Skiudstyr-guide: Elite

Skiudstyr-guide: Elite

0

Offpiste i St. AntonSer du dig selv som elite-skiløber, så stiller du helt sikkert høje krav til skiudstyret. Derfor har Fitness-guide.dk's ski-ekspert Martin Schøber skrevet en skiudstyr-guide til de personer, der tilhører eliten.

Når farten skal være høj, hoppene stor og udfordringerne, så svære som mulige, stilles der naturligvis højere krav til skiudstyret.

Som elite-skiløber skal man stole på sit udstyr og det er derfor utroligt vigtigt, at købe kvalitetsskiudstyr, som man kan sætte sin lid til.

Føler du dig endnu ikke som elite-skiløber, kan du her læse min skiudstyr-guide til begyndere og øvede.

Som elite-skiløber vil man gerne presse sit skiløb hver eneste dag, for at blive bedre. Når man presser sig selv, presser man også sit skiudstyr, som derfor skal være af høj kvalitet med en solid konstruktion.

Guide til det rigtige skiudstyr for elite-skiløbere:

Ski:

Som elite-skiløber kan man godt tillade sig at købe specialiserede ski. Man er som oftest klar over, hvad man gerne vil og kan derfor fokusere på, at få den bedste performance, om det er på piste, i park eller i offpisten. Det vigtigste er, at have et par ski, som kan klare det pres man udsætter dem for med sit hårde skiløb.

Som elite-skiløber kan man godt købe et par stive ski. Et par stive ski sætter større krav til teknik og styrke, men de vil belønne dig med større stabilitet og præcision.

Uanset hvilke ski du som elite-skiløber ønsker, kan jeg kun anbefale specialiserede ski. På dit niveau er næste skridt i progressionen et par specialiserede ski, som vil tage din performance til det næste niveau.

Bindinger:

Bindinger bliver som man udvikler sig på ski, vigtigere og vigtigere. Det er utroligt vigtigt at man kan stole på sine bindingere. Er man i tvivl om, hvorvidt bindingerne bliver på, når man kører rigtigt stærkt, så hæmmer man automatisk sit skiløb.

Jeg anbefaler derfor at få fat i bindinger, som har en maksimal DIN-værdi på min. 16. Selv hvis man ikke spænder dem helt op, så har bindingerne en mere solid konstruktion, som er guld værd i høj fart.

Skistøvler:

Det kan ikke understreges, hvor vigtigt det er at have gode skistøvler. Både i form af komfort og performance. Det er en svær balancegang, da skistøvlerne skal sidde så tæt som muligt uden at blive ubehagelige. Samtidigt skal skistøvlerne også kunne klare presset fra skiløbet og være stive, så du kan udnytte din styrke bedst muligt.

Som elite-skiløber kan man godt købe en skistøvle med et flex på 120 og opefter. Det vil i starten være underligt at køre med så stiv en støvle, men så snart man har vænnet sig til det er det en fornøjelse at have et par skistøvler, som reagerer hurtigt og præcist.

Kan man ikke få sin skistøvle til at sidde ordentligt, kan man overveje at få en formstøbt inderstøvle. Det giver et perfekt fit, men er en dyr fornøjelse. Det kan dog være pengene værd, hvis man gerne vil have det optimale ud af sine skistøvler.

Skitøj:

De tekniske aspekter i skitøjet bliver mere vigtige, som man udvikler sig. Og man har højere forventninger til vandtæthed, åndbarhed og pasform.

Det er derfor super vigtigt at få kvalitetsskitøj, som har en lang holdbarhed og høje tekniske specifikationer.

Man vil gerne være på ski så meget som muligt, men har man ikke det rigtige skitøj er det ikke en fornøjelse at være udenfor i sne og blæst. Med det rigtige skitøj lægger man dog ikke mærke til at vejret er dårligt.

Teknisk skitøj anbefales med en 3-lags konstruktion. Det giver den bedste performance i form af lav vægt, smidighed, holdbarhed og åndbarhed. Et eksempel på en 3-lags konstruktion er denne Cross Edge Redemption-skijakke.

Sikkerhedsudstyr:

Som altid skal man køre med skihjelm. Især når man gerne vil køre stærkt og presse sig selv. Chancerne for at vælte og slå sig imens, bliver meget større, når man presser sit skiløb.

Derfor kan det kun anbefales, at køre med skihjelm til hver en tid. Samtidig anbefaler jeg også at køre med rygskjold. Hovedet og ryggen er de vigtigste dele at beskytte, og med en skihjelm og et rygskjold er man godt på vej til at beskytte sine mere vitale steder.

Kører man meget i snowparken, kan jeg også anbefale at køre med hoftebeskytter. På rails, boxe og store kickers kan man nemt vælte ned på hoften, hvilket hurtigt kan udvikle sig til en smertefuld oplevelse. Jeg har selv prøvet det og det er en smertefuld oplevelse.

Lavineudstyr:

Vil du ud og køre i offpisten og det er ligegyldigt, om det er indenfor skiområdets grænser eller udenfor, så er lavineudstyr obligatorisk. Den mindste pakke består af en bipper, sonde, skovl og rygsæk.

Vil man ud og køre i større og mere urørt terræn, så kan man overveje at købe en ABS-rygsæk, hvor der udløses to store Airbags, hvis man trækker i et håndtag. Det kan redde dit liv i tilfælde af en lavine.

Som elite-skiløber er det vigtigt, at stille høje krav til sit skiudstyr. Godt skiudstyr er en vigtig grundpille i at blive en bedre skiløber.

About Author

Martin Schøber er en dedikeret offpiste skiløber. Om vinteren bor han i de østrigske alper i jagten på den bedste sne. Herfra blogger han om alt indenfor skimiljøet og driver sin webshop. I sommermånederne studerer han Ernæring og Sundhed på Suhrs Seminarium. Han driver webshoppen Blacksnow.dk samt bloggen Freeskiing.dk.

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.