Stor undersøgelse: Løbere lever fem år længere

Stor undersøgelse: Løbere lever fem år længere

0

Motion er sundt, men især løb er gavnligt, hvis du ønsker, at tilføje nogle flere år til kontoen. Det viser en stor, dansk undersøgelse.

Den store undersøgelse er baseret på for københavnernes levetid, og den er foretaget på baggrund af den såkaldte Østerbro-undersøgelse.

Den blev startet helt tilbage i 1976, hvor seniorforsker, Peter Schnohr, var med til at skyde den i gang.

"Undersøgelsen viser, at mænd lever 6,2 år længere, hvis de motionsløber. Kvinder lever 5,6 år længere," forklarer Peter Schnohr fra Bispebjerg Hospital til videnskab.dk.

Dødsrisikoen er 44 procent mindre for løbere

Omkring 20.000 københavnere mellem 20 og 93 år har deltaget i Østerbro-undersøgelsen. De blev alle forhørt løbende om deres motions- og kostvaner.

Deltagerne blev bedt om at nedskrive den tid, som de brugte hver uge på at jogge. Herudover skulle de også vurdere deres løbetempo, altså hvorvidt de løb langsomt, middel eller hurtigt.

Blandt de cirka 20.000 københavnere dyrkede 1.878 motionsløb på fast basis, hvoraf der var tale om 1.166 mænd og 762 kvinder.

I løbet af de forgangne 35 år døde 10.158 af de københavnere, som ikke dyrkede motionsløb, mens der blandt løberne kun var 122, der døde.

Forskerne har herefter kunnet konstatere, at risikoen for at dø i løbet af de 35 år var 44 procent mindre blandt de københavnere, som løb regelmæssigt.

I udregningen havde forskerne taget højde for faktorer som alder, rygevaner, blodtryk samt kolesteroltal.

For meget motion er usundt

Peter Schnohr fortæller dog, at det er usundt at jogge for meget. I statistikken er der en tendens til at de mennesker, som jogger rigtigt meget faktisk dør lige så tidligt som dem, der overhovedet ikke dyrker motion.

"Det er sund fornuft, at man restituerer mellem løbeturene. Særligt gamle mennesker skal ikke løbe tre gange om ugen."

Schnohr kommer med et ydmygt bud på, hvor meget man skal løbe, før det fortsat er sundt.

"Jeg vil sige, at man bør jogge i alt 1-2,5 timer om ugen, og ikke fordelt på mere end tre gange. Det vigtige er, at man bliver forpustet under joggingen."

Undersøgelsen fortæller ikke noget om, hvor gammel man skal være, før man får sit liv forlænget gennem motionsløb.

"Vi ved det faktisk ikke. Men jeg tror, at den gode effekt kommer hurtigt. Vi ved, at du som 70-årig vinder 2-3 år ved at begynde at cykle. Jeg plejer at sige, at jo ældre du er, desto mere får du mere ud af træningen," fastslår Peter Schnohr.

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.