Undersøgelse: Din hjerne halvsover i løbet af dagen

Undersøgelse: Din hjerne halvsover i løbet af dagen

0

Søvnmangel kan meget let resultere i en masse småfejl i løbet af dagen, fordi hjernen halvsover, viser en ny, banebrydende forskning fra USA.

Oplever du ofte, at du glemmer en aftale eller at bogstaverne på skærmen flyder sammen?

Søvnmangel kan være årsag til at vi laver mange småfejl i løbet af en dag. Selvom man er vågen, kan hjernen nemlig gå offline, viser en ny, banebrydende undersøgelse.

Forskere fra University of Wisconsin i USA har ved hjælp af elektriske bølger i hjernen kunnet måle, at nogle nerveceller i en kort periode går offline hos trætte mennesker, der dog stadig er vågne.

"Vores målinger viser, at selv når vi er vågne, kan vi opleve "mikrosøvn". Selv inden man føler sig træt, er der tegn i hjernen på, at man bør holde sig fra særlige opmærksomhedskrævende aktiviteter. Specifikke grupper af nerveceller kan falde i søvn, og det kan få negative konsekvenser for din præstationsevne," forklarer Chiara Cirelli, som er psykologi-professor og undersøgelsens forfatter, til The Telegraph.

Rotter blev brugt i forsøget

Forskerne brugte rotters nerveceller til at undersøge, hvilken påvirkning det gjorde, når de blev forhindret i at sove.

"Selv når nogle nerveceller gik offline, viste de overordnede EEG-målinger aktivitet. Når vi forlængede rotternes vågne perioder, begyndte de at lave fejl, når vi udsatte dem for indviklede opgaver som f.eks. at få fat i en sukkerknald med én pote," siger Chiara Cirelli.

Samme tendens hos mennesker

Den danske søvnforsker Poul Jennum er ikke et sekund i tvivl om, at samme tendens gælder for mennesker, fordi tidligere forsøg har vist, at den mentale evne falder i takt med søvnmangel.

"Det er meget sandsynligt, at den gradvise nedlukning af hjernen også gælder for andre overtrætte pattedyr som eksempelvis aber og mennesker. Det kan være svært at leve op til sit ansvar, hvis centrale dele af hjernen er lullet i dyb søvn på trods af den vågne tilstand," udtaler Poul Jennum fra Søvnlaboratoriet på Glostrup Hospital til Experimentarium.dk.

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.