Forskning: Fiskeolier mindsker operationsgener

Forskning: Fiskeolier mindsker operationsgener

0

Et nyt ph.d.-projekt viser, at fiskeolie kan have en helbredende effekt på gener, efter et forsøg med operation i grise.

Et ph.d.-projekt fra Aarhus Universitet har vist, at det populære kosttilskud, fiskeolie, har en gavnlig effekt efter en operation. Et forsøg med grise har påvist, at fiskeolie kan minimere betændelsesproblemer efter en operation

I forsøget brugte man 84 grise, som fik foder i form af enten solsikkeolie, animalsk fedt eller fiskeolie. Herefter fik de indopereret en kunstig blodåre, som derefter blev inficeret med stafylokokker.

"Normalt vil man forvente at se en nedsat appetit hos både mennesker og grise, der er påvirket af en stafylokokinfektion, men de grise, der havde fået fiskeolie, havde bedre appetit og et mindre vægttab sammenlignet med de grise, der fik solsikkeolie, så derfor kunne vi konkludere, at de grise der havde fået fiskeolie tilsyneladende havde lettere ved at klare sig igennem det postoperative forløb," forklarer dyrlæge Sine Nygaard Langerhuus fra Aarhus Universitet.

Samme resultat i mindre omfang for mennesker

I en række tidligere kliniske undersøgelser, har patienter efter endt operation modtaget nogle forskellige typer fedtsyrer, blandt andet omega-3-fedtsyrer fra fiskeolie, hvorefter man kunne konstatere en vis forbedring af patienternes postoperative forløb.

Men det kan være vanskeligt, at foretage kliniske undersøgelser blandt alvorligt syge patienter, eftersom man ofte benytter forskellige behandlingsforløb, mens der samtidig er en generel forskel på livsstil og en lang række andre faktorer, som kan være svære at kontrollere.

Det var også forklaringen på, at Sine Nygaard Langerhuus valgte, at benytte sig af grise som modeldyr i sin forskning. Forsøget blev udført i et samarbejdsprojekt med Viborg Sygehus.

"Vi var meget spændte på at se, om vi via fedtsyre-tilskuddene kunne påvirke det postoperative operationsforløb og stafylokokinfektionerne, da fiskeolie antages at kunne ændre kroppens reaktion på betændelse," fortæller Sine Nygaard Langerhuus.

Det er endnu for tidligt at sige, om resultaterne kan overføres til mennesker.

Kilde: Medwatch.dk

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.