Thomas Rosenstand: At bryde mønstre er at leve (Virkeligheden er klog)

Thomas Rosenstand: At bryde mønstre er at leve

0

Virkeligheden er klogFitness-guide.dk kan, i et eksklusivt samarbejde med Thomas Rosenstand, bringe kapitlet "At bryde mønstre er at leve" fra hans bog "Virkeligheden er klog".

De fleste mennesker har det godt med en række fastlagte rutiner og reaktionsmønstre, og i mange tilfælde er de også særdeles gode at have. Det har jeg skrevet om i kapitlet om handleplaner.

Men på det mere personlige plan har vi alle sammen mønstre, der er ret ubevidste, og mange af dem hæmmer os i større eller mindre grad.

Det er de mindre heldige mønstre, jeg vil beskæftige mig med i dette kapitel.

Hvad er et negativt mønster?

Et negativt mønster kan være alt lige fra ganske små reaktionsmønstre til nærmest livsinvaliderende måder at tackle verden på.

Og tro mig: Negative handlings- og reaktionsmønstre er skyld i mere åndelig og monetær fattigdom, end det er til at holde ud at tænke på.

Ofte er det tilsyneladende uskyldige mønstre i vores liv, der - uden at vi er klar over dem - begrænser vores handlekraft, vores evne til social omgang og vores muligheder for at udvikle os.

Lad mig give dig nogle eksempler for lige at sætte tankeprocessen i gang. At have styr på tingene, være organiseret og i kontrol med alt er en evne som alle, der ikke besidder den selv, misunder dem, der har den.

Men for nogle mennesker går denne evne over i noget, der kan ligne en besættelse, og så er den ikke længere så misundelsesværdig. For de mennesker sker der det, at ethvert brud på orden medfører nogle virkeligt svære problemer.

De kan ganske enkelt ikke håndtere, hvis der ikke er ryddet op, inden de går i seng. Det er ikke blot irriterende for dem - de bliver utrygge, urolige og ude af stand til at sove.

Og så rydder de op, tjekker tre gange, at alt står, som det skal, går i seng og står så op igen for at kigge efter, om de nu fik lukket køkkenskabet.

For disse mennesker er deres ordensgen blevet til en besættelse, der reelt gør dem ude af stand til at fungere, hvis noget ikke er, som de synes, det skal være.

Og mange af dem ender helt derude, hvor for eksempel det at skulle have gæster om en uge sætter dem i en permanent tilstand af utryghed ved tanken om, at gæsterne måske roder rundt i noget, der “bør være i orden”.

Et andet negativt mønster med svære konsekvenser er mistro overfor andre mennesker. Vi er alle blevet svigtet, snydt og bedraget på et tidspunkt.

For nogle betyder disse oplevelser, at de mister tilliden til andre mennesker, og de ender som sociale krøblinge, der er ude af stand til at turde knytte bånd til andre.

Der er også det mønster, der handler om at være i konstant opposition. Ofte er det mønster initieret af en ubændig trang til at blive hørt og set, og den kan være opstået i barndommen eller senere.

Uanset hvad den skyldes, kan den trang blive så dominerende, at det bliver til et socialt handicap.

Og der er utroligt mange flere af de negative mønstre - rygning, alkoholmisbrug, voldelig adfærd for nu bare at nævne nogle stykker.

Bryd et mønster hver måned - start med de lette

Uanset om du er kernesund og helt fri for nogen form for OCD, tvangstanker eller andet snavs, er det helt sikkert, at du driver en lang række af mønstre i dit liv.

Og at nogle af dem er negative for dig. Som med det meste andet her i livet kan du træne dig ud af dem. Selv de værste af slagsen.

Du skal simpelthen starte i det små. Og det gør du ved at sætte dig ned i ro og fred og lave en liste med dine mønstre.

Du skal gøre det alene, og du skal ikke vise din liste til nogen som helst, for gør du det, er du ikke ærlig med din liste.

Det er din hemmelighed, og det skal det blive ved at være. Du skal til gengæld love mig, at du er hudløst ærlig med din liste.

Når du har listen foran dig, skal du vælge et af dine mønstre ud, som du vurderer som ikke særligt vigtigt for dig.

Det kan være det mønster med, at du går rundt om din bil hver gang, du skal ud at køre for at se, om der er luft i alle fire hjul - eller måske skal du vælge det mønster, du har med altid at tørre bestikket af, inden du spiser.

Eller hvad du nu går og tvangsagerer med sådan lidt i det skjulte. Du bestemmer dig så for at bryde det mønster, og holde det brud i 30 dage. Og du skal den onde lyne mig holde det!

Det er derfor, det er så vigtigt, at du vælger et mønster, der er nemt at bryde. I de 30 dage skal du koncentrere dig om opgaven, og du skal ikke begynde at tro, at du kan gå på vandet og snuppe endnu et mønster, før de 30 dage er gået.

Når de 30 dage er gået, kan du konstatere, at verden stadig drejer rundt, at naboens hund lever endnu, at det regner, og at børnene leger. Med andre ord: Verden gik ikke under. Og du gik ikke i stykker.

Det er helt op til dig, om du vil genoptage dit gamle mønster, som du havde det, før du gav dig selv den 30 dages udfordring. Det vigtige er, at du har bevist for dig selv, at du KAN bryde mønstre, og at du kan overleve det.

Mit råd er dog, at du fastholder bruddet med det gamle mønster, hvis det ikke generer dig - og det gør det ikke, vel?

Om aftenen på den 30. dag kan du snuppe et glas rødvin, eller hvad du nu hygger dig med, klappe dig selv på skulderen og være glad for din sejr.

Og lad være med at føle dig latterlig eller dum - valgte du et mønster, som du brød, har du faktisk opnået en sejr, som mange betaler psykologer mange penge for at få hjælp til.

Samme aften vælger du så et nyt mønster på listen, som du beslutter at bryde hver dag i 30 dage. Og denne gang må du gerne øge sværhedsgraden bare en lille smule.

Og sådan fortsætter du nogle måneder, indtil du når til det første af de gamle mønstre, som du virkelig kan få kuldegysninger over at skulle bryde.

Til det mønster skal du beslutte en lidt anden tilgang, end du brugte til de tidligere. Du skal nemlig aftale med dig selv, at du vil bryde mønsteret i 30 dage som hidtil, men at det er 100 % OK at vende tilbage til det gamle mønster, når de 30 dage er gået.

Måske er det at holde op med at ryge? Eller at drikke to liter cola hver dag? Det ER svært, men du har jo lært i de forgangne måneder, at mønstre kan brydes, uden du dør af det.

Og så går du i gang. De første dage er svære - uanset hvilket af de for dig så “nødvendige” mønstre, du har kastet dig over.

Men du har nu en sutteklud med på projektet - nemlig at du efter de 30 dage må gå tilbage til mønsteret, hvis du vil.

Du kan have et sted, hvor du sætter en streg for hver dag som en anden straffefange. Du vil sikkert føle dig som netop det - en straffefange i dit eget projekt. Men du holder ud!

På 30. dagen skal du gøre lidt mere væsen ud af, hvad du har opnået. Rødvin igen - men gerne på en restaurant.

Og da du lige har arbejdet med et af de tunge mønstre, har du - med garanti - arbejdet med et mønster, der uden din viden begrænsede dig.

Og det er nu - her om aftenen den 30. dag, at du skal finde ind til, hvad dit liv, din adfærd og så videre er blevet til uden det mønster. Hvis du er holdt op med at ryge, er det i morgen, du må ryge igen.

Men læg lige mærke til, hvor fantastisk rødvinen smager, at du når meget mere uden rygepauser, at du ikke stinker som et gammelt askebæger, og at din partner faktisk er begyndt at kysse dig på munden.

Er det colaen, du har lagt på hylden i 30 dage, kan du lige smutte forbi badevægten og aflæse, hvad det har betydet for din vægt. Mærk også, hvor meget mere energi du har fået.

Når du er færdig med den evaluering, kan du nyde dit glas rødvin med den søde smag af sejr i munden. Og med en krystalklar viden om, at det er dit bevidste jeg, der har magten. Og så tror jeg ikke på, at du starter dag 31 med at ryge. Gør du?

Er det virkelig så nemt?

Det er nemt for mig at skrive, ja. Men det er slet ikke så nemt i virkeligheden. Faktisk er der ikke meget her i livet, der virkelig giver noget, der er nemt.

Men jeg vil love dig, at hvis du starter ud, som jeg har beskrevet, vil du mentalt træne dig selv til at bryde mønstre, og så bliver det nemmere og nemmere. Hemmeligheden består i at starte småt ud og holde ud.

Det er i virkeligheden blot fitnesstræning for hjernen - efter de samme principper som fysisk træning. Og der sker faktisk det samme med denne form for træning, som sker med fysisk træning: Du bliver lidt afhængig af det.

Og så er du der, hvor du skal være - du er konverteret fra at trives med mønstre og vaner til at trives med det modsatte.

Og sådan nogle mennesker opfinder nye ting, finder lykke i de mindste ting, stråler på andre mennesker og er trygge i alt. Og hvem vil ikke gerne være det?

Hvorfor overhovedet bryde de trygge mønstre?

Sådan noget med at ryge, være colajunkie og den slags - det giver sig selv, hvorfor det er godt at holde op med.

Men hvad skal det nytte at bryde med et mønster med at tjekke fem gange, om døren er låst? Eller holde op med at dreje alle bøtter og dåser på badeværelset, så de står symmetrisk?

Det skal jeg sige dig: For det første er det øvelser, der sætter dig i stand til at tåle at blive kastet ud i pludselige omvæltninger uden at miste fodfæstet. Og det er en nødvendig ting at kunne.

For det andet gør færre mønstre dig til et mere “bredt anvendeligt” menneske for både dig selv og andre. Det sætter dig i stand til at være en and - du husker nok den historie, ikke?

Du vil også - med garanti - opleve, at flere af dine dage føles som lykkelige. Det skyldes, at du har omprogrammeret din hjerne til at kunne se, føle, smage og høre lykken uden støj fra smøger, en deodorant vendt forkert eller en opvask på køkkenbordet, mens du sover.

Hvis du nu sidder med en nagende tvivl om, hvorvidt sådan en knejt fra Djursland uden ret megen skolegang kan vide det, kan du jo stille dig selv denne lille opgave:

Nævn de tre lykkeligste (efter din bedste overbevisning) mennesker, du kender. Og se så på, om det er mennesker med faste vaner, mønstre og mere eller mindre tvangshandlinger - eller om det er mennesker af den slags, der møder udfordringer med et “det skal nok gå - det løser vi” og et skuldertræk under et lille smil.

Hvis du er ærlig i din vurdering af de tre lykkeligste - både af hvem de er, og hvordan de er - ved du nu, at jeg har ret.

Og så er det jo bare om at komme i gang. Så hvilket er dit første mønster, du skal bryde fra i morgen?

Thomas RosenstandHvem er Thomas Rosenstand?

Thomas Rosenstand er hovedsageligt kendt som forretningsmand og som ekspert i søgemaskineoptimering gennem sin virksomhed Concept Interest.

Sideløbende har han dog også interesseret sig for personlig udvikling og coachet andre. Du kan læse mere om bogen "Virkeligheden er klog" her!

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.