Undersøgelse: Fed mad giver lykkefølelse

Undersøgelse: Fed mad giver lykkefølelse

0

En ny undersøgelse viser, at fedtsyrer skaber en lykkefølelse, hvilket samtidig gør det sværere at stoppe de usunde vaner, mener ernæringsekspert.

Kender du det, at du kommer i bedre humør, når du har indtaget noget chokolade, en burger eller noget is? Meget tyder på, at du ikke er den eneste.

Forklaringen er ifølge ny forskning, at fedtsyrerne har en positiv og kortvarig effekt på humøret.

Tidsskriftet Journal of Clinical Investigation offentliggjorde for nyligt en belgisk undersøgelse, hvor 12 testpersoner deltog.

Den ene halvdel fik igennem en sonde sprøjtet 250 milliliter mættet fedtsyre af typen C12, der bl.a. findes i kokosolie, ind i tarmen, mens den anden halvdel fik en saltvandsopløsning.

50 procent mindre triste

Herefter blev testpersoner udsat for forskellige stykker melankolsk, klassisk musik samt billeder af triste ansigter på en skærm.

Resultaterne fra hjernescanningerne og deltagernes egne indtryk viste, at gruppen, der havde fået en fedtindsprøjtning - uden de vidste det, var 50 procent mindre triste end den gruppe, der kun havde fået saltvand.

Vejen er banet for afhængighed

"Ved at indtage fedt tyder det på, at vi bliver mindre sårbare over for triste følelse, også selvom vi ikke er klar over, at vi indtager fedt," forklarer lederen af forskningsprojektet, Lukas Van Oudenhove fra University of Leuven.

Den positive følelse, der fremkaldes ved at spise fedtrig mad, kan også udløse afhængighed, mener den danske ernæringsekspert Per Brændgaard.

"Det er en psykisk afhængighed, hvor man har vænnet sig til at bruge mad til at regulere sin indre tilstand. Jeg tror generelt, at en væsentlig årsag til, at folk ikke spiser det, de bør spise, er, at maden har nogle forskellige indvirkninger på psyken," siger Per Brændgaard, cand. scient. i human ernæring, ifølge 24 Timer, og han uddyber:

"De virkninger, der kommer lige efter, du har kørt en burger ned, er meget mere motiverende end de gavnlige virkninger ved at spise sundt, som først kommer om lang tid."

Dulmer, men løser ikke problemer

Men effekten virker kun i en meget kort periode, og således har det ingen gavnlig effekt på længere sigt - tværtimod.

"Der er nogle helbredsmæssige konsekvenser på længere sigt, og det begynder så at trække humøret den anden vej. Hvis man har nogle psykiske, sociale eller økonomiske problemer i sit liv, så kan det godt være, at det dulmer at spise en masse fedt. Men det er bare en måde at undgå at forholde sig til det, der egentlig er problemet," fastslår Per Brændgaard.

Kilder: Journal of Clinical Investigation og 24 Timer

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.