Hård motion skader chancen for at blive gravid

Hård motion skader chancen for at blive gravid

0

Få timers hård motion ugentligt nedsætter fertiliteten for normalvægtige kvinder. Det fastslår en ny, dansk-amerikansk undersøgelse.

Hvis du er en normalvægtig kvinde og dyrker hård motion ugentligt, samtidig med, at du ønsker at blive gravid, så bør du sandsynligvis nedsætte mængden af motion, for at øge din chance for at blive gravid.

En helt ny undersøgelse fra Aarhus Universitet. Forskningen viser nemlig, at normalvægtige kvinder, der dyrker motion over fem timers hård motion ugentligt, opnår færre ægløsninger end kvinder, som kun dyrker mere moderat motion. Helt præcist forringes chancen med 42 procent.

Motionsformer såsom spinning, løb samt aerobics har alle vist sig at have en negativ indvirkning på muligheden for at blive gravid, for en normalvægtig kvinde.

Forskerne er overraskede

"Det er velkendt, at kvindelige topatleter kan have problemer med at blive gravide, men vores undersøgelser viser nu, at der ikke skal mere end fem timers hård træning om ugen til, før kvinderne nedsætter deres chance for at blive gravid. Og det har overrasket os," siger seniorforsker Ellen M. Mikkelsen fra Aarhus Universitetshospital, som står bag undersøgelsen, til Stiften.dk.

Forskerne bag undersøgelsen har arbejdet tæt sammen med Boston University. I alt har 3628 danske kvinder mellem 18 og 40 år deltaget i undersøgelsen, som forløb i lidt over et år.

Deltagerne har blandt andet besvaret spørgsmål om deres motionsvaner i månederne op til, at de blev gravide.

Undersøgelsen er en del af forskningsprojektet Snartforældre.dk, som både vil kortlægge sammenhænge mellem livsstil og fertilitet hos kvinder og mænd.

Sundhedsstyrelsen bør ikke ændre anbefalinger endnu

Ellen Mikkelsen mener ikke, at en enkelt undersøgelse er nok til at Sundhedsstyrelsen skal ændre sine anbefalinger omkring motion og graviditet.

"Vi opfordrer heller ikke kvinder, som gerne vil være gravide, til at tage den med ro, for moderat fysisk aktivitet har en positiv indflydelse på fertiliteten. Men vil man gerne være gravid, skal man ikke samtidig løbe en maraton eller en halvmaraton. Moderat motion kan for eksempel være rask gang, almindelig cykling, let gymnastik, golf eller havearbejde."

Motion havde gavnlig effekt for overvægtige kvinder

Inden samtlige kvinder lægger sig på sofaen, er der dog grund til at hæfte sig ved en meget interessant opdagelse, som forskerne gjorde sig.

"Den nedsatte fertilitet ved hård motion så vi kun i gruppen af kvinder med et BMI på under 25, som er grænsen for normalvægt. Hos de overvægtige kvinder havde den hårde motion en gavnlig effekt på fertiliteten," fastslår Ellen Mikkelsen.

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.