Dansk forskning overrasker: Luften feder

Dansk forskning overrasker: Luften feder

0

En række danske forskere er kommet frem til en interessant konklusion: Det er luften, som kan være medskyldig i den globale fedmeepidemi.

Ifølge en række danske forskeres analyser, så er mængden af CO2 i luften med til at påvirke vores hjerner, således, at vi får lyst til at spise mere.

Der er ikke blot tale om et enkelt forskningsresultat. I den danske Glostrup-undersøgelse, som afslører livsstilen blandt mange tusinde danskere, havde både tynde og tykke deltagere stort set taget lige meget på gennem de over 22 år, som forsøget stod på.

"Det sagde mig, at der måtte være noget i miljøet, som påvirkede tykke lige så meget som tynde. Det kunne måske være CO2," forklarer postdoc Lars-Georg Hersoug fra Center for Forebyggelse og Sundhed på Glostrup Hospital til videnskab.dk.

Forsøg med dyr bekræfter tendensen

I USA er fedmeepidemien mest ubredt på østkysten, som samtidig har de højeste CO2-koncentrationer

Studier af 20.000 forskellige laboratoriedyr viste, at samtlige dyr løbende tog på i vægt, på trods af, at de blev fodret under kontrollerede forhold, og derfor ikke burde tage på i vægt.

En anden vigtig observation, som forskerne har bevist er, at blodets surhedsgrad har en betydning på nervecellerne i hjernen, som har til formål, at regulere appetit samt stofskifte.

Det vil sige, at når vi indånder CO2, som gør blodet mere surt, så kan det muligvis påvirke hjernen, så vi bliver mere sultne.

På Københavns Universitet har forskere sammen med Hersoug påvist, hvordan seks unge mænd, som opholdt sig i specielle klimakamre med ekstra meget CO2, pludselig indtog seks procent mere føde end mænd, der havde siddet i normale mængder CO2.

Ingen undskyldning for at droppe sund livsstil

Ifølge forskerne er teorien dog ingen undskyldning for, at man dropper slankekuren eller motionen ugentligt.

Frugt og grønt er med til at nedsætte surhedsgraden i blodet, mens udendørs-løb bidrager til at trække CO2, også kendt som kuldioxid, ud af kroppen, som bliver ophobet ved stillesidning indendørs.

Flere forsøg i fremtiden

Lars-Georg Hersoug og hans kollegaer vil snart starte et forsøg med rotter, som skal være med til at underbygge eller aflive denne interessante hypotese.

De håber på, at de senere kan få kapital til at foretage endnu flere og større forsøg, så man mere detaljeret kan afdække, hvordan forskellige typer kost reagerer på CO2'en.

Kilde: Videnskab.dk

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.