Vitamin: A-vitamin (Retinol)

Vitamin: A-vitamin (Retinol)

0

Vitamin A stammer hovedsageligt fra fedtholdige madvarer af animalsk oprindelse. Samtidig er a-vitamin fedtopløseligt og kendes også som retinol.

Vitamin A er et vitamin, der er fedtopløseligt, og det er et yderst vigtigt vitamin for kroppen. Det sørger for at styrke synet, at væksten er normal samt at huden er sund og immunforsvaret holdes stærkt.

I kosten findes de tre vigtigste former for a-vitamin i retinol, retinal og retinsyre. Disse stammer fra animalske fødevarer og vegetabilske kilder.

Vitaminet opholder sig typisk længe i kroppen og sørger for et fedtvæv til senere brug. Derfor burde det også være rigeligt, at indtage lever én gang om ugen.

Hvor findes vitamin A i kosten?

Vitaminet findes både i animalske produkter i form af især kød, lever, æg og mejeriprodukter. Mens det også findes i vegetabilske kilder i både orange og mørkegrønne grøntsager og frugter, såsom gulerødder, spinat og grønkål.

Hvilken indflydelse har det på kroppen?

  • Synet bliver vedligeholdt især øjets nethinde, der kommer til udtryk i mørk belysning, bliver styrket.
  • Kroppens vækst i form af smagssanser og produktion af sædceller.
  • Immunforsvaret bliver styrket, så forskellige former for vira har sværere ved at påvirke kroppen.
  • Huden bliver holdt nærende og sund.
  • Appetitten holdes i et fornuftigt stadie.

Hvad er den anbefalede dagsdosis?

Både for mænd og kvinder anbefales det, at man blot behøver omkring 1 milligram om dagen. Det er meget sjældent at personer i Danmark lider af mangel på A-vitamin, men man kan få for meget, hvis man indtager en generel fedtrig kost, hvor lever ofte indgår.

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Comments are closed.