Indlæringen øges gennem intens træning

Indlæringen øges gennem intens træning

0

Få din puls op lige efter, du har øvet dig på en teknisk udførelse med kroppen, så bliver indlæringen øget. Det viser ny dansk forskning.

Ny dansk forskning viser, at din hjerne har nemmere ved at huske en bevægelse, hvis du får pulsen i vejret ganske få minutter efter.

"Laver man fysisk aktivitet – for eksempel intens cykling – efter man har tillært sig en motorisk opgave, bliver man bedre til at præstere den samme opgave igen syv dage senere," forklarer Kasper Skriver, der er ph.d.-studerende ved Institut for Idræt på Københavns Universitet.

48 unge mænd blev testet

I forsøget brugte man 48 unge mænd, der blev delt op i tre grupper. Samtlige unge mænd skulle tegne en meget enkel figur på en computerskærm.

Samtidig fik de alle sammen en speciel opgave, hvilket kom an på, hvilken gruppe, de var en del af.

- Den første gruppe skulle træne i intervaller på en kondicykel i et kvarter. Det skulle de gøre lige før, de øvede sig i bevægelsen på computerskærmen. På cyklen skulle de træde så meget igennem, at de nåede op på 80 til 90 procent af deres maksimalpuls.

- Den anden gruppe skulle intervaltræne direkte efter øvelsen på computerskærmen.

- Den sidste gruppe skulle ikke foretage sig nogen træning, men blot udføre opgaven efter bedste evne.

"Vi tog højde for mændenes alder, BMI og fysiske form – altså deres kondital. Det betød, at vi fik tre meget homogene grupper uden statistiske forskelle," fortæller Kasper Skriver endvidere.

Tydelige tegn efter en uge

Allerede efter en uge, var der tydelige tegn på, hvilken effekt, som motionen havde.

"Lige efter øvelsen kunne vi konstatere, at mændene i de tre grupper havde lært bevægelsen lige godt. Men der begyndte at vise sig en forskel, da de skulle gentage bevægelsen efter en time, et døgn og en uge."

"Særligt efter en uge kunne vi se en tydelig forskel på de tre grupper."

Resultatet:

- Hvis man får pulsen op på 80 til 90 procent af sit maksimum, efter at man har trænet på teknikken, får man øget indlæringen med ti procent efter en uge.

- Hvis man vælger, at få pulsen op, inden man øver sig på en bestemt teknik, så husker man den seks procent bedre efter en uge.

"Fordelene kan lyde minimale. Men man skal huske på, at det her bare er effekten af én intens træning af 15 minutters varighed."

"Man kan få pulsen op på mange forskellige måder. Vi valgte en motionscykel, fordi alle deltagerne kunne cykle. Det er nemlig vigtigt, at der under motionen ikke sker en indlæring, som kan konkurrere med det, man gerne vil huske."

Ikke kun relevant for sportsfolk

Resultatet af undersøgelsen er ikke kun relevant i forhold til sportsfolk. Der er også mange andre mennesker, der kan have glæde af denne nye viden.

"Vi mangler stadig en del forskning, men vi håber, at resultaterne kan hjælpe mennesker, der skal genoptrænes efter en ulykke eller et slagtilfælde. Eller børn med medfødt hjerneskade," fastslår Kasper Skriver.

Forklaringen på, hvorfor kroppen reagerer positivt på motionen - især efter teknikken skal indlæres, kan forskerne ikke finde svar på endnu.

Derfor kan der godt gå en del tid, før resultaterne bliver endnu mere konkrete.

Igennem undersøgelsen har forskerne løbende taget blodprøver fra deltagerne. Forskerne skal nu i gang med at analysere på, hvorvidt kroppen producerede stoffer, som gjorde det nemme at indlære, efter at den intense motion stod på.

Såfremt det er tilfældet, skal forskerne udbygge deres erfaringer og arbejde videre.

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.