Ny forskning: Protein kan forhindre blodpropper

Ny forskning: Protein kan forhindre blodpropper

0

Danske og amerikanske forskere har gjort en stor opdagelse. De har fundet et protein, der kan hindre blodpropper og senere hen også hjerneblødninger.

Et hold forskere fra det danske Rigshospital har sammen med Harvard University i USA, fundet frem til et protein i kroppen, der er i stand til at hæmme de betændelsesreaktioner, som oftest opstår efter blodpropper.

Proteinet er et såkaldt MAP-1-protein. Professor Peter Garred fra Rigshospitalet Immunologiske Afdeling, fortæller om det ekstraordinære fund.

Peter Garred: Fundet er ekstraordinært

"Fundet er faktisk ganske banebrydende. Vi har opdaget et protein, som allerede eksisterer i kroppen, men vi har været i stand til at fremstille det kunstigt og gives det i lægemidler, vil det kunne afhjælpe blodpropper," fortæller Peter Garred ifølge BT.

Garred har samarbejdet med biolog, ph.d. Mikkel-Ole Skjødt og specialestuderende Anne Rosbjerg fra Rigshospitalet/Københavns Universitet samt en række forskere fra Harvard University i Bolton.

Forsøget gik ud på, at man isolerede MAP-1-proteinet, hvorefter man gennemgik en række reagensglas-forsøg, inden man testede en større dosis på mus.

"MAP-1 findes allerede i kroppen hos mennesker i lav koncentration, men har man haft en blodprop, så har man ikke nok af det. Men det er lykkedes os at fremstille det kunstigt, og det vil dermed kunne være muligt at udvikle nye lægemidler ud fra det. Det er faktisk ingen vanskelig proces - det svarer til at fremstille insulin," forklarer professoren.

Studiet er blevet offentliggjort i det anerkendte amerikanske tidsskrift Circulation.

Proteinet vil bruges i lægemidler om fem-ti år

De danske forskere er allerede i færd med at undersøge, hvad MAP-1-proteinet kan på længere sigt.

"Set i et større perspektiv vil MAP-1 måske også kunne hjælpe andre patienter og hindre andre sygdomme. Det kunne for eksempel være hjerneblødninger," fortæller Peter Gerred.

Professoren vurderer, at der går fem til ti år, før lægemidler på baggrund af MAP-1 vil være en realitet.

Kilde: BT

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.