Det er sukkeret i desserter, der resulterer i, at du altid kan spise dessert, selvom du føler dig mæt. Det viser forskning fra Norge.
På trods af at man har spist en masse, er der altid plads til en sød dessert som afslutning i menuen.
Ifølge norske forskere er der en fysiologisk forklaring på, hvordan dette kan lade sig gøre. Det skriver Forskning.no.
"Hvis man spiser dessert, efter at man føler sig mæt, snyder man mæthedsfornemmelsen," siger seniorforsker Arnold Berstad.
Tre faktorer spiller ind
Arnold Berstad forklarer, at der er tre faktorer, der afgør, hvorvidt du kan spise en stor eller lille dessert.
For det første skal madens udseende være tiltrækkende, mens duften af maden også vil have en indflydelse. Trykket i maven spiller en stor rolle, mens tolvfingertarmen også smager på stofferne i maden.
"Al denne information går til hjernestammen gennem specielle nerver. Fra kernen i hjernestammen går der så besked ud igen, som styrer afslapningen af muskulaturen i mavesækkens væg," fortæller Arnold Berstad.
Sukkeret giver maven ro
Mavesækken er meget fleksibel, og når du nyder et godt måltid, så slapper væggene i den øvre del af mavesækken af.
"Dessert vil på den måde kunne reducere trykket i mavesækken og hæmme mæthedsfornemmelsen. En sød dessert får altså mavesækken til at rumme mere," forklarer seniorforsker Arnold Berstad og læge Jørgen Valeur fra Lovisenberg Diakonale Sykehus.
En lille dessert er bedre
Du kan opnå en mere behagelig mæthedsfornemmelse, hvis du vælger at slutte måltidet af med en lille dessert, i forhold til, hvis du slet ikke indtog nogen dessert.
"Problemet er, at man ikke ved, hvornår man skal holde op med at spise dessert. Bremsen for indtaget af kulhydrater sidder nemlig fem meter længere nede, nederst i tyndtarmen."
"Fedt, derimod, absorberes højt oppe og har dermed en højtsiddende bremse. Det gør, at man bliver overmæt. Spiser man for meget af den fede mad, brækker man sig. Dette er sikkert medvirkende til, at mange ikke tager på af fed mad."
Kilde: Videnskab.dk