos Coop, Lars Aarup.

Han tilføjer, at der samtidig sker et skifte væk fra eksempelvis hakket oksekød og over til mildere kød for kroppen at fordøje, såsom fjerkræ og fisk.

Lars Aarup forudser, at flere danskere vil indføre kødfrie dage i fremtiden.

På trods af denne udvikling, så spiser danskerne fortsat meget kød, især rødt kød er populært. I gennemsnit spiser danskere i alderen mellem fire og 75 år 78 gram rødt kød dagligt. Det viser en opgørelse af kødets rolle i danskernes kost og livsstil fra DTU Fødevareinstituttet.

Mange faktorer spiller ind

Der er mange faktorer, som spiller ind, når årsagerne til at skære ned på kødet bliver begrundet. Næsten hver anden af dem, der har skåret ned på kød-indtaget fortæller, at det handler om sundhed.

Udover der er tale om hensyn til klima og miljø samt dyrevelfærd, så ønsker mange også et vægttab.

"Diskussionen om dyrevelfærd, udmeldingen om, at rødt kød kan være kræft­fremkaldende og hele klimadebatten, hvor kød er en af de store problemstillinger, er offentlige temaer. Så der er mange gode grunde til, at folk får fornemmelsen af, at det er smart at spise mindre kød," siger forsker i fødevarer Lotte Holm.

Vegetarforening med stor medlemstilgang

Dansk Vegetarforening har samtidig oplevet en markant stigning i form af nye medlemmer. I de sidste fem år har man oplevet en medlemsstigning på cirka 65 procent, især i de seneste år er der kommet mange til, forklarer næstformand Kenneth Ibsen.

Lotte Holm supplerer med at kød er på retur. Kødet er mere en ingrediens på linje med andet, og dermed virker det sandsynligt, at kødet vil spille en mindre rolle.

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her:Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.