Immunsystemet påvirkes af stress

Immunsystemet påvirkes af stress

0

Personer med stress har en større risiko for at blive syge. Det er en ny undersøgelse, der viser, hvordan dit helbred bliver skadet af psykisk stress.

Når man er stresset, bliver hormonet cortisol frigjort. Cortisol undertrykker immunforsvaret midlertidigt, hvilket betyder, at kroppens naturlige reaktion på vira og bakterier bliver hæmmet.

Immunsystemet bliver mindre følsomt over for cortisol ved kronisk stress. Det betyder, at kronisk høje stadier af cortisol ikke dæmper inflammationen, men derimod har den modsatte effekt.

Dermed er stressede mennesker endnu mere modtagelige over for en forkølelse.

"Stressede menneskers immun-celler bliver mindre følsomme over for cortisol. Det betyder, at stressede mennesker er mere tilbøjelige til at udvikle en forkølelse, når de bliver påvirket af en virus," forklarer Sheldon Cohen, som er professor i psykologi ved Carnegie Mellon University i Pittsburgh, til CNN.

Stress fordobler risikoen for sygdom

I undersøgelsen deltog 276 raske voksne, hvor de blev interviewet om, hvad der havde stresset dem gennem det sidste år.

Derefter fik deltagerne udleveret næsedråber med en forkølelsesvirus, for at kunne undersøge, hvem af dem, der var modtagelige over for virussen.

Cirka 39 % af deltagerne blev herefter forkølede, og de testpersoner, som gav udtryk for, at de var stressede, havde dobbelt så stor risiko for at blive syge.

Grundlag for forebyggelse

"Undersøgelsen viser, at immunsystemets evne til at regulere inflammationen definerer, hvem der udvikler en forkølelse. Men endnu vigtigere, giver den en forklaring på, hvordan stress kan fremme sygdom," forklarer Sheldon Cohen.

Forskerne håber dermed på, at resultaterne kan bidrage til at udvikle bedre metoder til at beskytte kronisk stressedes helbred.

"Eftersom inflammation spiller en rolle i mange sygdomme, såsom hjertekar-sygdomme og astma, kan undersøgelsen antyde, hvorfor stress også påvirker dem. Denne viden er vital for at kunne identificere, hvilke sygdomme, som bliver påvirket af stress, for at kunne forbygge disse over for de kronisk stressede."

Kilde: Healthland.com

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.