Hvis du ikke sover tilstrækkeligt påvirkes din appetitregulering, så hjernen ikke giver besked på, hvornår du er mæt, viser ny forskning.
Hvis du flere dage i træk ikke har fået tilstrækkeligt med søvn, bliver din appetitregulering sat ud af funktion.
Det betyder i praksis, at du har svært ved at tænke fornuftigt, når du indtager din mad og derfor har en tendens til at vælge usunde fødevarer.
Det viser en ny undersøgelse som en række forskere fra Harvard Medical School har foretaget.
Hjernen reagerer langsommere
"Vores resultater viser, at selv helt almindelig træthed i løbet af dagen kan forandre hjernens reaktion for regulering af, hvor meget vi spiser. Det kan påvirke om man vælger at spise, og hvad man spiser," forklarer psykolog William Killgore, som er en af de ledende personer i de nye undersøgelser.
"Vi kan se, at selvrapporteret træthed i løbet af dagen hos ellers friske mennesker resulterer i en svagere reaktionstid fra de områder i hjernen, der skal få os til at sige stop, når der bliver vist billeder af lækkert mad."
Kvinderne var mere fornuftige end mændene
Killgore har i en tidligere undersøgelse dokumenteret, at der er stor forskel på, hvordan mænds og kvinders hjerner reagerer på billeder af mad, der er rigt på kalorier.
Kvinderne havde overordnet set en større aktivitet i de områder i hjernen, der kontrollerer fornuften.
Problemet er interessant med fedmeepidemiens udvikling
Killgore understreger samtidig, at det er vigtigt at forstå sammenhængen mellem søvn og hjernens reaktion på mad og spisevaner, især med den udviklende fedmeepidemi og de store overvægtsproblemer i den vestlige verden.
"Eftersom at udviklingen er gået sådan, at mange mennesker sover for lidt, og mange mennesker bliver federe, er de sammenhænge, som vi har opdaget, utroligt interessante."