Stort interview: Sofias kamp fra 120 - 60 kg

Stort interview: Sofias kamp fra 120 – 60 kg

7

Sofias kamp fra 120 – 60 kg 126-årige Sofia Saidana Petersen er i gang med en mission om at tabe 60 kilo. Status er, at hun mangler otte kilo for at nå sit mål.

Læs et inspirerende interview med Sofia, der også har skabt en succesfuld Facebook-side, hvor hun hjælper, inspirerer og motiverer andre til at opnå deres mål.

Sofia Saidana Petersen er 26 år gammel, og hun studerer til kosmetiker. Men selvom disse realiteter lyder meget almindelige, så har Sofia gennemgået en masse modgang, som resulterede i en vægt på 120 kilo, da hun vejede allermest.

Sofia har dog ikke altid været overvægtig - langt fra.

"Som barn havde jeg lidt hvalpefedt, men jeg var ikke overvægtig. Jeg dyrkede også en del forskellige sportsgrene. Jeg har for eksempel gået til basket, svømning, ridning og håndbold," fortæller Sofia til Fitness-guide.dk.

"Da jeg var seks år gammel blev mine forældre skilt. Efterfølgende led jeg af angst og OCD, fordi jeg uden grund pludselig blev bange for at miste min mor. Det gik så vidt, at jeg som tiårig blev mobbet i skolen med at jeg var syg."

"Jeg blev mobbet, fordi jeg var anderledes og det kunne de andre børn ikke forstå. Jeg kunne ikke holde ud at være væk fra min mor. Selvom hun ikke var syg, var jeg så angst for der skulle ske hende noget. I 5. klasse valgte jeg at skifte skole, fordi mobningen var blevet så slem."

"I 2002 blev min angst pludselig en realitet. Mit værste mareridt skete og jeg mistede min mor - mit et og alt af kræft. I så mange år havde jeg frygtet, at der skulle ske hende noget uden at hun var syg. Siden da oplevede jeg en masse svigt både af systemet og pårørende, så jeg endte på krisehjem med unge kriminelle, og fra den dag gik det bare ned ad bakke i mange år. Jeg kan huske, jeg søgte efter plejefamilier på nettet. Jeg var absolut ikke klar til at blive voksen, tværtimod. Jeg begyndte at trøstespise vildt og voldsomt, som et 'plaster' på min sorg."

Stor depression

Sofias kamp fra 120 – 60 kg 2

"Min trøstespisning, mine svigt, og tabet af min mor resulterede i en kæmpe depression. Jeg led af depression til jeg var 24 år. Jeg er typen, der tager meget hurtigt på, så i den periode steg min vægt markant."

"Jeg valgte at gå til psykolog og modtage anti-depressiv medicin. Det var heller ikke godt i forhold til min vægt."

"Der var ingen grænser for, hvor meget jeg spiste. Jeg blev ved selvom det føltes som knive i min mave. At spise føltes som en trøst i forhold til al den svigt."

"Krisehjem, sorg, svigt, ingen håndsrækninger, bare mig, det var helt galt. En bange ensom pige, der manglede tryghed og kærlighed. Jeg har virkelig været derude, hvor jeg troede, at jeg aldrig skulle klare det. Selv mine tætteste veninder, der kendte mig dengang, siger, at det er helt vildt, jeg har klaret det her. Jeg ville gerne i en plejefamilie, men jeg fik at vide, at jeg var for gammel. Derfor blev jeg tvunget til at bo alene."

"Når jeg var alene, følte jeg, at jeg skulle hygge om mig selv. Fordi jeg havde ondt af mig selv. Jeg havde en tryghed derhjemme. Når jeg var ude, havde jeg lyst til at være hjemme, så ingen kunne dømme mig. Jeg var meget usikker på mig selv."

"Jeg havde venner dengang, men det er først her de seneste år at jeg virkelig ved, hvem der er der i ALLE situationer. I dag har jeg meget få rigtig nære venner. Jeg har tidligere haft svært ved at sige fra. Folk har kunnet træde på mig, og det har de gjort. Man skal kende sin værdi lige meget, hvor meget man vejer."

"Du skal lære at sige fra. Når man er overvægtig er man lige så meget som alle andre, uanset om man føler sig som en hval eller et siv."

"Man finder virkelig ud af, hvem der er værd at samle på i en proces, hvor man skal tabe sig. Jeg har minimal kontakt til min familie, men det er ikke noget jeg selv har valgt. Når jeg har spurgt, hvorfor vi ikke ses mere osv. har jeg blandt andet fået svaret, at det er en del af at blive voksen, og så får man hver sit liv. Jeg tror, at mange mennesker har valgt at lukke øjnene i alle de år, og tænkt ’der er nok andre, der hjælper Sofia’. Det er mine gode veninder og venner, jeg har levet højt på. Dem bruger jeg som min familie."

Jeg har prøvet mange slankekure

Sofias kamp fra 120 – 60 kg 3

Sofia har prøvet et hav af forskellige kure, men hendes selvdisciplin har været den helt store udfordring.

"Jeg har prøvet at tabe mig rigtig mange gange. Jeg har prøvet suppe-kure, protein-kure, dukan-kuren og en Cayennepeber-kur."

"Men det gik altid sådan, at jeg startede mandag morgen og faldt i mandag eftermiddag. Det har været svært for mig at gennemgå et vægttab tidligere, fordi jeg har været igennem så meget. Jeg spiste med mine følelser. Jeg har tidligere reguleret mine følelser ved at spise."

Det var en række faktorer, der gjorde, at Sofia denne gang tog skeen over i den anden hånd.

"Efter at have startet og stoppet på flere kure, valgte jeg, at tage skeen over i den anden hånd i 2011. Jeg var så væskefyldt, at min krop var helt tung."

"Jeg vejede 120 kilo, og var nødt til at købe tøj i Bilka, Føtex og Tøj og sko, fordi jeg brugte størrelse 48-50. Jeg gik kun i leggings og oversize-bukser."

"Jeg kunne ikke holde ud at se mig selv i spejlet. Jeg gad ikke, at gøre noget ud af mig selv længere."

Jeg havde intet selvværd

"Mit humør var forfærdeligt og jeg havde intet selvværd. Når jeg gik på gaden føltes det som om, at alle gik og talte om mig. Og jeg ville i hvert fald ikke op i fitnesscenteret."

"Jeg besluttede mig for at mødes med en diætist. Vi fik lagt en kostplan sammen, og jeg begyndte at tænke meget over, hvad der kunne gøre mig gladere. Ikke fordi, man nødvendigvis bliver glad, når man bliver slank, men det, der afholdte mig fra at være glad skulle jeg finde frem til."

"Det var ligesom at være narkoman. Maden var mit drug. Jeg måtte erkende, at mad og søde sager var det, der styrede mit liv. Derfor bankede jeg i bordet - nu skal det være!"

"Motivationen var alt lige fra at få et bedre helbred til at gå i smartere tøj. Når jeg kigger på billeder af mig fra dengang i dag, kan man tydeligt se sorgen i mine øjne."

Kostplanen var en udfordring

"Kostplanen var svær at holde, og jeg havde kun den ene samtale med diætisten. Men jeg begyndte så småt at kunne se resultater. Pludselig viste vægten minus fire kilo efter den første uge. Det var selvfølgelig også væske."

"Jeg fik fornemmelsen 'det virker - jeg kan godt'. Derefter fik jeg lavet et basis-træningsprogram i Fitness DK, og så kunne jeg begynde at træne."

"Jeg trænede alene og det var meget grænseoverskridende. Jeg ville ikke være foran et spejl. I starten kunne jeg godt føle, at folk kiggede på mig. Så jeg startede med konditionstræning, hvor jeg var på løbebånd og crosstrainer. Ved siden af gik jeg også lange ture og cyklede."

"Jeg begyndte at løbe. Jeg blev så glad første gang, hvor jeg løb to kilometer. Jeg havde aldrig troet, at jeg kunne løbe så langt. Jeg løb et minut, og gik et minut, og fortsatte sådan, indtil jeg kunne løbe to kilometer."

Sofias kamp fra 120 – 60 kg 4

Derfor lykkedes vægttabet denne gang

"Timingen betyder meget i et vægttab. Det var en stor del. Jeg var lige blevet single, så jeg var klar til et nyt kapitel. Jeg stoppede kontakten med de forkerte mennesker. Jeg ville kun gøre ting, der var gode for mig."

"I fremtiden ville jeg kun være sammen med positive mennesker. Ikke folk, der hev mig ned. Men folk som løftede mig op. Jeg var rigtigt motiveret og tænkte, at ’nu skulle det være’."

"Jeg har altid været glad og meget social, men på det tidspunkt havde jeg intet selvværd. Jeg var en stor undskyldning for mig selv."

Sofia forklarer, at der primært var to faktorer, der gjorde det svært for hende at starte på vægttabet.

"For det første, så kunne jeg ikke overskue alle de kilo, jeg gerne ville tabe mig. Jeg kunne ikke overskue, hvordan jeg skulle starte. Det var en lang og uoverskuelig vej, følte jeg. Jeg troede ikke virkelig ikke, at jeg ville klare det."

"Det andet var, at hver gang jeg startede, så skulle der altid stå nogen og fortælle, hvad jeg ikke skulle gøre 'spis ikke for mange kulhydrater, dit og dat'. Jeg er meget alt eller intet. Derfor var jeg også let at påvirke."

Uenighed skaber forvirring

Sofias kamp fra 120 – 60 kg 5

"Når jeg i dag lægger noget op på min Facebook-side, så er det sådan jeg gør. Hvis det hjælper mig, at spise meget kanel, så ser jeg helst at folk ikke skriver 'kanel i store mængder kan være farligt' eller spiser jeg skyr og lægger det ind, kan det være 'pas på med for mange mælkeprodukter'.”

”Det er vigtigt for mig, at der er forståelse for at jeg viser, hvad jeg gør og hvad der virker for mig, men det er ikke en debat om, hvad folk synes ville være bedre. Det skaber bare forvirring ved jeg fra mig selv. Folk kan se hvad jeg gør, bruge det eller bare blive inspireret."

"Verden er stor. I hudplejeverdenen vil folk altid sige 10.000 forskellige ting. Så derfor må man tro på sig selv og sine valg. Man bliver så hurtigt forvirret. Det er rigtig synd, og det kan demotivere en."

"Hvis folk hele tiden siger, at man gør det forkert, så ender man med at give op. Man skal gøre det der virker for en, og fordi en person synes noget om en ting betyder det ikke det er det rigtige, så mærk efter og gør det, du føler er dit kald."

"Med hensyn til kilo, så tænkte jeg, at det kan godt være, at der er langt til mål, men jo før jeg starter, jo bedre. Hvis du starter i dag, så tænk på, hvor du kan være om tre måneder."

"Vi er fyldt med undskyldninger. Den helt perfekte timing findes ikke, og de søde sager vil altid være der og gøre livet surt for dig."

"Derfor er det vigtigt, at du begynder at sige fra. Du skal finde en person, du lytter til og stoler på. Det kan være en kostvejleder, en ven eller veninde. De skal kunne møde dig i øjen-højde."

Sådan gjorde jeg

Sofias kamp fra 120 – 60 kg 6

"Jeg fandt hurtigt ud af, at alle sagde noget forskelligt. Så jeg fandt en diætist, jeg stolede på og havde god kemi med, jeg fulgte hendes råd og lærte mere om kalorietælling. Senere har jeg studeret til fitness-instruktør hvor jeg på grundforløbet lærte mere om sundhed og ernæring udover min egen erfaring."

"Det vigtigste er, at du gør det, du har det bedst med. Det er det, der vil virke for dig, fordi det føles naturligt."

"Jeg var kun til en samtale med diætisten. Med træningen fik jeg lagt et basisprogram i Fitness DK. Undervejs smed jeg selv 40 kilo, og jeg ændrede løbende på kosten, men udgangspunktet fra den første kostplan."

"Jeg brugte almindelig sund fornuft til at variere kosten. Jeg kunne godt drikke proteinshakes og lignende, men jeg foretrækker helt almindelig overskuelig mad som rugbrød til frokost, for eksempel."

"Med træningen fik jeg løbende lagt nogle gratis træningsprogrammer. Jeg har også benyttet mig af en personlig træner det sidste halve år ved navn Anja Maxmiling. Vi træner to gange ugentligt, mens jeg også selv træner to gange ugentligt."

"For et par måneder siden havde jeg brug for en ny kostplan. På den hudplejeklinik, hvor jeg er ansat, har vi en kostvejleder Tinna Maria Nielsen. Hun er et varmt og lyttende menneske og minder meget om mig selv. Så når jeg har brug for kost-inspiration, og en at sparre med taler jeg med hende. Hun kender min historie, og min kamp og hun er superdygtig."

Sådan trænede jeg i starten

"Jeg startede med at løbe to gange om ugen udenfor, hvor jeg gik og løb. Derudover var jeg i fitness en gang om ugen. Jeg lavede ikke så meget deroppe i starten. Det handlede bare om, at komme derop. Det var super-grænseoverskridende."

"Jeg tænkte tit, at de andre tænkte 'ej din hval, hvad laver du her?'. Men hvis man ikke er til udendørstræning, eller hjemmetræning så skal man op i fitnesscenteret. Og så skal man være ligeglad med, hvad andre tænker. Man skal gøre, hvad der er godt for en."

Sådan ser en typisk træningsuge ud i dag

- 2 gange om ugen træner jeg selv i Fitness DK

- 2 gange om ugen træner jeg med personlig træner i Fitness DK, enten i Valby, Sydhavn eller Nørrebro.

- 1 gang om ugen løb udenfor.

"Jeg er ikke i fitnesscenteret mere end fire gange om ugen. Det bliver for meget for mig at træne hver dag."

"Jeg træner alene, når jeg ikke har personlig træner med. Når jeg tidligere har trænet med andre, så går der hurtigt snak i den. Man kan sagtens være to timer om at træne, men hvis man i stedet træner intenst i en time, så får man mere ud af det."

"Når man træner med andre, skal man vente på hinanden, så pulsen kommer slet ikke op på samme måde. Det er ikke det sjoveste at træne alene altid, men det får jeg mest ud af."

Sådan spiste jeg i starten

Sofias kamp fra 120 – 60 kg 7

"Jeg indtog ca. 1.238 kalorier om dagen."

Morgenmad: Cheasy-yoghurt med havregryn, lidt mandler og frugt.

Mellemmåltider tre gange dagligt: Frugt og grøntsager. Det kunne være en pære og en gulerod, et æble, en håndfuld jordbær og agurkestænger eller broccoli. Altså helt simple grøntsager og frugt.

Frokost: Rugbrød med pålæg - f.eks. kylling eller fisk, og grøntsager ved siden af. Samt vand!

Aftensmad: Kylling, fisk, kalkun, magert oksekød. En lille mængde kartofler, ris eller fuldkornspasta. Grove grøntsager gik jeg også altid efter.

Sen aften: Bestod ofte af en smoothie med bær og lidt mandler.

Jeg havde i alt seks måltider dagligt, hvor jeg også drak to liter vand og to glas skummetmælk.

Sådan ser min kostplan ud i dag

Morgenmad: Havregryn eller havregrød med bær eller anden frugt, mandler og sojamælk. Nogle gange spiser jeg i stedet to æg og nogle grøntsager. Jeg nyder altid en kop kaffe, når jeg vågner. (Se et billede her)

Mellemmåltider: Jeg har stadig tre. To af dem består af groft knækbrød, med hytteost eller en halv avocado eller kyllingepålæg med f.eks. gulerod til.

Frokost: Den har jeg holdt fast i, og jeg spiser stadig rugbrød med pålæg som fisk, kylling, æg og grøntsager til. (Se et billede her)

Aftensmad: Jeg spiser enten fisk, kalkun, magert oksekød, kylling, spiser også spejlæg æg på hakkebøf – lækkert. Jeg spiser en halv tallerken grøntsager til. Ofte laver jeg mad i ovnen, et fad med grøntsager, hvor jeg hælder hakkede tomater og krydderier over. (Se et billede her)

Alternativ til dessert: Om aftenen kan jeg godt få en sød tand, så jeg laver altid en lidt lækker ting, et sundt alternativ til dessert, kan f.eks. være 150 g skyr med 1/2 mango, drysset med kanel, lidt stevia og vanillepulver fra Urtekram (0 kcal) samt fem mandler i - alt efter humør – bruger både jordbær, melon, hindbær, blåbær. Jeg drikker næsten altid urtete til. (Se et billede her)

"Generelt så spiser jeg meget hvidløg, ingefær og chili. Jeg spiser også gode vitaminer, og sørger for at variere min mad, så jeg ikke hele tiden spiser det samme."

"Jeg har det meget svært med kyllingefileter i dag, fordi jeg har spist det så meget efterhånden. Derfor vil jeg hellere spise kyllingefrikadeller i dag. Jeg kan slet ikke få fileterne ned mere, men jeg vil anbefale det til andre, hvis de elsker kylling."

Mit endelige mål er 60 kilo

Sofias kamp fra 120 – 60 kg 8

Sofia er helt klar i mælet, når hun skal fortælle om sit endelige mål med vægttabet i kilo.

"60 kilo er målet. Det er ikke, fordi det SKAL være 60, hvis min krop eksempelvis bliver ved med at ligge på 62, og har det godt der."

"Jeg har hele tiden brugt delmål, så er der også større chance for succes end fiasko. Det kunne være sjovt med 60 kilo. Det er meget længe siden, at jeg har været dernede."

"Hvis jeg kommer ned på 60 kilo, så må min vægt ikke komme over 63 kilo. Den skal altid ligge der imellem. Det er vigtigt for mig med en retningslinje at gå efter."

Sådan holder jeg motivationen oppe

Når det kommer til et vægttab og en livsstilsændring som helhed, så er motivationen altid en afgørende faktor. Men hvad har Sofia helt konkret gjort for at bevare motivationen?

"For det første har jeg benyttet mig meget af Facebook-siden (Sofia's Kamp fra 120 - 60 kg, red.). Jeg er virkelig positivt overrasket over, hvor mange breve jeg får med positive ord for det jeg gør. Folk skriver de sødeste beskeder. 98 procent skriver altid søde ting. Og om hvor meget det gør for dem at jeg er der og dagligt opdaterer på siden. Det får mig også til at elske at gøre det, jeg gør frem for, hvis det var negativ respons."

"Det giver mig meget, at de støtter mig. Det holder motivationen oppe. Jeg kan fandeme godt det her, tænker jeg. Jeg føler, at det er mit kald i livet at hjælpe andre, fordi jeg selv har været der, hvor jeg ikke har følt, at jeg kunne nå mit mål, og jeg er absolut ikke dømmende og kan møde folk præcis, hvor de er."

"Alt det, som jeg har overvundet i livet vil jeg gerne dele. Forkert mad samt søde sager skal aldrig styre mig igen. Jeg tager så hurtigt på, at jeg bare skal kigge på en plade Marabou, så vejer jeg fem kilo mere. Jeg ved godt, at jeg skal passe på."

"Igennem min livsstilsændring har jeg ryddet meget op i min vennekreds. Mange har haft svært ved at håndtere, at jeg i dag er blevet et menneske med større selvværd og har modtaget den enorme support."

"Nogle af mine veninder har altid sagt, at jeg skulle sige fra. Men siden har de så sagt, at de ikke kan lide den person, jeg er blevet. 'Du har godt nok forandret dig til det dårlige'. Sandheden er bare, at jeg er superkærlig og åben - jeg er bare blevet bedre til at sige fra."

"Fordi man når en grænse og siger fra, har intet at gøre med, at man er et dårligt menneske. Det viser bare, at man passer på sig selv. Det understreger bare, at jeg ikke skal have den type mennesker i mit liv."

"Jeg sætter ekstremt meget pris på dem, der støtter mig nu, når jeg siger nej til kage og alkohol."

"Det er en venne-test, når jeg sidder med danskvand og kaffe. Hvis de har lyst til at drikke alkohol, så skal de bare gøre det. Ha, ha. Jeg bliver nærmest sur, hvis jeg ved folk har lyst til noget, men holder sig tilbage for min skyld."

"Folk skal ikke ændre deres lyster, fordi jeg har taget et valg i mit liv. De skal bare gøre, som de gerne vil. Det gør mig bare stærkere, at jeg er i stand til at sige fra og lade andre gøre, hvad de føler for."

Pepsi Max har hjulpet meget

Sofias kamp fra 120 – 60 kg 9

"Jeg lever sundt men tillader mig nogle ting. Pepsi Max har hjulpet mig meget, når jeg har haft en trang til noget sødt. Jeg ved godt, at der er en masse dårligt i."

"Men der vælger jeg at tænke, at det er det, der hjælper mig i situationen til at klare den her diæt – frem for at angribe en kage, så er det det, jeg gør. Det gælder om at finde de ting, der hjælper en til at komme tættere på målet."

"Fordi man drikker cola en gang i mellem under et vægttab betyder det ikke så meget. Det er noget andet, hvis man drikker fem liter hver dag i ti år. Man skal gøre, hvad der virker for en."

"Folk spørger mig ofte 'spiser du aldrig kage eller andet usundt?'. Jo, det gør jeg. Men så længe jeg kan lade være, så gør jeg selvfølgelig ikke."

"Det er vigtigt, at folk ved, at jeg tillader mig usunde sager. Ligesom forleden dag, da jeg spiste Nellies Dellies (lakridser, red.). Men kan jeg lade være at spise flødeskumskager er der ingen grund til at tænke ’nu skal jeg lige huske at tillade mig noget, som min krop absolut ikke har brug for’."

Sofia har på nuværende tidspunkt tabt sig hele 52 kilo, så hun er nede og veje 68 kilo. Men hvordan har hun kunnet mærke forskel både fysisk og mentalt?

"Jeg kan mærke det rent fysisk ved, at jeg nemmere kan trække vejret. Jeg har nemmere ved at gå op af trapper. Jeg har meget mere energi. Derudover kan jeg også passe noget helt andet tøj. Jeg køber ikke noget i large - kun medium. Kan jeg ikke passe medium, skal jeg ikke have det. Jeg har brugt alt fra Large til X-Large til XX og XXX-large. Jeg går heller ikke i oversize-tøj mere."

"Jeg er i stand til at løbe nu. Det føles fantastisk. Jeg kan sjippe og cykle uden at være ved at falde på grund af en dårlig kondition. Jeg kan også tydeligt se det. Man ser ikke på sig selv på samme måde. Når jeg kigger på billeder fra fortiden, hvor jeg var overvægtig, tænker jeg, at det ikke var mig."

"Før var det som at trække vejret gennem et sugerør. Jeg lider også af klaustrofobi og havde svært ved at få luft. Jeg var generelt meget tung og havde meget væske i min krop."

"Rent mentalt er jeg også meget gladere og har mere energi i dag. Mit humør er meget mere stabilt i dag. Jeg lader mig ikke påvirke så meget af ting. Jeg er ikke deprimeret mere. Jeg er glad, positiv og stolt af mig selv."

"Jeg har en mega-positiv tilgang til alting. Før i tiden fik jeg at vide 'What doesn't kill you makes you stronger', og så tænkte jeg 'fis af'. Når man får det svært mentalt er det ligesom at være i et fly - der kommer lufthuller."

"Livet er som en rutsjebane. Jeg har været igennem de sværeste udfordringer i mit liv, så nu kan det bare komme an!"

Startede en Facebook-side trods usikkerhed

Sofias kamp fra 120 – 60 kg 14

For et år siden startede Sofia Facebook-siden "Sofia's Kamp fra 120 til 60 kg". Hun var meget usikker på, om hun skulle starte siden.

"Jeg tænkte, at jeg rigtigt gerne ville inspirere og motivere andre. Men jeg turde samtidig ikke. Jeg blev ved med at udskyde. Jeg vidste ikke, hvordan folk ville tage imod det, og jeg var samtidig meget sårbar på det tidspunkt."

"Siden da er jeg vokset med siden. Dengang var selvværdet lidt bedre i forhold til for små tre år siden, men jeg kæmpede stadig meget. Det var en stor grænse. Der var nogle der sagde til mig 'hvem vil følge med i dit liv?'. Men jeg tænkte, at hvis bare 200 ville følge med, ville jeg være lykkelig."

"Jeg startede siden med et før og efter-billede, hvor jeg på det tidspunkt havde tabt 40 kilo. I løbet af to dage havde jeg over 2.000 likes på Facebook-siden. Jeg var chokeret. Siden voksede og voksede. Siden har jeg ikke tænkt over, at likes'ene vokser, men en gang imellem kigger jeg og bliver SÅ glad, jo flere jeg kan hjælpe jo bedre."

"Siden har jeg bare lagt indhold ind og tænker ikke så meget som dengang over hvordan folk modtager det, lige meget hvad jeg gør, er mine følgere begejstret for det og jeg er taknemmelig. Jeg er glad og overrasket. Jeg forstår det ikke rigtig."

"Nogle gange når mine opdateringer ud til 80.000 mennesker. Der er også en del, der stopper mig på gaden og roser mig."

"Det er overvældende på den fede måde. Jeg føler, at vi på siden er sammen om det og griner og tager pis på hinanden. Det er det sammenhold til den familie, jeg ikke rigtig har haft siden jeg var 15."

Facebook-siden betyder virkelig meget

Sofias kamp fra 120 – 60 kg 10

Facebook-siden har en utrolig stor betydning for Sofia i dag. Det er hendes bedre halvdel, som hun siger.

"98 % af reaktionerne er altid positive. Hvis nogle skriver noget negativt, så beskytter de andre følgere mig. Når jeg kaster mig ud i noget, så griber de mig. Folk har min ryg."

"Jeg kan stadig godt blive nervøs, når jeg skal lægge noget op," fortæller Sofia til Fitness-guide.dk. Men alligevel valgte hun, at lægge et bikini-billede op på siden, hvilket også krævede meget mod.

"90 % har spurgt mig, hvordan min hud er. Hvor mit svar altid har været 'det vil jeg hellere svare på, når jeg er færdig med vægttabet'. Men nu syntes jeg, at det kunne være interessant at vise min hud. Det er for svært at forklare ellers."

"Det var en chance, at lægge billedet op. Jeg var så nervøs, at mit hjerte hamrede. Der går altid nogle minutter, inden folk liker. Det føltes som lang tid. Men der kom de sødeste beskeder til billedet."

"Der var rigtigt mange kvinder, der skrev 'hvis bare jeg kunne få din krop'. Det var mærkeligt, for sådan ser jeg slet ikke på mig selv. Det var mærkeligt på den fede måde."

Derfor er Facebook-siden blevet så populær

Facebook-siden er blevet utroligt populær med over 21.000 følgere. Når Sofia selv skal sætte en finger på sidens popularitet, så er hun helt overbevist om, hvad det skyldes.

"Der er efterhånden kommet mange vægttabssider. Grunden til at mange følger mig tror jeg er, fordi jeg er den person, som jeg er. Jeg har et smittende humør, og en skæv vinkel til det hele."

"Jeg er sjov samtidig med at jeg er seriøs. Humor er én af de vigtigste ting. Jeg er også meget ærlig, kærlig og nede på jorden. Jeg tror, at mange kan relatere til mig. Jeg taler i øjenhøjde."

"Hvis man kigger på sidens statistik, så er der et overtal af kvinder. Statistikken siger 93 % kvinder og 7 % mænd, mens målgruppen er 18- til 25-årige."

Sofia er meget opsat på at hjælpe endnu flere mennesker, fordi hun kender til mange af deres udfordringer.

"Det er vigtigt for mig at hjælpe andre, fordi jeg selv har haft brug for en håndsrækning tidligere. Hvis jeg kunne hjælpe alle og gøre deres liv fantastisk, så ville jeg gøre det."

"Jeg har været alene i mange år, hvor jeg har skullet kæmpe hårdt. Jeg boede på krisehjem og søgte efter en plejefamilie på Google."

"Nu er jeg her i dag, hvor jeg er kommet op af den grøft. I dag er jeg meget kærlig og positiv. Jeg har en masse varme og hjælpsomhed at give folk."

Jeg får meget mere opmærksomhed nu

Sofias kamp fra 120 – 60 kg 11

Den nye identitet som slank medfører, at Sofia er begyndt at få endnu mere opmærksomhed. Også mændene er begyndt, at rose hendes udseende.

"Når man har tabt sig så meget som jeg, så skal man vænne sig til en anden slags opmærksomhed - på en positiv måde."

"Folk er mere interesserede nu. Folk vil mig mere. Nu er det ikke længere synd for mig. Nu synes de mere, at jeg er sej og vil gerne sparre med mig."

"Men samtidig er det også sørgeligt. For uanset om man vejer 120 eller 68 kilo, så har man de samme værdier og er den samme person. Der burde ikke være forskel. Men verden er desværre et overfladisk sted. Jeg ser sådan på det at var jeg ikke god nok da jeg vejede 120, så skal man ikke komme til mig nu."

"Jeg er mere åben og stoler mere på mig selv i dag. Jeg er glad og positiv. Man kan også se det i mine øjne. De ser ikke døde ud mere."

"Undervejs i mit vægttab skulle jeg bryde mange grænser ved at tiltrække opmærksomhed gennem Facebook, gå modeshows og få taget billeder af en professionel fotograf."

"Jeg ved godt, at jeg har tabt mig, men der er stadig ting at arbejde med. Man vokser og tror mere på sig selv, når man bryder grænser. Det er en del af rejsen."

5 gode råd - Sådan kommer du i gang

Fitness-guide.dk har bedt Sofia om at komme med fem gode tips til dem, der sidder i samme båd, som Sofia sad i, da hun vejede 120 kilo og skulle bestige det store bjerg.

1. Du kan - lige meget, hvor uoverskueligt det ser ud. Du skal ikke lade andre fortælle dig, at du ikke kan.

2. Du skal starte med at sætte delmål. Du skal tænke på, at dit mål er vigtigere end dine undskyldninger. Vi vil altid være klar med undskyldninger for at berolige os selv.

3. Du kan sagtens selv. Men jeg anbefaler, at du finder en, som du er tryg ved, som du løbende kan sparre med. Det kan være en kostvejleder, ven, kæreste eller veninde, som har forståelse for den livsstilsændring, du vil i gang med.

4. Du skal starte med din kost, hvor du er. Hvis det i starten er at undlade smør på brødet, så starter du der. Ud med alle de søde sager - erstat det med sundere alternativer – nødder, avocado, magert kød og grove grøntsager. Spis med fornuft. Tallerken-modellen er et udgangspunkt, hvis du ikke er til at veje tingene. Jeg vejer al min mad, da det er det, der virker for mig.

5. Alle kan dyrke motion. Det kan være at cykle en tur eller gå en lang tur. Har du ikke tid til at gå i et fitnesscenter, så lav hjemmetræning. Find en masse gode videoer. Ellers gå ned i fitnesscentreret og få lagt et basisprogram, hvis du er helt ny. Vær ligeglad med, hvad andre tænker – du er pisse-sej som du er og alle starter med baby-skridt.

5 gode råd - Sådan bygger du videre

Når du har skabt momentum, så gælder det om at holde sin sunde livsstil og blive ved med at udfordre sig selv, så man skaber varige resultater. Det har Sofia også fem gode råd til.

1. Fokusér på dit mål og din drøm. Lad ikke nogen eller noget stoppe dig. Sig fra!

2. Selvom det virker grænseoverskridende, så kast dig ud i det. Du vokser med det. Jeg oplever mere og mere, at jeg godt kan, selvom jeg nogle gange tvivler. Derfor vokser mit selvværd også.

3. Spis varieret. Få de gode fedtstoffer. Hvis du gerne vil tælle dine kalorier, så er jeg meget stor fan af Madlog.dk.

4. Lad være med at afprøve ekstremkure, fordi du gerne vil have, at det skal gå hurtigere. Det tager lang tid at tage på - det tager også lang tid at tabe sig. Det betyder, at det også er en mere sikker og langtidsholdbar metode.

5. Lad være med at sætte et mål om at træne hver dag. Der er en stor chance for et nederlag, hvis du glipper en dag. Fire gange om ugen er tilpas. At træne intenst en time er bedre end at gå og lave lidt her og der i tre timer.

Funktioneltræning er det allersjoveste i verden. Det er træning taget ud af dagligdagen. Du bruger din egen vægt som redskab. Spinning er også godt - alle kan spinne. Det er super-effektivt.

Sådan vil jeg bibeholde livsstilen

Sofias kamp fra 120 – 60 kg 12

"Jeg vil bibeholde min nye livsstil ved at passe min træning, være aktiv ved at cykle, løbe og træne i fitness - stadig tre-fire gange om ugen. Jeg vil ikke veje min mad, men spise med fornuft. Jeg vil veje mig en gang om ugen, så det aldrig tager overhånd igen."

"Jeg vil tillade mig lidt usundt i ny og næ, men stadig fastholde mange af de retningslinjer, som har fungeret for mig."

"Når man vil opnå et vægttab og holde det, så er det vigtigt, at man ikke er for ekstrem, så man ender ud med at sætte nogle mål, der ender med nederlag. Det gælder om at sætte realistiske mål. Man skal tage den tid det tager."

"Hvis man falder af hesten, så sadler man op igen. Hvis man har tre punkterede hjul på bilen, så punkterer man ikke det sidste. Man lapper de tre andre i stedet."

"Det er normalt, at man rammer nogle bjerge og sadler om. Det er fint, at man tager et skridt tilbage, når man bare sørger for at tage flere fremad."

Overvægtige kan sagtens have højt selvværd

Sofia har flere gange i interviewet fastslået, at hun havde et meget lavt selvværd, da hun var overvægtig og samtidig led af depression. Men hun er helt overbevist om, at der også findes overvægtige mennesker, der hviler i sig selv.

"I bund og grund handler det om, at have det godt med sig selv og den person, som man er. Jeg tror, at uanset hvilken størrelse man har, så kan man sagtens være glad - også hvis man er undervægtig."

"Overvægtige kan stadig sagtens hvile i sig selv. Jeg har også hørt om overvægtige piger, der stadig er mega tiltrækkende på mændene frem for en pige, der vejer 60 kilo og er mega usikker på sig selv."

"Det er bare fantastisk. Det eneste problematiske er, hvis de er så overvægtige, at det er direkte usundt for deres helbred. Men der er ikke noget galt i at veje for meget. Man er ikke mindre værd på nogen måder."

Praktiske værktøjer

Sofia benytter sig af nogle forskellige værktøjer i hverdagen, der hjælper hende med at holde livsstilen.

Hun bruger følgende:

- Madlog.dk: En god hjemmeside, der hjælper dig med at skabe et overblik over, hvad du indtager og hvor mange kalorier det indeholder.

- En madvægt: Sofia vejer på nuværende tidspunkt al sin mad.

- En vægt: Sofia vejer naturligvis også sig selv.

- Motivationstavle: Sofia har en motivationstavle i køkkenet. (Se billedet)

- Citater på badeværelset: Sofia har skrevet nogle motiverende citater på sit spejl på badeværelset. (Se billedet)

- En positiv dagbog: Sofia skriver hver aften fem positive episoder ned fra dagen, der er gået. Hun tror meget på positiv psykologi og karma.

- Pulsur og pulsbælte: Hun benytter produkter af mærket Pulsar. Hun vil gerne forbrænde mindst 400 kalorier, når hun er oppe i træningscenteret.

- Endomondo: Når hun motionerer udendørs, så bruger hun sports-app'en til at måle, hvor meget hun kører, forbrænder mv.

- Mindfulness-app: Hun dyrker løbende mindfulness og benytter også en Sleep well-app.

- Yoga: Hun skaber indre ro gennem yoga.

- Nemlig.com: Her handler hun ind i ro og mag. Så er hun sikker på at supermarkedet har alle varerne, og hun kan handle, når hun vil - og samtidig gemme sin huskeseddel, så hun let kan bestille igen. Hun køber ind til en måned ad gangen.

Jeg indfrier senest mit mål i marts

Sofia, der er 168 centimeter høj, har et mål om at komme ned fra sine nuværende 68 til 60 kilo bliver allersenest indfriet 1. marts 2014.

"Jeg vil hellere sætte et længere mål - frem for at sætte et urealistisk mål og føle, at det bliver en fiasko."

"Og når jeg så kommer i mål, så skal jeg fejre det med kage. Så skal der være stor fest."

Sådan ser fremtiden ud personligt

"Jeg vil bestræbe mig på at blive ved med at være positiv, uanset hvordan det går. Jeg holder altid fødderne på jorden. Jeg flyver ingen steder."

"Jeg tror ikke, at jeg er mere værd end andre. Jeg vil samle på god karma og være åben for at lære nye mennesker at kende."

"Jeg vil blive ved med at tro på mig selv og de mål, som jeg sætter mig. Jeg vil også vedligeholde kosten og træningen samt det, jeg har opnået."

Sådan ser fremtiden ud professionelt

"Jeg vil gerne skrive en bog. Jeg vil også gerne ud og holde foredrag. Jeg drømmer også om at tage kostvejleder-uddannelsen, så jeg kan lave kostplaner og hjælpe folk med træning og kost - hjælpe dem med at nå deres drømme."

"Bogen og mine foredrag skal handle om min egen kamp, som forhåbentligt vil inspirere andre. Emnerne kan være kost, motivation, motion, positiv psykologi og selvudvikling."

”Livet er, hvad man gør det til”

Sofias kamp fra 120 – 60 kg 13

”Jeg har brugt alt for lang tid på at være ked af det og have ondt af mig selv, da jeg var yngre. Men det hjælper ikke. Man får det ikke bedre - tværtimod. Jeg håber, at andre, som lige nu føler, at det hele er håbløst kan se gennem min historie, at man virkelig godt kan komme stærkere og gladere ud på den anden side.”

”Jeg har kæmpet mig til det og DER ER HÅB INDTIL MAN GIVER OP! Og at opgive er ikke en mulighed for os. Positivitet, god karma, giv til andre, så tror jeg nok, at jeg skal få alt tilbage, og uanset hvad, hvis jeg har forandret livet for en, så har det været det hele værd. Derfor er jeg så positivt et menneske, som jeg er i dag.”

Vi håber, at du nød interviewet. Du må meget gerne dele en kommentar herunder.

Du er også meget velkommen til at dele interviewet eller ”Synes godt om”, så endnu flere kan blive inspireret til at gå efter deres drømme.

About Author

Vi skriver både fitness nyheder og større artikler omkring en masse forskellige emner inden for træning og sundhed. Hvis du er på jagt efter gode tilbud, kan du finde nogle her: Proteinpulver - FiveFingers - Fitnesscentre

7 kommentarer

 1. Hvor er du sej Sofia 🙂 Jeg bliver virkelig motiveret og inspireret af dig og din historie. Jeg følger dig også på din facebook-side. Jeg har også prøvet utallige kure, men ingen har hjulpet, det er kommet på igen, men jeg er nået til det punkt, at nu kan det være nok med alle undskyldningerne. Tak for det sidste spark – jeg tror på at jeg kan gøre det! Bliv ved med at være den du er 🙂

 2. Super godt interview.
  Har fuldt dig et pænt stykke tid på face, og synes alt hvad du skriver og deler er meget inspirerede.
  Fedt at du ud over alt det du eller skriver, nu også fortæller hele historien bag.
  Synes du er super sej, og jeg kan selv mærke at jo mere jeg læser om og fra dig, jo tættere kommer jeg på selv at tage springet, og komme af med de sidste kilo.
  Tak for den du er❤️

 3. Nu skriver du at man er samme person om man vejer 120 eller 68, og lige nede under skriver du det komplet modsatte.

  “Jeg er mere åben og stoler mere på mig selv i dag. Jeg er glad og positiv. Man kan også se det i mine øjne. De ser ikke døde ud mere.”

  Man er netop ikke den samme person, du stråler helt sikkert mere nu, fordi du har fået mere energi, har en mere positiv tilgang og føler dig mere sikker på dig selv. Det største turn-off for alle er lavt selvværd, og man kan netop se på en person om selvværdet er højt eller lavt. Dermed ikke sagt at vi som mennesker ikke er ganske overfladiske og går efter udseende, der skal jo også være noget til at tænde en udover en fantastisk person. En person bliver dog først fantastisk, når de tør tro på sig selv.

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.