Hård træning sænker blodtrykket

Hård træning sænker blodtrykket

0

Hård træning kan sænke blodtrykket. Man vil allerede kunne se positive resultater efter otte uger. Det viser dansk forskning.

Helt op imod 500.000 danskere har højst sandsynligt for højt blodtryk, men det er kun cirka halvdelen som har kendskab til det.

Tidligere undersøgelser har vist, at motion har en positiv indflydelse på blodtrykket, men lægerne har hidtil anbefalet, at man kun dyrkede motion i moderat tempo.

Men ny forskning fra Købehavns Universitet og Rigshospitalet viser nu, at blodtrykket kan nedsættes markant, hvis man får pulsen i vejret, mens intensiteten øges.

Resultater efter blot otte uger

I forskningsprojektet deltog ti midaldrende personer med meget højt blodtryk, mens man havde en kontrolgruppe, som bestod af elleve personer med normalt blodtryk.

De gennemgik otte ugers intensiv træning med bl.a. to spinningtimer om ugen. Derudover gik, cyklede, svømmede eller løb deltagerne en til to gange om ugen efter eget valg.

"Blodtrykket faldt så meget i gruppen med forhøjet blodtryk, at flere af deltagerne måtte trappe deres medicin ned eller helt droppe den. Én af deltagerne gik fra at have svært forhøjet blodtryk til at have et helt normalt tryk efter blot otte uger med træning," fortæller Ph.d.-studerende Lasse Gliemann Jensen fra Institut for Idræt på Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Han er én af hovedmændende bag projektet, som har været ledet af sci. Ylva Hellsten og dr.med. Stefan P. Mortensen.

De ti personer med meget forhøjet blodtryk var inden forsøget i behandling med blodtryksænkende medicin.

Op til forsøget blev deres medicin taget fra dem, således, at forskerne kunne måle deres blodtryk uden medicinsk påvirkning. Under forsøget tog de dog deres medicin igen, fortæller Lasse Gliemann Jensen.

Træningen skal være intensiv

Flere af de personer, der døjede med forhøjet blodtryk fik det væsentligt bedre og kunne mindske deres medicinforbrug efter de otte uger gennem regelmæssig og intensiv træning.

Det var især vigtigt, at træningen var intensiv, fordi pulsen skulle ligge på 80 til 90 procent af den enkeltes maxpuls.

"Under spinningtræningen kunne vi hele tiden følge deltagernes puls og sørge for, at den holdt sig på de 80-90 pct."

Endnu mangler forskerne dog at klarlægge, hvad der præcist sker med kroppen, for at blodtrykket falder på en naturlig måde.

"Det mangler vi stadig at kunne forklare. Vores projekt giver en del af sandheden, men der skal mere forskning til."

De mindre blodkar påvirkes

Forskerne mener, at den store årsag til blodtrykkets fald skal findes i de mindre blodkar, som har til opgave, at fordele blodet til de enkelte kropsvæv.

Diameteren på disse blodkar er essentiel for blodtilførslen til kroppens organer, men også for det generelle blodtryk.

"Vi opdagede, at relativt lidt træning, dog med meget høj puls, øgede deltagernes evne til at producerer de stoffer, der er med til at udvide de små blodkar. Det tyder på, at det er en væsentlig faktor til at sænke blodtrykket. Samtidig kunne vi se, at virkningen af stofferne holdt sig i 24-48 timer efter træningen," forklarer Lasse Gliemann Jensen.

Dermed vurderer han, at folk vil kunne nedsætte blodtrykket, hvis de træner med høj intensitet regelmæssigt, mens blodtrykket igen vil stige, når de stopper den intensive træning.

Spørg lægen først

Han understreger, at forsøget ikke har vist tegn på, at den hårde træning, kan være decideret farlig for folk med forhøjet blodtryk.

"Men inden folk med forhøjet blodtryk kaster sig ud i hård træning, bør de tale med deres læge om det. Der kan eksempelvis være hjerteproblemer eller andre forhold, som kan spille ind."

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.