Thomas Rode Andersen: Cross-fit (Stenalderkost)

Thomas Rode: Cross-fit

0

StenalderkostFitness-guide.dk kan, i et eksklusivt samarbejde med Thomas Rode, bringe kapitlet "Cross-fit" fra hans bog "Stenalderkost".

For mig kom træningen først, og det var den, der katalyserede lysten til at skrue lidt på kostknapperne og ledte mig videre til palæo-livsstilen.

Derfor er det også nærliggende, at vi lige vender den vinkel. Ikke at jeg skal anbefale andre at tage så meget for sig af træningsretterne, som jeg gør.

Mindre kan sagtens gøre det. I mit tilfælde er det begejstringen over at have fundet noget, der giver mig så meget glæde, begejstringen over pludselig at råde over så mange værktøjer, der på hver sin måde gør mig glad og samtidig sund og rask. Jeg vil råde dig, som har lyst til at snuse til min træningsmetode, til at starte stille og roligt.

Det kan gøres på mange forskellige måder, men den nemmeste, bedste og ubetinget mest effektive vej til komme i form er at bestille en intro-time hos en af de efterhånden mange crossfit-centre, der er dukket op over hele landet.

Kombinationen af det konkurrenceelement, der uundgåeligt vil være på et hold, den energi og det sammenhold, der opstår, når mennesker træner sammen, og den intensitet, der er iboende i konceptet, gør, at de fleste simpelthen bliver hooked på ingen tid.

Desuden giver crossfit dig meget hurtigt en masse konkrete eksempler på elementer i den daglige træning, hvis du er så disciplineret, at du kan holde intensiteten oppe, selv om du træner alene.

I en god, certificeret crossfit box, dvs. crossfit-træningscenter, lægger man stor vægt på at undervise den enkelte i den teknik, man skal bruge for at lave dagens workout, blandt de indviede kaldet W.O.D., workout of the day.

Nogle øvelser kræver lidt grej, men andre er supernemme at udføre, dér hvor man nu er, efter det forhåndenværende søms princip. Jeg trænede selv decideret crossfit i et par år, hvorefter jeg simpelthen havde lyst til at udforske og forbedre mig i nogle af de mere krævende discipliner.

Men man får jo ikke noget uden at give køb på noget andet. Så selv om min træning vel er baseret på crossfit-principperne, har jeg prioriteret stor variation og alsidighed. For det er variationen, udfordringen og nysgerrigheden – som giver associationer til børns leg – der tænder mig og gør hverdagen så meget lysere og sjovere.

Træning skal helst være noget, man gør, fordi det er sjovt, og ikke fordi man skal. En god træningsuge for mig består af 4-5 træningspas, som kan fordele sig på alt fra havsvømning (hele året i våddragt), løbeture på 5-10 km, sprintintervaller, ren vægtløftning eller vægtløftning blandet med crossfit-agtig træning, hvor jeg arbejder med styrke, adræthed, eksplosivitet og kredsløbstræning på en og samme gang.

Det kan være en tur i Østre Anlæg, hvor jeg kravler ned ad stejle trapper, klatrer i medbragte reb eller laver kropshævninger på anlæggets legeplads. Det kan være en krævende kettlebell-workout på stranden med sjakket eller en stille, ensom squat-session en solrig vinterdag på terrassen.

Mulighederne er uendelige, og jo mere man kommer ind i det, jo nemmere og sjovere er det at skrue sine helt egne programmer og protokoller sammen. Husk blot også at få trænet det, du ikke er så god til eller ikke synes er det fedeste i verden. Det er godt for dig, ikke mindst mentalt.

Træning og palæokost

Da jeg startede med at træne, stod den tit på yoghurt til morgenmad, og den havde det med at sidde lidt oppe i halsen, når pulsen kom op i det røde felt under den efterfølgende workout.

Nu står den som tidligere nævnt oftest på grøntsager, æg, kød eller fisk, og det har jeg som regel ingen problemer med i relation til træningen.

I det hele taget spiller min nye kost og min træning utrolig godt sammen. Et andet eksempel er, da jeg i sin tid startede med at snuse til crossfit.

Jeg kunne nærmest ikke vente med at få lov til at skylle et glas juice – som er alt, alt for sukkerholdigt – ned efter træningen. Nu har jeg meget sjældent den trang, men glæder mig altid til min proteinshake baseret på kokosvand.

Den sarte, fine syre i smagen fjerner fuldstændig smagen af proteinpulver, kreatin og BCAA (opbyggende stoffer, mange indtager, når de træner meget), samtidig med at det er isotonisk, dvs. genoplader kroppen med næringssalte.

Jeg har nu meget oftere lyst til det, min krop har brug for, og det skyldes i høj grad palæokosten, som virkelig har fået bugt med min indre sukkergris. Også på det punkt har stenaldermaden gjort hverdagen lettere for mig.

Bogen Stenalderkost - palæo-opskrifter til det moderne menneske
kan købes hos Saxo.com her!

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.