Et sundt vægttab opnås gennem motion og diæt

Et sundt vægttab opnås gennem motion og diæt

0

Du opnår det sundeste vægttab ved at kombinere motion med diæt, fastslår et nyt studie publiceret i New England Journal of Medicine.

Mange overvægtige mennesker begår den fejl, at de enten begynder at motionere end masse eller skære voldsomt ned på deres madindtag. Men de begår en stor fejl ved kun at gå en af vejene.

Et nyt studie publiceret i New England Journal of Medicine understreger nemlig, at den mest holdbare vægttabsløsning opnås i en kombination mellem diæt og motion.

107 testpersoner deltog i undersøgelsen

Man inddelte 107 testpersoner, der var 65 år gamle eller mere i fire grupper, hvoraf én gruppe skulle motionere, én gruppe skulle udelukkende koncentrere sig om diæt, én gruppe blev sat i gang med motion og diæt i en kombination og den fjerde og sidste gruppe virkede som en kontrolgruppe.

Den tredje gruppe, der altså motionere og havde fokus på diæten samtidig, opnåede klart de bedste resultater, hvor man kunne måle et vægttab på 10 kilo efter et år, en overordnet set bedre fysisk tilstand i form af stærkere fysik, højere kondital samt stærkere knogler.

"Det er ikke overraskende, at kombinationen af motion og diæt giver så dramatisk en virkning. Der er efterhånden solid dokumentation for, at en kombination af motion og diæt virker bedst," forklarer institutleder, dr.med. Arne Astrup, der forsker i overvægt og kost ved LIFE, Københavns Universitet, ifølge Videnskab.dk.

Resultaterne gælder alle aldersgrupper

På trods af at testpersonerne i undersøgelsen alle var 65 år eller mere, så mener Arne Astrup, at resultaterne af undersøgelsen sagtens kan overføres til alle andre aldersgrupper.

"Det er nemmere at vise effekten hos ældre, og det vil formentlig kræve et større studie, hvis den samme effekt skal dokumenteres hos unge. Jeg mener dog, man vil kunne se samme effekt."

Stor debat om motion kontra diæt

Arne Astrup forklarer, at han tidligere har mødt en vis skepsis i forhold til, hvorvidt sund kost er vigtigt, så længe man motionerer meget.

Tidligere har den amerikanske forsker Steven Blair eksempelvis sagt, at "Det er lige meget om du er fed, bare du er fit".

"På forskellige internetfora er jeg stødt på den holdning, at kost er lige meget, bare man motionerer tilstrækkeligt. Jeg gik ind i diskussionen, og det var som at diskutere med Jehovas Vidner. Jeg er ikke ude på at erklære nogen krig, men det er da bekymrende, når nogen har en holdning, der går stik imod gængs videnskab," forklarer Arne Astrup.

Debatten skal lukkes nu

Astrup håber, at resultaterne fra denne undersøgelse kan medvirke til, at man lukker debatten om, at motion og kost fungerer lige så optimalt separat.

"Jeg synes, det er sådan en dum diskussion, for det er sund fornuft, at motion og diæt virker bedst, når de samarbejder. For de fleste af os er det håbløst at leve med helt sund kost eller rigtig meget motion hver dag, men heldigvis kan de to ting supplere hinanden. Så bliver det okay at spise usundt et par gange om ugen, for motionen kompenserer - og omvendt."

Kilde: Videnskab.dk

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.