Undersøgelse: For lidt søvn kan medføre tidlig død

Undersøgelse: For lidt søvn kan medføre tidlig død

0

Dårlig søvnkvalitet om natten skal tages alvorligt, da det kan medføre en for tidlig død og flere sygdomme, viser ny forskning.

Personer, der har søvnproblemer og derfor sover for lidt eller for dårligt, risikerer at blive mere syge og dø tidligere end andre mennesker.

Mængden er ligegyldig, hvis kvaliteten er dårlig

Ny dansk forskning dokumenterer samtidig, at det er irrelevant hvor længe du sover om morgenen, hvis du igennem en længere periode har sovet dårligt, ligget vågen om natten eller har været nødt til at tage piller for at falde i søvn.

"Hvis folk siger, at de sover dårligt om natten, er det et faretegn i sig selv. Jo flere søvnproblemer man har, des større er risikoen for at blive syg eller dø for tidligt," forklarer Naja Hulvej Rod, lektor, ph.d. på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, ifølge Videnskab.dk.

"Det understreger, at selve kvaliteten af søvnen er vigtig for vores helbred, og at vi formentlig har brug for at komme ned og opleve dyb søvn for at holde os raske," uddyber hun.

I undersøgelsen deltog 17.000 mennesker, hvor størstedelen var mænd. Det viste sig, at mænd med søvnproblemer har fem gange større risiko for at begå selvmord en andre mænd. Det tal er muligvis så stort, fordi dårlig søvn kan medføre depression.

Tendensen var størst for de mænd, der var under 45 år gamle, muligvis fordi søvnbehovet forandres med alderen.

Stress kan være en stor faktor til dårlig søvn

Naja Hulvej Rod forklarer, at stress kan være en stor faktor i forbindelse med dårlig søvn, hvilket samtidig kan gøre folk mere modtagelige over for sygdomme, fordi immunforsvaret er svækket.

"Vi ved fra tidligere undersøgelser, at søvnproblemer er ét af de allerhyppigste symptomer hos stressede, men vi ved faktisk ikke, hvad det har af konsekvenser, hvis stress er årsagen til søvnproblemer: får man hjertesygdomme, udvikler man kræft, dør man? Det skal vi først til at finde ud af," fortæller Naja Hulvej Rod.

Kilde: Videnskab.dk

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.