Dansk forskning: Tang er et effektivt slankemiddel

Dansk forskning: Tang er et effektivt slankemiddel

0

Tang kan være fremtidens slankemiddel. Men det er en bestemt type tang, der er tale om, nemlig de såkaldte brunalger, viser dansk forskning.

Det har længe været kendt, at en fiberrig kost er gavnlig i kampen om at holde vægten. Men dansk forskning viser nu, at en hidtil undervurderet kilde kan være særdeles gavnlig i missionen mod at holde sig sund.

Brunalger styrker mæthedsfornemmelsen

Et forskningsprojekt fra LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet viser nemlig, at kostfibre fra brunalger styrker mæthedsfornemmelsen, så man automatisk spiser mindre og derved taber sig.

"Vi har gennem tre år undersøgt, hvilken effekt det har at indtage alginater i forskellige doser. Vi kan påvise, at de raske forsøgspersoner, som indtog alginater og samtidig måtte spise så meget de ville, følte sig mindre sultne og spiste mindre i forhold til de forsøgspersoner, som ikke fik fiberdrikke med alginater," forklarer ph.d.- studerende Morten Georg Jensen, der er én af personerne bag undersøgelsen.

I forsøget deltog 96 overvægtige mænd og kvinder, og undersøgelsen stod på i 12 uger.
48 af forsøgspersonerne skulle drikke en specialfremstillet fiberdrik med alginater tre gange dagligt, før de indtog hvert hovedmåltid.

Det fungerede derved som tilskud til en energi-reduceret kost. Resten af de 48 deltagende personer skulle drikke en placebodrik uden alginater.

Største vægttab med alginater

For de i alt 80 forsøgsdeltagere, der endte med at gennemføre, var det helt tydeligt, at man opnåede et større vægttab med alginat-behandling i forhold til de testpersoner, der drak en tilsvarende drik, som ikke indeholdte alginat.

I gennemsnit tabte de forsøgspersoner, der drak fiberdrikken med tang, 1,7 kilo mere i forhold til den anden gruppe.

"Vægttabet skyldes formentlig, at alginaterne danner en gelé i mavesækken, som styrker signalerne fra mave-tarmkanalen til hjernen om, at man er mæt, fordi gelen optager plads i maven. De overvægtige forsøgsdeltagere har derfor spist mindre, end de plejer," siger ph.d.-studerende Morten Georg Jensen.

Tang er et godt supplement i kampen mod overvægt

Den stigende fedmeepidemi betyder, at der skal tænkes anderledes, for at finde nye ernæringskilder, der kan modvirke det store udvalg af junkfood, der findes på markedet, og som i sidste ende udløser overvægt.

"Hvis man spiser mere mad, end man forbrænder, medfører det en ubalance i kroppens energiregnskab. Det kan på sigt føre til vægtstigning. Derfor er det vigtigt, at nye kosttiltag kan forbedre vores kontrol over sultfølelsen og begrænse madindtaget," fastslår Morten Georg Jensen.

Forskerne bag undersøgelsen håber på, at resultaterne kan bane vejen for nye behandlingstilbud til overvægtige.

Forskerne oplyser, at der endnu ikke findes lignende fiberdrik-produkter med brunalger på markedet, som den forsøgspersonerne drak.

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.