Der er mange gode grunde til at dyrke motion regelmæssigt. Ny forskning viser, at ens motion eller mangel på samme, er med til at påvirke generne.
Blot en enkelt tur i parken er nok til at stimulere de gener i musklerne, som frembringer styrke og energi til bevægelse. Det viser ny forskning.
"Vores studier viser, at vi går ind og piller ved selve kernen af vores krop, når vi dyrker motion. Vi vidste, at motion er godt, og at det forebygger en række sygdomme som diabetes, kræft og depression, men vi vidste ikke præcis, hvad der sker inde i cellerne," forklarer Romain Barres, adjunkt på København Universitets Sundhedsvidenskabelige Institut.
Barres er en af forskerne bag den nye opdagelse, og han fortsætter:
"Nu ved vi, at der sker en kemisk modifikation i musklernes DNA, når vi er fysisk aktive."
Den genetiske kode kan udfordres
Romain Barres har sammen med svenske og irske forskere nærstuderet, hvad der sker i musklernes arvemasse, når vi motionerer.
I et af forsøgene deltog 21 mænd og kvinder, som både skulle foretage højintensiv og lavintensiv cykeltræning. Efter træning tog forskerne biopsier af testpersonernes muskler.
Biopsierne kunne vise, at genernes sammensætning blev reguleret efter blot en lille smule motion.
Samtidig kunne de konstatere, at de gener, som var i spil, hurtigt lukkede ned igen, når træningspasset var overstået.
Aktiv livsstil behøver ikke at præge dine børn
Det er essentielt at fastslå, at den genesiske kode, som vi er født med, ikke bliver ændret, når vi motionerer. Derfor vil det heller ikke nødvendigvis præge vores børn, selvom vi motionerer hyppigt.
"Man kan ikke ændre den kode vores forældre gav os, men man kan ændre den måde, man bruger den på. Man kan simpelthen lege med den genetiske kode ved at dyrke motion."
"Alle har potentiale for at tænde og slukke for lysten til motion," fastslår Romain Barres.
Baner vejen for nye helbredelsesmetoder
Forskningen, som også kaldes epigenetisk forskning, kan også benyttes til at udvikle produkter til personer, som ikke har mulighed for at motionere.
"Vi har fået en fundamental nøgle at lege med. Som sagt ved vi, at motion forebygger en række sygdomme, men der findes jo mennesker, som af forskellige grunde ikke er i stand til at dyrke motion," forklarer Barres og uddyber:
"Disse mennesker kan være i risikozonen for at få livsstilsygdomme som fedme og sukkersyge. Vores undersøgelse giver os et grundlag for at udvikle metoder, så vi kan forbedre de ufrivilligt inaktives sundhedstilstand, uden at de behøver dyrke motion."
Det betyder altså, at man vil kunne manipulere med musklernes DNA, således, at sygdomstruede eller inaktive personer kan opnå de sundhedsmæssige bonusser, som udløses igennem motion, uden at de behøver at være fysisk aktive.
Kaffe har en motionseffekt
Koffein, som blandt andet findes i kaffe, er en af de ingredienser, som har en effekt på generne i musklerne, som bliver aktive, når man dyrker motion. Det har et tidligere forsøg med rotter vist.
Men naturligvis er det til hver en tid sundere at dyrke motion frem for at benytte sig af inaktive metoder, slår Romain Barres fast.
Kilde: Videnskab.dk