Forskning: Få vægttab uden træning

Forskning: Få vægttab uden træning

0

I fremtiden vil man muligvis kunne spise en pille, og derved tabe sig uden træning. Det tyder international forskning i hvert fald på.

En international forskergruppe med dansk deltagelse har optaget, at kroppens muskler udskiller hormonet Irisin efter træning.

Hormonet er med til at kroppens energiomsætning stiger naturligt efter nogle ugers træning.

Indtil nu har man kun testet på mus, men forskerne er i færd med at undersøge hormonet hos mennesker.

Lægemiddel med samme effekt som Irisin

Hvis mennesker reagerer på samme måde som de mus, der er blevet testet, vil man kunne udvikle et lægemiddel, der har samme effekt som Irisin.

"Vi formoder, at det samme gælder for mennesker," siger overlæge og klinisk lektor Kurt Højlund fra Syddansk Universitet, til Videnskab. Han har ledet den danske forskergruppe i studiet.

"Hvis det er tilfældet, kan man gå i gang med at udvikle en behandling, som påvirker kroppens energiomsætning på samme måde, som det naturligt sker efter en periode med træning."

Hormonet Irisins funktion

Irisin påvirker de hvide fedtceller, som derefter omdanner dem til noget brugt fedtvæv.

Det hvide fedtvæv er kendt for at blive lagret i kroppens energireserver i form af fedt, men i modsætning til det, er det brune fedt skabt til at omdanne fedt til varme, så det kan forbrænde.

"Med sådan en behandling vil man potentielt kunne tabe sig uden at træne," siger Kurt Højlund.

Resultatet af denne indledende forskning er blevet offentliggjort i det anerkendte, internationale tidsskrift, Nature.

Pillen vil ikke være så sund som motion

Pillen vil dog ikke kun være en mirakelpille, hvis den kommer i produktion. Man skal stadig være omhyggelig med brugen af den, samt være opmærksom på, at den ikke direkte kan afløse motion.

"Hypotetisk set, vil det jo medføre, at vi kan producere og forbruge mange flere fødevarer, end vi gør i dag. Det er jo ikke ret økologi-venligt, så det er selvfølgelig en behandlingsform, der skal bruges med omhu. Desuden har træning også en række andre sunde effekter, som man sandsynligvis ikke opnår," forklarer Kurt Højlund.

Fremtidsudsigterne for lægemidlet

Kurt Højlund forudser, at man vil kunne påbegynde studier på mennesker om to år, mens et nyt lægemiddel vil kunne blive lanceret på markedet i "nær fremtid".

I forskerverdenen betyder det, hvis man skal være realistisk, at der går omkring ti år.

Kilde: Videnskab.dk

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.