Forskning: Derfor er mælk særligt sundt
Deprecated: The $control_id argument is deprecated since version 3.5.0! in /var/www/fitness-guide.dk/public_html/wp-content/plugins/elementor/modules/dev-tools/deprecation.php on line 301

Forskning: Derfor er mælk særligt sundt

0

Protein fra mælk har sygdomsforebyggende egenskaber, der er medvirkende til, at de beskytter mod bakterier og vira, viser ny forskning.

Norske forskere fra universitetet for miljø- og biovidenskab i Ås, har fundet frem til de store resultater, der kan resultere i sundere mælkeprodukter i fremtiden.

Forskerholdet har udviklet en metode, så de kan undersøge madens fordøjelse i mave og tarm.

Herudover kan de stille skarpere på de nedbrudte madkomponenter, og hvilken påvirkning de har på menneskets helbred.

Tarmfloraens påvirkning af aktive stoffer

"Hvordan madvarer fordøjes i mave og tarm kan sige noget om, hvilke aktive stoffer, der produceres, som kan have betydning for tarmfloraen," forklarer professor Gerd Elisabeth Vegarud fra universitetet i Ås.

Forskerne har især undersøgt, hvordan mælkekomponenter som eksempelvis protein, mineraler og fedt bliver nedbrudt i mave og tarm.

De har testet mælk fra forskellige pattedyr, eksempelvis fra køer, geder, heste, æsler og mennesker.

Større effekt end ventet

"Vi ser, at enzymer fra mave og tarm nedbryder proteiner i mælk til komponenter, som hæmmer sygdomsfremkaldende bakterier og vira. Vi har bevist, at Listeria og forskellige E-coli-bakterier hæmmes i større eller mindre grad. Effekten har været større end vi havde troet," forklarer Vegarud.

Mange forskellige kilder til mælk

Det store udvalg af forskelligartet mælk betyder samtidig, at stort set alle kan drikke mælk, på trods af, at de for eksempel er allergisk over for komælk.

"Folk, der ikke kan tåle almindelig komælk, kan prøve mælk fra andre dyr, og se, om de kan tåle det. Hestemælk er meget lidt anvendt i Norge, men i Rusland og Mongoliet er det almindeligt at drikke det. Æselmælk er delvist anvendt i Italien."

Udviklingen kan bane vej for nye fødevareprodukter

"Vi ønsker også at se, om vi ved at tilføje andre komponenter til mælken, ændrer fordelingen af mælkeproteiner, og det kan føre til nye effekter og have en forebyggende effekt på mave- og tarmproblemer. Sådanne resultater kan også være med til at skabe nye fødevareprodukter, hvor mælk er en af de vigtigste ingredienser, som man kan drage fordel af."

Kilde: Forskning.no

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.