Statens Institut for Folkesundhed har foretaget en stor undersøgelse af danskerne, som viser, hvem der er mest stressede i hverdagen.
Den store, danske undersøgelse skulle vise, hvilke danskere, der var mest stressede. Undersøgelsen bygger på tal fra 180.000 deltagere.
Undersøgelsen er foretaget af fem regioner i samarbejdet med Statens Institut for Folkesundhed, mens deltagerpersonerne er fra de tre grupper: Førtidspensionister, folk i beskæftigelse og arbejdsløse. De deltog alle gennem spørgeskemaer.
Svarene fra de tre grupper:
- Førtidspensionister - 62,4 pct. oplever et højt stressniveau.
- Arbejdsløse (herunder aktiverede) - 53,5 pct. oplever et højt stressniveau.
- Folk i beskæftigelse - 23,1 pct. oplever et højt stressniveau.
Man har løbende siden 1987 foretaget disse undersøgelser, og derfor kan forskerne bedre klarlægge, at der er flere, som er stressede og nervøse i dag.
Stigningen på dette område ses i alle køns- og aldersgrupper, men det var mest markant blandt mænd i den ældste aldersgruppe (75 år eller derover) og kvinder i den yngste aldersgruppe (16-24 år).
Stigning i stress på højt niveau
Man oplever også en stigning i det højeste stressniveau. I 2005 var der tale om hver femte, nemlig 21,1 procent. Nu lyder tallet på 29,5 procent.
Mænd er samlet set mere tilbøjelige til at opleve betydeligt mere stress i forhold til kvinder uden at forskellen dog er voldsom.
Når man kigger på uddannelsesniveau viser det sig, at de personer, som kun har en grundskole-uddannelse i bagagen, er mest plaget af et højt stressniveau. Det gælder hele 44 procent.
Derimod oplever kun 19,5 procent af personer med en lang, videregående uddannelse det samme.
Blandt de danskfødte voksne finder man den befolkningsgruppe med mindst udbredt stress på 27,6 procent, mens det er værst hos borgere af ikke-vestlig herkomst, nemlig hele 58,4 procent.