Økologisk mad, såsom grøntsager, kød, mælk og frugt indeholder ikke flere vitaminer og næringsstoffer overordnet set.
På trods af at en række forbrugere typisk kæder økologiske fødevarer sammen med, at de er sundere end andre madvarer, så er det ikke tilfældet.
En undersøgelse fra det amerikanske Stanford University viser, at økologiske grøntsager ikke indeholder flere vitaminer, mens økologisk mælk har præcis samme balance mellem fedt og protein som almindelig mælk.
Økologiske varer havde dog 30 procent mindre sandsynlighed for, at de indeholdt pesticider.
Forskerne har konkluderet dette på baggrund af eksisterende studier, og kigget på sammenhængen mellem økologi og sundhed.
Resultaterne overrasker ikke dansk forsker
"Jeg kender en del undersøgelser, hvor resultatet har været, at man ikke kan dokumentere en positiv sundhedsmæssig effekt af økologiske fødevarer. Derfor er konklusionen meget på linje med alt muligt andet, der findes," forklarer Peter Sandøe, der er professor i bioetik fra Fødevareøkonomisk Institut på Københavns Universitet, til Jyllands-Posten.
Han fremhæver samtidig en tidligere dansk undersøgelse, der for nogle år tilbage viste, at der ikke var synderligt mange sunde indholdsstoffer i økologiske produkter.
Indirekte sundhedseffekter ved økologi
Peter Sandøe forklarer dog, at der kan være en række indirekte sundhedseffekter forbundet med økologiske madvarer.
"Der kan f.eks. være en virkelig effekt, hvis de, der vælger økologiske produkter, også vælger en anden kostsammensætning - f.eks. med mindre kød og mere grønt. Der er faktisk undersøgelser lavet hos os, der peger i den retning. Men hvis du sidder og spiser økologisk vingummi dagen lang, vil det selvfølgelig være smadder usundt."
Om undersøgelsen fra Stanford University:
- Forskerne har benyttet sig af 17 studier af mennesker, som både spiste økologisk og ikke-økologisk. Derudover har de også benyttet 223 studier, som undersøgte indholdet af vitaminer, næringsstoffer, svampe samt pesticider i de to madgrupper.
- Ingen af de 17 studier varede længere end to år. Derfor har forskerne ikke belæg for, hvordan udviklingen vil tegne sig gennem en længere periode.
- Studierne involverede fødevaregrupper, såsom mælk, æg, kød, frugt og grønt.