Undersøgelse: Fed mad mætter mindre

Undersøgelse: Fed mad mætter mindre

0

Foto: Shutterstock

En undersøgelse foretaget af Det Farmaceutiske Fakultet på Københavns Universitet, har konkluderet, at fed mad mætter mindre og samtidig øger appetitten.

En række forskere på Det Farmaceutiske Fakultet arbejder med at blive klogere på, hvordan appetitreguleringen i praksis fungerer. Målet på lang sigt er, at skabe et lægemiddel, der kan behandle fedme.

En række nye forskningsresultater, som er blevet annonceret i The FASEB Journal, har skabt mere klarhed for forskerne.

Forskerne er blandt andet ved at forsøge at opklare, hvilke signalstoffer, der dannes hvornår og hvad den præcise funktion af de forskellige signaler har af betydning.

Hormoner påvirker menneskets appetit-system

Især signalmolekylet oleoylethanolamid (OEA) har forskerne undersøgt nøje. Stoffet dannes i tarmen, når maden bliver indtaget, således, at en nerve aktiveres, så denne kan informere hjernen om at den har registreret mæthed.

"Forsøg med rotter – hvor vi har tilsat OEA til dyrets foder – viser, at hormonet kan hæmme fødeindtaget og dermed nedsætte vægtforøgelsen. Virkningsmekanismen for OEA´s appetithæmmende effekt er, at den forlænger tidsintervallet mellem to på hinanden følgende måltider. Derfor spiser rotterne mindre, når de behandles med hormonet," forklarer Thi Ai Diep, der er ph.d.-studerende på Institut for Farmakologi og Farmakoterapi.

Fed mad ødelægger stoffer, hvilket medfører fedme og øget sult

Hos de rotter, der havde fået det fedeste foder var dette hormon væsentligt lavere. Det vil sige, at et øget fedtindtag gennem kosten medfører, at OEA-niveauet i tarmen reduceres. Samtidig betyder det, at man hurtigere opnår en følelse af sult.

Når mennesker indtager mad, bliver der sendt signaler rundt i kroppen fra maven, tarmen og leveren helt op i hjernens appetitcenter, der har til opgave at vurdere, hvor meget vi spiser og hvor meget energi vi når at forbrænde.

"Signalerne kan være flere forskellige hormonlignende stoffer, som udskilles i blodet og derved aktiverer nervebaner i hjernens appetitcenter. Systemet er udviklet gennem evolutionen over titusinder af år – det vil sige i tider, hvor mad ikke altid var let tilgængelig, og hvor risikoen for sult altid var til stede," fortæller Thi Ai Diep ifølge KU.dk.

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.